|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Avg 2014 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Konzervirano oglje
Vzameš stare konzerve, vanje zložiš lesene sejance, pokrove pritrdiš s "špilo" (žebelj) in narobe obrnjene postaviš v peč. Naslednji dan, ko je vse ohlajeno vzameš konzerve z ogljem iz peči.
http://shrani.si/f/K/SF/3vAC8EsN/oglje0.jpg |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro se obnese žaganje za pridelovanje oglja. Lepo poogleni in je že zdrobljen .
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz "pridelujem" biooglje v kuhalniku Biochar. Je super, samo količina je vsakič bolj majhna. Običajno postavim gorilnik kar v odprt kamin, kadar ta ni zakurjen, da malo ogreva tudi hišo .
Oglje ohladim tako, da ga odnesem ven v vedro z mrzlo vodo (da lahko delam naslednjo rundo oglja). Ko je vedro polno, ga pretresem na kuhinjsko cedilo in kasneje v karton.
Zdrobim ga kar s kakšnim večjim kamnom, je pa to zamudno in za ramo rahlo boleče .
Ker ga letos spomladi nisem imela prav veliko, sem ga nekaj dala med kompost, nekaj posula med seno, ki je šlo kasneje za zastirko, nekaj pa sem si naredila prav posebne mešanice komposta, biooglja in še dela kupljene zemlje HomeOgarden - vsaki sadiki sem potem privoščila eno pest tega zaklada kar v sadilno jamico . In so bile vse zelo zadovoljne! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam sicer okrog tega biooglja še kar nekaj vprašanj . Najbrž bo prilika, da ga malo predebatiramo na Gartlcmaniji . Pri kemiji sem imela vedno slabe ocene .
Piroliza - gorenje pri visoki temperaturi z malo kisika ...
Če kuriš v odprtem kaminu ali peči brezova drva, je najbrž tudi visoka temperatura, ne? Če potem žerjavico ohladiš v vedru vode - je to potem biooglje ali ne? Ali gori s preveč kisika?
Enako vprašanje - če na vrtu zakuriš velik kup vej po žledu in žerjavico poliješ z vodo - je to bio oglje?
Meni ni jasno, zakaj naj bi bilo oglje iz gorilnika Biochar boljše od tistega v kaminu .
Ali lahko to oglje aktiviram z brozgo (koprive in preslica), ki mi je ostalo letos? Da ga na primer stresem na kompost in polijem z brozgo? Gnojila sem letos samo enkrat, potem nisem hotela dodatno utapljati rastlin in mi je ostalo ogromno te brozge.
Zuf, je to tudi "priboljšek" ali imaš ti v mislih kaj čisto drugega? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 26 Sep 2014 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka mogoč ti bo to kaj pomagalo.
parangalus je napisal/a: |
Biooglje je proizvedeno pri visjih temperaturah kot navadno in je zato boljse. Sistemi za pridobivanje biooglja so zasnovani tako da se glavni del postopka lesna masa segreva z lastnimi plini. Proces poteka pri temperaturi okoli 500 stopinj c in traja od pol ure do nekaj ur, odvisno od kolicine, v primerjavi s klasicnim ogljem, ko se kope dimijo vec dni pri temperaturah okoli 120-150. Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati. Biooglje je bolj porozno, in lazje ga je zdrobit. Je boljsi inkubator za mikrobe. Ampak ce ga ni je tudi klasika dobra. Bio oglje je res bio. Pri proizvodnji ni drugih izpustov kot co2 in voda, plini pri pirolizi so vir energije za postopek in hkrati za pridobivanje el. energije, ostanek (biooglje) gre pa v zemljo kjer ostane stoletja, kar pomeni negativen ogljicni odtis in zmanjsevanje co2 v atmosferi. |
in na prejšni strani
rukola je napisal/a: | Glede oglja - razlika med bio ogljem in ogljem v kopi je kar precejšnja. Namreč oglje pridobljeno s pirolizo je čistejše, na koži ne pušča črne sledi iz ostankov olj v ne dokonca "izgorenem" oglju iz kope.
Ne vem če sem razumljivo napisal. V glavnem kvalitetno oglje "je čistejše". Je sicer tudi črn prah, ni pa nobenih ostankov katrana ipd.
Tudi v zvoku je razlika. Oglje iz pirolize ima takšen "čist zven" če ga trkamo z ogljem ob oglje, se lepo drobi-lomi, navadno oglje pa ima bolj zamolkel zvok.....
Dodajam link kjer je prikazana izdelava "za vrtičkarje"
https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw
Če link ne dela, skopiraj link v pregledovalnik spletnih strani. |
Tudi nisem tu najbolj doma, a prav v odprtem kurišču je največ kisika, pri tem je najnižja temperatura in s tem najnižji izkoristek in največje onesnaževanje. A tako so počeli tudi v Amazoniji in prišli do najboljše zemlje, čeprav so spuščali v zrak ogromno CO2, drugih toplogrednih plinov in strupenih snovi. Še vedno bolje da uporabiš takega s katerim se ogrevaš in porabiš ostanke, kot pa da kuriš kar tako, ne da bi to energijo tudi izkoristila
Glede kuhalnika pa zanimivo, da se tako trudiš drobiti oglje, pri meni gre kar z roko, medtem ko oni iz peči se res težje drobi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 26 Sep 2014 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
parangalus je napisal/a: |
...Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati.... |
V bistvu, če bi to, navadno oglje, pa tisto "polito z vodo" segrevali brez kisika, bi "šli ven" vsi tisti lesni derivati (se uplinijo, gredo skozi špranjo ven in zgorijo), bi potem dobili to bio-oglje, ki je čistejše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 26 Sep 2014 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
copatka je napisal/a: |
Ali lahko to oglje aktiviram z brozgo (koprive in preslica), ki mi je ostalo letos? Da ga na primer stresem na kompost in polijem z brozgo? Gnojila sem letos samo enkrat, potem nisem hotela dodatno utapljati rastlin in mi je ostalo ogromno te brozge.
