|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 02 Okt 2015 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Znanje o aktivnem oglju je nastalo po odkritju rodovitne zemlje- terapreta.
Na vseh slikah, ki jih najdeš na spletu, kjer je ta zemlja prikazana, boš videl, da je prvi sloj, do globine pol metra, popolnoma črn. Zato mislim, da je 2-3 pesti na m2 mnogo, ma mnogo premalo.
Sam bi prvo leto dal na zemljo plast oglja okrog 2-3cm in ga vkopal v zemljo kolikor kopačica seže globoko. Po letu ali dveh bi preverjal do kakšne globine seže oglje in dodajal po potrebi.
Ne pozabi dodat dovolj komposta, ker prava terapreta je tudi bogata s kompostom.
Tvoje oglje mi zgleda dosti pregrobo. Sam bi poskusil zdrobit na največ 1cm3 koščke.
Naslednjič ko boš kuhal oglje, poskusi že v štartu dat not manjše kose. Recimo v velikosti sekancev. Dobil boš manj praha in lepe majhne koščke.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 03 Okt 2015 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tista črna zemlja ne vsebuje ogromno oglja, ampak kot si že sam omenil, humus, ki je nastal s pomočjo ogromne količine organskih odpadkov. Oglje je le dodatek, ki ima mnogo koristi in ne rabi ga biti veliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 03 Okt 2015 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
primorc je napisal/a: | ... imam kar slabo zemljo, vsaj tako se mi zdi, bom dal nekje 4kg na meter pa bomo vidli kaj bo v naslednjih letih pokazal pridelek.
|
OGLJE
Oglje zdrobi na čim manjše koščke, drugače boš še desetletja gledal kose oglja v vrtu. Drugače je na njivi. Tam orje traktor in gre za tako velike količine, da jih ni ekonomično (čas je denar) drobiti.
Drobljenje je problem in je zelo umazano-prašno delo. Če pa boš oglje delal iz premajhnih koščkov lesa lahko nastane težava da bo les težko zoglenel, ker bo na drobno narezan les (peleti, žaganje, sekanci) deloval termoizolativno.
Bistvo dobrega oglja je odsotnost kisika in dovolj velika temperatura. Nekao se mi zdi, da oglje na sliki ni nastalo ravno pri visoki temperaturi (razen če je slika mokrega oglja).
DOZIRANJE
Oglje je dodatek. Začimba. In te "začimbe" je lahko največ 3kg/m2. Tako, da če dodaš 2kg/m2 je puna kapa za vse večne čase. (podatek ni izkustven ampak pobran iz interneta)
Če je zemlja slaba potrebuje predvsem dodajanje organske mase v obliki komposta, organka, listja,... To je tisto, kar zemljo izboljša. Ostalo so začimbe.
AKTIVACIJA
Oglje aktiviraš z namakanje v različne hranilne tekočine. To je lahko odcedek iz organka, bioencim, voda mešana z gnojem ali zgolj "lulanje".
Fermentiraš lahko dokaj hitro. V 4 dneh iz naribanega zelja, v 4 dneh iz skisanega mleka. In namnožiš lahko skoraj kolikor hočeš v 3 tednih. Potrebuješ le še sladkor in vodo. In čas. Ali za kwas potrebuješ le rženo moko in vodo.
Če zmešaš melaso in EM moraš to obvezno fermentirati BREZ KISIKA.
Za bioencim potrebuješ le sladkor, kuhinjske odpadke in vodo pa pač imaš. In 3 mesece časa. Lahko nekaj oglja namočiš v gnojnico, del v bioencim, del v sirotko, .... In potem pač to posuješ po vrtu in vdelaš v zemljo.
NE GRE ZA TO, KAJ JE NAJBOLJŠE, DA KUPIM ampak GRE ZA TO DA UPORABIM KAR IMAM. In seveda, s tem kar imam, ne pretiravam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 23:36 Naslov sporočila: |
|
|
Cau folk!
Evo, se javljam po dolgem cajtu. Nov vrt na novi lokaciji je koncan in ze testiran 3 mesce. Zelenjavnega je cca 30m2. In vanj sem vdelal skoraj 1m3 oglja. Bomba. Ce bi ga imel se, bi dal duplo.
