|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 18:39 Naslov sporočila: Biološko aktivno oglje |
|
|
Ga kdo uporablja?
Kako, kdaj, koliko, zakaj, kje...?
Jaz ga uporabljam v lončnicah, tam okoli 20%.
Drugo leto bom začel tudi zastirati z njim.
Oglje pridobivam iz krušne peči.
To je pač oglje navadno.
Lahko bi morda bilo še kvalitetnejše pod kakšnimi boljšimi pogoji.
A vseeno, oglje je oglje.
Da postane biološko aktivno, ga je potrebno "okužit" z dobrodejnimi mikro organizmi.
Najboljše takoj, ko oglje dobite, drugače bo začel vezati organizme, ki jih morda ne želite.
Trenutno delam takole.
Včeraj sem eno jupol kanto oglja zmešal z vodo, stresel notri dve pesti vermikomposta, premešal ter pustil en dan stat.
Ravno prej popoldan sem vodo odlil, oglje zmešal z polovično dozo listavke ter dal pod senik, kjer so včasih steljo shranjevali, tam ne zmrzuje, saj je orng pod zemljo in se drži hleva.
Tudi ni podna, ampak direkt zemlja.
Tam je velik zaklad listavke, ki si pa tudi zasluži svojo temo.
No sedaj bom celo zimo dodajal oglje na tisti kup, ter vmes posipaval z listavko.
Kako točno ga bom uporabil še ne vem.
Toliko za zdaj, bo zagotovo še kdo drug kaj napisal.
Nazadnje urejal/a zuf 13 Feb 2015 12:57; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas v gozdu je polno mest, kjer so včasih kuhali oglje (bi rekel da pred pol stoletja ) Ostankov je veliko. Je tudi to oglje uporabno? _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Je uporabno.
Odvisno zakaj ga boš uporabil, če za zelenjavo, potem je dobro, da ga pred uporabo vmešaš v kakšen kompost, da se obogati.
Tudi v koprivovki in podobnem se lahko namaka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam kuhalnik za biooglje, in to oglje je bolj lahko, porozno. Tudi oglje iz peči, ki ima dober izkoristek uporabim, večinoma ga dodajam v organko, nekaj pa tudi na kompost, sprobala sem že tudi, da se ga prelila s tekočino iz organka. Potem to vkopljem v zemljo.
Seveda pa bom sedaj sprobala tudi kak bolj naraven način. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
zoyba je napisal/a: | Pri nas v gozdu je polno mest, kjer so včasih kuhali oglje (bi rekel da pred pol stoletja ) Ostankov je veliko. Je tudi to oglje uporabno? |
Zanimivo, da smo doma vsa leta za lončnice hodili iskat zemljo prav na stara kopišča (prostori, kjer se je kuhalo oglje). So stare mamice vedele, da je najboljša. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
V lončnicah se res obnese, ker veže vlago in hranila.
Poleg tega dela substrat rahel, zračen, ironično tudi porozen.
Morate pa paziti, da ne mešate v substrat lončnic preveč oglja v prahu, ker se preveč lepi.
Aye.Aye, katerega maš trenutno v mislih?
Meni je zelo všeč varjanta mešanja oglja v pravkar narejen kompostni čaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Še ne vem, morda z večih, ali pa najenostavnejšo listavko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 10 Dec 2013 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Berem bloge in forume in opažam razliko med "navadnim" in bio ogljem.Razlika je predvsem v temperaturi kuhanja. Je res kaj na tem.
Meni nebi bilo problem kuhati oglje doma (živim v gozdu) ampak, če ga lahko naberem na starih kopah bi bilo pa še lažje. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 10 Dec 2013 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
Oglje s pomočjo pirolize oz. s čim manjšo prisotnostjo zraka je zagotovo boljši kot tisti, ki ima pri nastanku veliko zraka.
Gre se tudi iz vidika izkoristka in onesnaženosti.
Pri pirolizi je zelo dober izkoristek in skoraj nič dima.
V vsakem primeru pa je potrebno pridobljeno oglje obogateti, to je po mojem mnenju še najbolj pomembno.
Jaz bi na tvojem mestu oglje nabral na starih kopah (včasih so dobro oglje delali) in ga doma še dodatno obogatel.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Biooglje ima visoko vsebnost ogljika, zato v zemlji ohranja vlago in pomaga rastlinam skozi obdobja suše, obdrži hranljive snovi in mikroorganizme, ki vplivajo na izboljšano rast pridelka. Z uporabo biooglja dosežemo več sinergijskih učinkov. Povečanje zaloge ogljika v tleh in s tem zmanjšanje emisij CO2 in N2O, izboljšanje rodovitnosti in onesnaženosti tal in prispevek h krepitvi kmetijskih pridelkov ob zmanjšani potrebi po rabi mineralnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev.
članek na temo biooglja v delu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 17:36 Naslov sporočila: |
|
|
zuf, ko berem tvoj prispevek o lovljenju domačih mikroorganizmov mi pride na misel, da so tisti ostanki oglja, ki nekaj let odležijo na opuščenem kopišču, najbrž ža obogateni, saj je ves ta čas padalo nanje listje in ostali gozdni odpadki. Kaj misliš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ker spadam med "priseljenc" ne morem točno reči kdaj so nazadnje kuhali. Oglje je popolnoma prepereto in večjih kosov ni. Se pa v zadnjem času pojavljajo nova kopišča. Očitni je cena oglja zopet zanimiva. Drobir občasno uporabljam v zemlji za kaktuse bolj kot razkužilo.
Lp _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Dec 2013 18:09 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | zuf, ko berem tvoj prispevek o lovljenju domačih mikroorganizmov mi pride na misel, da so tisti ostanki oglja, ki nekaj let odležijo na opuščenem kopišču, najbrž ža obogateni, saj je ves ta čas padalo nanje listje in ostali gozdni odpadki. Kaj misliš? |
Ja, zagotov je to oglje zelo bogato.
V gozdu temelji vse bolj na osnovi gliv.
Če bi ga vmešaval v luknje pri sajenju dreves ne bi dodatno obogatil oglje, če pa bi ga uporabil pri kakšni zelenjavi, bi pa namočil v kakšno kompostno vodo, da bi se oglje postalo bogatejšo z bakterijami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 01:52 Naslov sporočila: Re: Biološko aktivno oglje |
|
|
zuf je napisal/a: |
Oglje pridobivam iz krušne peči.
|
Na kakšen način ga pridobivaš? Poliješ z vodo? Meni oglje tli do konca, do pepela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 05:54 Naslov sporočila: |
|
|
Preden bo zuf odgovoril še moja izkušnja:
kurim v kaminu. Naložim in prižgem, zmanjšam dotok zraka in potem nič več ne brskam po kurišču. Ko vidim, da ni več ognja, žerjavica pa še močno žari, kamin neprodušno zaprem. Odvisno od vremena dobim naslednje jutro od ene pesti do dobrega litra bolj ali manj debelih koscev oglja. Večino ga sicer uporabim kot netivo za naslednje kurjenje, nekaj pa kot bio oglje za vrt. Mislim, da ravno to počasno umiranje žarenja naredi najboljše oglje. Če bi ga polila z vodo, bi verjetno ostali bolj oleseneli koščki. Zgledujem se po kopi (k sreči sem kot otrok dosti pomagala stricu, ki jih je žgal), kjer les ob minimalnem zraku stalno tli.
Več oglja ostane, če kurimo debela polena in jih nalagamo na indijanski način - ob strani. Drobna kurjava, zložena na visok kup, pogori do pepela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 1 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|