![Gartlc Seznam forumov](./images/logos/gartlc.2.1373709712.png) |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
![](images/avatars/gartlc/11476718915a0dfc725bcfe.png)
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo podobno kot muha delam.
Krušna peč se čez cel dan kuri s čim manjšim dotokom zraka.
Na koncu dneva je lep kup žerjavice, predvsem od debelih polen, kot je napisala muha.
No, krušne ne gre povsem neprodušno zapreti in se do jutra žerjavica upepeli, če pustim.
Bom poizkusil razprostreti oglje po celi površini krušne predno grem spat naslednjič, pa da vidimo.
Za zdaj delam takole: žerjavico pograbim do odprtine od krušne, kjer se nahaja tudi dimnik in tam polijem z vodo.
Olesenelih delcev ni nikjer, če pa so, jih je zelo zelo malo, pa tudi granulacija oglja je primerna.
Ves dim povleče v dimnik, kar je pomembno, da ne zadimi kuhne.
Nato oglje namočim v kompostno vodo, naslednji dan pa vse skupaj zakopljem v listavko.
Seveda to ne počnem vsak dan, ker z eno samo porcijo dobim približno 5L oglja in se mi bo čez celo zimo nabralo čisto zadosti.
Bi izrazil tukaj, da delanje oglja samo po sebi ni trajnostno, če nimamo kakšne druge koristi pri nastanku.
Oglje v mojem primeru je samo stranski produkt ogrevanja, kuhanja, sušenja sadja, perila... |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Aye-Aye
![](images/avatars/gartlc/171458847152b82f06a9342.png)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: |
Bi izrazil tukaj, da delanje oglja samo po sebi ni trajnostno, če nimamo kakšne druge koristi pri nastanku.
Oglje v mojem primeru je samo stranski produkt ogrevanja, kuhanja, sušenja sadja, perila... |
S tem se zelo strinjam, moj kuhalnik oglja tudi ne kuri v prazno, večinoma na njem pečem kostanj, da se pa skuhat tudi kaj drugega.
Tudi jaz naredim podobno pri naši peči, tako kot zuf in muha, proti koncu kurjenja zadnjim polenom skoraj čisto zaprem dotok zraka, tako da se vidi kako izgorevajo plini, čisto modrikast plamen. Na koncu pa do konca zaprem in tako nastane kar nekaj oglja, ki skoraj razpade. Tega pred naslednjim kurjenjem pospravim. Ga pa seveda predno ga inkuliram še dobro zdrobim, skoraj čisto v prah, saj tak da zemlji največ.
Imamo pa celo Raziskovalni center za trajnostno uporabo biooglja in tudi predavanje ...produkcija biooglja na primeru sadjarske kmetije , bo v kratkem, škoda da nisem bližje. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
A-A, bom še tebe vprašala, na kakšen način drobiš oglje, da nisi črna kot dimnikar ?
Jaz ga zaenkrat nalagam v vrečo od pasje hrane in potem tolčem po njej z macolo, ampak to je mukotrpno težaško delo . |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Aye-Aye
![](images/avatars/gartlc/171458847152b82f06a9342.png)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
, včasih se bila res dimnikar, pa se mi zdi, da je parangalus predlagal, da je najlažje da z avtom večkrat čez zapelješ, zaenkrat še nisem probala, saj je moje oglje precej drobljivo in potem parkrat s tistim večjim plastičnim kladivom gor udarit ni tako težaško delo. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Dec 2013 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tegale z avtom se spomnim, ja. Tudi meni se zdi, da je to napisal parangalus. Kar ne upam si probat, ker nisem sigurna v trdnost vreče. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 13 Dec 2013 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, se strinjam, krušne peči nikoli ne smeš povsem neprodušno zapreti - lahko sicer zapreš dovod zraka, odvoda plinov pa nikakor.