Poleg vsega nastetega je najpomembnejsi vpliv oglja, da zemlji trajno zvisa cation exchange capacity.
Lp vsem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
primorc
Pridružen/-a: 22.06. 2015, 12:36 Prispevkov: 16
|
Objavljeno: 07 Okt 2015 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tisto oglje je se mokro, saj sem ga takoj po kuhanju zalil z vodo. V nasprotnem primeru bi zgorelo do pepela =)
A je nujno ga posusiti? Eni mi svetujejo da ja, zato sprasujem se vas.
Problem je, ker doma nimam gnojnice, komposta itd... Razmisljam pa, da bi si naredil kompostnik.
A za bioencim, lahko dam v isto posodo kot bom dal fermenitrat EM(seveda ne istocasno), tudi bioodpadke z dodanim sladkorjem in vodo? Ne rabim dodati se EM?
Kaj pa glede sirotke? A je vredu ta kupljena v trgovini, ali je potrebno imeti domaco od kmeta? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
primorc je napisal/a: | J... po kuhanju zalil z vodo. V nasprotnem primeru bi zgorelo do pepela =)
A za bioencim, ..., tudi bioodpadke ...Ne rabim dodati se EM?
Kaj pa glede sirotke? A je vredu ta kupljena v trgovini,.... |
Vsa zelenjava (še posebej domača nešpricana) vsebuje mikroorganizme, ki gredo v odpadke skupaj z olupki ipd. Ti mikroorganizmi so tisti, ki se namnožijo in fermentirajo kuhinjske odpadke za bioencim.
Sistemi narejeni za biochar ugasnejo sami. Oglje nikoli ni ogroženo, da do zgorelo KER NI DOSTOPA ZRAKA (kisika). Poglej si po youtube za "biochar". Tvoj sistem, kot je videti, je podoben. Potrebna bi bila sprememba in sicer vsaj pokriti bi moral les(oglje) s pokrovom, ki pa pušča pline iz lesa, torej ne zadihtat. Če ne more zrak notri, potem oglje ne more pogoreti v pepel.
Bioencim je iz kuhinjskih odpadkov, sladkorja in vode. Lahko uporabiš npr. tiste balone z vodo (5L, 6L oz. 7L), ki jih na morju prodajajo s pitno vodo. Lahko uporabiš kanto od 5L kisa za vlaganje ali 5l od destilirane vod ali,..... Lahko tudi v 2lit plastenko od kokakole. Ali celo OČIŠČENO kantico od vitrexa, kantico 5lit mila za roke, mehčalca za perilo, tekočega detergenta za pranje perila,... In seveda 3 mesece fermentacije in nato še 3 mesece blage blage fermentacije precejene tekočine.
Kar pač imaš. Gre bolj za filozofijo kot za šparanje na stroških. Naučiti se uporabiti kar imaš, tako za plastenke kot za sestavine. No, sladkor pač le moraš kupiti.
Zopet uporabiti kar "imaš" t.j. mleko (če bi imel kravo). Potem lahko to kar dobiš, namnožiš v litre in litre.
Lahko naribaš zelje, zaliješ z vodo in pustiš 4 dni, dobiš podobno kot sirotko samo drug okus. Lahko zopet namnožiš v par tednih.
Sirotka: Vzemi 1lit plastenko (ne alpskega) mleka. Naliješ v posodice, dodaš malo jogurta (lahko pa žličko tekočine od zelja), pustiš par dni in naredi se kislo mleko oz. jogurt in če je to še kakšen dan čez se izloči precej sirotke.
Pri kisanju mleka gre za fermentacijo, to pa je tisto, kar želiš spoznavati. Fermentiranje mleka, fermentiranje kuh.odpadkov, fermentiranje beljakovin (ribe za foliarno gnojilo), fermentiranje raznih zelišč (za rast, proti škodljivcem, za odpornost,...), fermentiranje kuhinjskih odpadkov s posipom (organko), fermentiranje EM z otrobi (posip),...