Zuf, je to tudi "priboljšek" ali imaš ti v mislih kaj čisto drugega? |
Aktiviraš oglje z mikroorganizmi (recimo organko), lahko pa streseš kar na kompost, kjer se bodo tudi počasi naselile te drobnoživke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 27 Sep 2014 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz posipam biooglje po plasteh v kompostnik. Pridelujem pa ga iz lesnih pelet na doma izdelanem gorilniku in so pogorenju ravno prav veliki kakci in niso potrebni drobljenja. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 02 Dec 2014 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
No pa je prišlo na vrsto, po skoraj enem letu .
200litrski sod sem zgoraj zarezal rob in ga odprl kot konzervo. Na sredi pokrova sem zarezal zvezdo in ukrivil pločevino navzgor ter na te ukrivke nasadil dimniško cev. V spodnjem delu pa zarezal 4 x križno za dovod zraka ter sod ovil s stekleno volno in žično mrežo.
Nato sem napolnil 100lit sod z odpadnim posušenim lesom (suhe, nagnite, gobave, ... veje topola in leske). Nato sem čezenj (brez pokrova) poveznil večji sod ter vse skupaj obrnil za 180 stopinj t.j. večji sod je postavljen pokončno, manjši pa na glavo.
Prostor med sodoma sem napolnil z lesom in zakuril ter na koncu pokril z dimniško cevjo.
Rezultat je oglje 1/3 volumna 200lit soda. Vse to še drobljeno in presejano čez mrežo 5x5 mmm. Tako sem dobil za en manjši žakelj oglja, še enkrat toliko pa ga še moram nadrobiti - zelo umazano delo pri katerem se priporoča protiprašna zaščitna maska.
Naslednjič bom spodaj za dovajanje zraka naredil večje luknje in več njih, zakuri pa se obvezno samo od zgoraj (ne s plinskim gorilcem skozi spodnje luknje) ker se mi je nenormalno kadilo kadar je bilo pokrito, tako da sem moral zadevo odkriti.
Še vedno pa v 2-3 konzervah z žaganjem pomalem pridobivam oglje v centralni peči - ni drobljenja in sejanja oglja. Sedaj se že kuri vsak dan in konzerv že primanjkuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 02 Dec 2014 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Odlična ideja! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Feb 2015 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
PRIDELAVA OGLJA V PEČI CENTRALNE KURJAVE
Napolnjene kozerve z žaganjem in oblanci (1) zložim v peč ob straneh, nato v sredino časopis in narezan karton (2);
naložim polena in zakurim (3). Ventilator pred dimnikom vleče zrak tako da drva gorijo navzdol v komoro. Naslednji dan peč takole izgleda (4); Vsebina oglja iz konzerv (5).
(1)(2)(3)(4)(5)
Konzerve so od pelatov, fižola. Zelo dobro so se izkazale tudi večje od ananasovega kompota.
Po 2-3 kurjenjih postane konzerva tako krhka da del kar razpade, zato sem s konzervami stalno na tesnem, sploh sedaj ko jih zaradi "povečanja proizvodnje" zlagam na obe strani. Na sliki se vidi, da bi bilo prostora še za 3 konzerve.
Imam kar nekaj "dobaviteljev" vendar večinoma porabijo le kakšno konzervo sem in tja, jaz jih pa kurim skoraj vsak dan . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 05 Feb 2015 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, škoda ker sva doma tako daleč narazen. Pri nas ena mačka ne je drugega kot hrane iz konzerv. So sicer male in bi bile za tvojo proizvodnjo verjetno bolj nadležne kot kaj drugega, a kljub vsemu. Sem se pa malce nasmejal ob tvojih težavah, saj smeti striktno sortiram in tako med embalažo mečem žaklje polne le ene sorte konzerv.
Morebiti bi komu koristila informacija. Na Liko Vrhnika je bil požar (2012) in od nesreče je med drugim ostalo zelo veliko oglja. Tako sem slišal. Edina težava je, da ni čist (ostanki betona, salonitne kritine, ...) Tudi ne vem, če dovolijo odvažanje, bi pa bilo za vprašati in pogledati, če je kaj uporabnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Feb 2015 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, imam idejo . Na bližnjem zbirališču ločenih odpadkov postavi eno večjo škatlo in daj gor velik napis: SAMO ZA PLOČEVINKE, VEČJE OD POL LITRA.
Ni , da se ne bi kaj nabralo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 05 Feb 2015 23:51 Naslov sporočila: |
|
|
rukola
Kaj nima noben prijatelj ali znanec varilnega aparata in si daš izdelat posodo po merah, ki ti odgovarjao za v peč iz debelejše pločevine. Če uporabiš kotlovsko pločevino 3-4mm bo posoda skoraj večna. strošek, pa bi mogel bit minimalen.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 6 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|