Če je v peči še žerjavica, se bo zagotovo tvoril ogljikov monoksid (CO), ki je hudo strupen. Ker pa kmečke peči nikoli niso povsem zatesnjene, bo CO uhajal v prostor.
Jaz sicer kurim nekoliko drugače - zakurim 1 do 2x na dan, pustim da dobro zgori, nato zaprem, da ohranim toploto. Kurim pa dobro presušena drva - pripravljena vsaj eno leto - tako ni dima, ni kondenza in katrana po dimniku.
Za pridobivanje oglja sem poskušal:
- žerjavico sem debelo pokril s pepelom - nič oglja, vse je počasi tlelo, morda celo 24 ur
- žerjavico sem razprostl po vsej površini v peči - ostalo je nekaj manjših koščkov oglja
Ideja: kot pravi Muha, žerjavico neprodušno zapre; v kaminu je to enostavno, v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zuf
![](images/avatars/gartlc/11476718915a0dfc725bcfe.png)
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 14 Dec 2013 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
slavc je napisal/a: | ...v krušni peči pa bi si lahko pomagali s kakšno kovinsko posodo, ki bi jo poveznili nad žerjavico. Bom sprobal, takoj ko dobim kaj primernega. |
Zanimiva ideja! |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
slavc
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35 Prispevkov: 203 Kraj: med Savama, 500mnm
|
Objavljeno: 14 Dec 2013 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tale ideja s pokrivanjem oglje s kovinsko posodo deluje!
Drobljenje oglja: oglejte si video od 5:43 dalje. Zanimiva ideja. Pa tudi samo kuhanje oglja v kaminu in kovinski posodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 17 Dec 2013 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Takole pri nas izgledajo stara kopišča. Oglje je povsem prepereto, vmes se najdejo le manjši koščki. Je ta zadeva dobra? Tudi bistveno težje je od oglja v vrečah.
Slike so slabe, posnete z mobilnim telefonom. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 06:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zoyba, tole je po mojem mnenju odlična zadeva. Verjetno ima to oglje že vpojene mineralne snovi, ki jih na vrtu še kako potrebujemo. Jaz bi spomladi tanko plast posul po vrtu in vkopal z motiko. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zuf
![](images/avatars/gartlc/11476718915a0dfc725bcfe.png)
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
Naletel si na črno zlato... |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 18 Dec 2013 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf a to resno misliš?
Nekje sem zasledil, da so ljudje včasih to zemljo dali na grobove in ni nič raslo. Jr spomladi naredim preiskus. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zuf
![](images/avatars/gartlc/11476718915a0dfc725bcfe.png)
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Dec 2013 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
Resno mislim.
Uporabljaš lahko za zastirko, v lončicah, pri sajenju dreves in grmov, trajnic itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Dec 2013 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
zoyba je napisal/a: |
Nekje sem zasledil, da so ljudje včasih to zemljo dali na grobove in ni nič raslo. |
Verjetno, ampak le, če so uporabljali zemljo iz še aktivnih kop in jo na debelo potresli po vrhu grobov. Kajti tudi na opuščenih kopiščih traja nekaj časa, da se pojavijo prve rastline. Najprej ob robu, nato počasi napredujejo proti sredini.
Poglej, kako je z rastlinami na tem konkretnem kopišču. Tudi če jih ni, ne bo panike, če boš zemljo v manjšem delu primešal ostalemu substratu. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 21 Dec 2013 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovor. Rastline počasi preraščajo kopišče. Največ je nekakšnega mahu (tako izgleda)ob robu pa poganja bezeg. Edina slaba stran je, ker je potrebno eno uro gristi kolena v hrib, da pridem do mesta. Je pa dobro za nabiranje kondicije Pa še nahrbtnik nazaj je težak kot ![Twisted Evil](images/smiles/icon_twisted.gif) _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
|
![Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.](templates/Acid/images/lang_slovenian/reply-locked.gif) |
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 2 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|