Vse je fermentacija, je pa delo tudi "malo" packasto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 14:36 Naslov sporočila: fermentacija |
|
|
To so pa izredno dobri napotki, mislim tudi za tistega, ki že kaj ve, res super, hvala. Lepo bodi Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
primorc
Pridružen/-a: 22.06. 2015, 12:36 Prispevkov: 16
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Sod je že zaprt zgoraj, da ni dovoda kisika. Polet tega so na dnu soda zvrtane luknje da lahko lesni plini gredo ven. Problem je pa v tem, da bi želel takoj za eno rundo, kuriti še drugo in tretjo v istem dnevu. Zato moram oglje še vroče stresti ven in takrat zagori. Zato ga polijem z vodo, da lahko naredim v enem dnevu več rund. Pustil sem tudi čez noč v sodu in ko sem zjutraj, torej recimo po 10-12 urah, stresel ven je še vedno zagorelo =)
Super, bom začel pri Organku, da zadevo spoznam, nato pa bom poskusil tudi ostale variante. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Parangalus
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14 Prispevkov: 158 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 02:00 Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi sam prideloval bio oglje in ce si zadeve ne vzames za zabavo je kar resno delo da pridelas zadovoljive kolicine. Zato naj povem, da je za tiste, ki nimate casa ali volje tega poceti sami a bi vseeno radi izkusili ucinke terre prete na svojem vrtu, na voljo resitev. Po mnenjih nekaterih predraga, za nekatere pa sqprejemljiva. Pri nas (v slo) se ze da dobiti kubicni meter aktiviranega biooglja, ki vsebuje do 30% komposta po vroci metodi za 150eur. Drobljeno na do 5mm. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Feb 2016 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Zjutraj pravi mrožek: nekdo je po stopnišču polil alkohol ?? in čez nekaj ur najde krivca - lonec, v katerem aktiviram oglje (ker je zunaj še premrzlo).
Znabiti, da sem po svoji navadi pretiravala (ups) z vsemi dodatki, ki sem jih umešala. Resno se "dogaja", trenutna temperatura je 39 stopinj in diši po sladki fermentaciji.
Upam, da sem na dobri poti da pridelam dobro bio-oglje. Ali bodo rastline rastle zdrave ali pa pijane - nekaj že bo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 24 Feb 2016 19:16 Naslov sporočila: fer |
|
|
Prosim, malo razloži, kaj vse si naredila. Saj veš, take stvari so nalezljive. Lepo bodi, pozdrav, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Feb 2016 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Šnops v oglje?
Pijano oglje, vesele rastline, prepevajoča figula. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Feb 2016 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Šnops v oglje? Pijano oglje, vesele rastline, prepevajoča figula. |
Ah ne, po moje je šnopček produkt, nastal iz namešanih reči, akter so pa kvasovke, kdo drug pa? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Feb 2016 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
juglans ....
metuljc .... imaš prav
mil .... preveč natančno raje ne bi opisala, bo koga od krohota krč v lica prijel
Do sedaj je mrožek nakuhal in zdrobil 3 litre oglja. Od tukaj naprej nastopi moja naloga aktivacije. En priporočljiv postopek je:
1. zmešaj suhe sestavine = oglje in suhi minerali
2. raztopi mokre sestavine = malo vode in mokri (morski) minerali
3. združi prvo in drugo fazo in pusti čez noč, da se dobro prepoji
4. dodaj mikrobe
5. namnoži mikrobe
V moji mešanici se nahaja: oglje, zdrobljene sipine kosti pomešane s kupljenimi tekočimi algami, kamena moka, zdrobljene jajčne lupine, kava, Epsom sol, maca in ašvaganda v prahu (to mi ljudje iz neznanih razlogov nosijo kot darilo), razne marmelade, paradižnikov sok, zeliščni in malabar sok, moji rastlinski fermenti, diamonijev fosfat, EM, mikoriza in zemlja izpod kupa konjskega gnoja - ker nimam staranega gnoja (ja saj vem - a me ni bilo za ustavit, ko sem začela skupaj nosit)
To bo stalo najmanj 14 dni z namenom, da postane dodatek za v lonce.
Ali bomo pijani ali prepevali - bo čas pokazal |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 8 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|