|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
slavc: po moji presoji je to najboljša varianta, ker izkoristiš tudi vso toploto žerjavice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Je kakšna nevarnost, da lonec raznese?
Predvidevam, da čisto neprodušno ni, ker bi to znalo biti problem, ali pač ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Ne predstavljam si, zakaj bi ga razneslo. Edinole ogljikov monoksid bi se lahko tvoril, če bi les še naprej tlel. Sama zelo pazim, kdaj kamin neprodušno zaprem. Če bi ga prezgodaj, bi monoksid uhajal skozi mikroskopske razpoke v steni. Ravno zato smo za vsak slučaj nabavili tudi detektor monoksida pa v 2 letih ni še niti enkrat zapiskal. |
Se strinjam z muho. Raznesti ga ne more - morda bi lahko prišlo do implozije, če bi pokrov lonca preveč tesnil.
Če bi sličajno nastal nadpritisk, pa bi privzignil pokrov in bi se pritisk izenačil. Ni pa toliko plina v loncu, da bi nastala eksplozivna zmes.
Seveda moraš peč po pameti pripirati - odvod dimov mora biti še vedno omogočen (saj ne boš mogel pobrati vse žerjavice), novega zraka pa ne dodajaš, da se peč ne ohlaja zaradi prepiha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Če bo posoda v kateri nastaja ogle neprodušno zaprta bo ob segrevanju, zaradi pritiska posodo razprlo. Če bo posoda zelo tesno in trdno zaprta lahko tudi eksplodira.
Plini, ki nastajajo pri izdelavi oglja so gorljivi. In gorljivi plini so v pravilni mešanici z zrakom eksplozivni.
Stranski produkti pri izdelavi oglja so lesni katran, voda(para), metanol, aceton, ....
Najboljše oglje nastane ob odsotnosti kisika in ob čim večjih temperaturah. Takrat je tudi število mikroskopskih por v oglju največje.
Super bi bilo, če bi bila posoda hermetično zaprta in iz nje bi potekala cevka v drugo zunanjo posodo z vodo, tako, da v vodi nastajajo mehurčki.
Na spletu je kar dosti napisanega o suhi destilaciji lesa.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
Peter je napisal/a: | Če bo posoda v kateri nastaja ogle neprodušno zaprta ...
|
To je čisto res za prvo fazo izdelave oglja, tukaj pa govorimo o naslednji fazi:
kako žerjavico ohladiti, ohraniti oglje.
Samo en dodatni korak ob običajnem, vsakodnevnem kurjenju kmečke peči. Zuf je napisal/a: | ...
Krušna peč se čez cel dan kuri s čim manjšim dotokom zraka....
Na koncu dneva je lep kup žerjavice, predvsem od debelih polen, kot je napisala muha.... |
Slavc je napisal/a: | ...
- žerjavico preložim v lonec
...
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 06:44 Naslov sporočila: |
|
|
Preden sem zjutraj zakurila v kaminu, sem pobrala ven koščke oglja. Ker so naša drva res suha, zjutraj težko najdem kaj več, kot pepel. Ga moram 'delat' bolj organizirano, ob dnevih, ko sem doma.
Muha, kak je to indijanski način zlaganha drv?
In zakaj je oglje bolj primerno kot pepel? Slednjega tudi hranim in ga posipam ob nalaganju novih plasti bodoče zemljine, pa okoli vrtnic, sadja, in tudi deluje proti mahu na zelenici, izprobano. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino: če naložiš gorivo v koničast kup, bo cel kup v močnem ognju in v celoti zgorel. Če pa nalagaš od strani, se ga ogenj prijemlje le z ene strani, zato gori počasi in lahko ujameš trenutek, ko so stranska polena še v fazi močne žerjavice.
Tak način kurjenja je tudi prijaznejši do zidov kamina , ker se segrevajo počasneje in ne na vso moč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
Moj danšnji poskus 'kuhanja' oglja.
V kamin sem naložila drva kot ponavadi, bukev in brezo, le malo večjo količino. Po parih urah je gorenje prenehalo, pojavila se je žerjavica. Uporabila sem dve kovinski posodi (hvala, Marinka), in prekrila žerjavico, kolikor mi je pač uspelo zaradi vročine, in pustila, da se je ohlajalo.
Ko sem lahko dvignila in pofirbcala, kaj je pod posodama, sta me pričakala dva majhna kupčka. Bila sem prepričana, da bo spodaj le pepel.
kolikor razumem, naj zdaj to zdrobim, in potem inokuliram? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Prvotni prispevek je bil opozorilo, da je treba biti ob kuhanju oglja v kaminu in peči previden, ker skrita iskra v pepelu ali oglju lahko sproži požar ali sproščanje ogljikovega monoksida. Iskre se rade skrivajo tako v še vročem pepelu, kot v še toplih ožganih polenih, čeprav na prvi pogled tega ne kažejo. Pišem na podlagi izkušenj, ki so se na mojo veliko srečo dobro izšle.
zuf je napisal/a: | Muha, nisi edina.
Mi imamo dosti obiskov, pa je nekdo zgrešil namensko kovinsko posodo za pepel zunaj, in je prepel odložil na gang v kartonasto škatlo.
Na srečo se lahko sedaj smejim temu. |
Nazadnje urejal/a muha 18 Jan 2014 05:21; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
O, to pa pazim, posodi sta se vedno v kaminu, in nato jih nesem ven. Tudi mene je strah požara. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: |
In zakaj je oglje bolj primerno kot pepel? Slednjega tudi hranim in ga posipam ob nalaganju novih plasti bodoče zemljine, pa okoli vrtnic, sadja, in tudi deluje proti mahu na zelenici, izprobano. |
bobolino, nisi prebrala tega?
Zaradi svoje poroznosti, večja kot je ta bogatejše je, je obogateno biooglje skoncentrirano naravno sredstvo za obogatitev prsti. V zemlji na ta način zadržimo ogljik ter hkrati preprečimo izpiranje hranilnih snovi, kar pomeni bolj stabilno in hranljivo okolje za rastline. V prsti se ohrani tudi več dušika in ostalih elementov. V prsti z bioogljem je izguba vlage manjša, zato je tudi potreba po zalivanju manjša.
Pepel pa ponavadi dodajamo zaradi vellike vsebnosti kalija in višanja ph-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 22:34 Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebrala, pa izgleda, da prepovršno . Hvala. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Jan 2014 19:57 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem se lotila dokončnega drobljenja oglja. Poskus z avtom ni bil preveč uspešen. Ene petkrat naprej in nazaj je šlo, pa se koščki še vedno niso spremenili v prah. Potem sem vzela v roke eno kot kamen težko bukovo poleno in z njim nekaj časa tolkla po vreči. Tiste 12 kg od pasje hrane z zadrgo so super. Kar lepo se je zdrobil. Je pa gotovo razlika, ali drobiš oglje od drobnih lesenih oz. olesenelih odpadkov, ali pa od stoletnih bukev z nadpovprečno gostoto lesa.
Oglje sem nato zalila s tekočino iz Organka in spravila v neprodušno zaprto posodo. Je to prav, ali bi bilo bolje, da bi bila odprta? Lahko oglje dodajam ali je bolje, da novega pripravim posebej? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 17 Jan 2014 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, a nastane pasta? Ali bi bilo smiselno zaliti, nato posušiti?
Mene še čaka drobljenje, nato pa razmišljam, ali ga sproti po malo dodajam v organko, ali ga zalijem s tekočino iz organka, in potem oglje zmešam s fermentirano vsebino organka, ko bom 'delala' zemljo? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 4 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|