Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Biološko aktivno oglje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2014 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konzervirano oglje

Vzameš stare konzerve, vanje zložiš lesene sejance, pokrove pritrdiš s "špilo" (žebelj) in narobe obrnjene postaviš v peč. Naslednji dan, ko je vse ohlajeno vzameš konzerve z ogljem iz peči. Laughing
http://shrani.si/f/K/SF/3vAC8EsN/oglje0.jpg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2014 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro se obnese žaganje za pridelovanje oglja. Lepo poogleni in je že zdrobljen Laughing .

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2014 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz "pridelujem" biooglje v kuhalniku Biochar. Je super, samo količina je vsakič bolj majhna. Običajno postavim gorilnik kar v odprt kamin, kadar ta ni zakurjen, da malo ogreva tudi hišo Very Happy.
Oglje ohladim tako, da ga odnesem ven v vedro z mrzlo vodo (da lahko delam naslednjo rundo oglja). Ko je vedro polno, ga pretresem na kuhinjsko cedilo in kasneje v karton.
Zdrobim ga kar s kakšnim večjim kamnom, je pa to zamudno in za ramo rahlo boleče Rolling Eyes .
Ker ga letos spomladi nisem imela prav veliko, sem ga nekaj dala med kompost, nekaj posula med seno, ki je šlo kasneje za zastirko, nekaj pa sem si naredila prav posebne mešanice komposta, biooglja in še dela kupljene zemlje HomeOgarden - vsaki sadiki sem potem privoščila eno pest tega zaklada kar v sadilno jamico Very Happy . In so bile vse zelo zadovoljne!
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2014 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam sicer okrog tega biooglja še kar nekaj vprašanj Rolling Eyes . Najbrž bo prilika, da ga malo predebatiramo na Gartlcmaniji Very Happy . Pri kemiji sem imela vedno slabe ocene Embarassed .

Piroliza - gorenje pri visoki temperaturi z malo kisika ...
Če kuriš v odprtem kaminu ali peči brezova drva, je najbrž tudi visoka temperatura, ne? Če potem žerjavico ohladiš v vedru vode - je to potem biooglje ali ne? Ali gori s preveč kisika?
Enako vprašanje - če na vrtu zakuriš velik kup vej po žledu in žerjavico poliješ z vodo - je to bio oglje?
Meni ni jasno, zakaj naj bi bilo oglje iz gorilnika Biochar boljše od tistega v kaminu Rolling Eyes .

Ali lahko to oglje aktiviram z brozgo (koprive in preslica), ki mi je ostalo letos? Da ga na primer stresem na kompost in polijem z brozgo? Gnojila sem letos samo enkrat, potem nisem hotela dodatno utapljati rastlin in mi je ostalo ogromno te brozge.
Zuf, je to tudi "priboljšek" ali imaš ti v mislih kaj čisto drugega?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2014 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Copatka mogoč ti bo to kaj pomagalo.

parangalus je napisal/a:

Biooglje je proizvedeno pri visjih temperaturah kot navadno in je zato boljse. Sistemi za pridobivanje biooglja so zasnovani tako da se glavni del postopka lesna masa segreva z lastnimi plini. Proces poteka pri temperaturi okoli 500 stopinj c in traja od pol ure do nekaj ur, odvisno od kolicine, v primerjavi s klasicnim ogljem, ko se kope dimijo vec dni pri temperaturah okoli 120-150. Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati. Biooglje je bolj porozno, in lazje ga je zdrobit. Je boljsi inkubator za mikrobe. Ampak ce ga ni je tudi klasika dobra. Bio oglje je res bio. Pri proizvodnji ni drugih izpustov kot co2 in voda, plini pri pirolizi so vir energije za postopek in hkrati za pridobivanje el. energije, ostanek (biooglje) gre pa v zemljo kjer ostane stoletja, kar pomeni negativen ogljicni odtis in zmanjsevanje co2 v atmosferi.


in na prejšni strani
rukola je napisal/a:
Glede oglja - razlika med bio ogljem in ogljem v kopi je kar precejšnja. Namreč oglje pridobljeno s pirolizo je čistejše, na koži ne pušča črne sledi iz ostankov olj v ne dokonca "izgorenem" oglju iz kope.

Ne vem če sem razumljivo napisal. V glavnem kvalitetno oglje "je čistejše". Je sicer tudi črn prah, ni pa nobenih ostankov katrana ipd.

Tudi v zvoku je razlika. Oglje iz pirolize ima takšen "čist zven" če ga trkamo z ogljem ob oglje, se lepo drobi-lomi, navadno oglje pa ima bolj zamolkel zvok.....

Dodajam link kjer je prikazana izdelava "za vrtičkarje"

https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw

Če link ne dela, skopiraj link v pregledovalnik spletnih strani.


Tudi nisem tu najbolj doma, a prav v odprtem kurišču je največ kisika, pri tem je najnižja temperatura in s tem najnižji izkoristek in največje onesnaževanje. A tako so počeli tudi v Amazoniji in prišli do najboljše zemlje, čeprav so spuščali v zrak ogromno CO2, drugih toplogrednih plinov in strupenih snovi. Še vedno bolje da uporabiš takega s katerim se ogrevaš in porabiš ostanke, kot pa da kuriš kar tako, ne da bi to energijo tudi izkoristila Wink

Glede kuhalnika pa zanimivo, da se tako trudiš drobiti oglje, pri meni gre kar z roko, medtem ko oni iz peči se res težje drobi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2014 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

parangalus je napisal/a:

...Zato je pri klasiki oglje bolj "zapacano" z lesnimi derivati....

V bistvu, če bi to, navadno oglje, pa tisto "polito z vodo" segrevali brez kisika, bi "šli ven" vsi tisti lesni derivati (se uplinijo, gredo skozi špranjo ven in zgorijo), bi potem dobili to bio-oglje, ki je čistejše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2014 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

copatka je napisal/a:

Ali lahko to oglje aktiviram z brozgo (koprive in preslica), ki mi je ostalo letos? Da ga na primer stresem na kompost in polijem z brozgo? Gnojila sem letos samo enkrat, potem nisem hotela dodatno utapljati rastlin in mi je ostalo ogromno te brozge.
Zuf, je to tudi "priboljšek" ali imaš ti v mislih kaj čisto drugega?


Aktiviraš oglje z mikroorganizmi (recimo organko), lahko pa streseš kar na kompost, kjer se bodo tudi počasi naselile te drobnoživke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JR Design



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45
Prispevkov: 56
Kraj: Cegelnica

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2014 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz posipam biooglje po plasteh v kompostnik. Pridelujem pa ga iz lesnih pelet na doma izdelanem gorilniku in so pogorenju ravno prav veliki kakci in niso potrebni drobljenja.
_________________
Narava je vsemogočna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pa je prišlo na vrsto, po skoraj enem letu Laughing .

200litrski sod sem zgoraj zarezal rob in ga odprl kot konzervo. Na sredi pokrova sem zarezal zvezdo in ukrivil pločevino navzgor ter na te ukrivke nasadil dimniško cev. V spodnjem delu pa zarezal 4 x križno za dovod zraka ter sod ovil s stekleno volno in žično mrežo.

Nato sem napolnil 100lit sod z odpadnim posušenim lesom (suhe, nagnite, gobave, ... veje topola in leske). Nato sem čezenj (brez pokrova) poveznil večji sod ter vse skupaj obrnil za 180 stopinj t.j. večji sod je postavljen pokončno, manjši pa na glavo.


Prostor med sodoma sem napolnil z lesom in zakuril ter na koncu pokril z dimniško cevjo.

Rezultat je oglje 1/3 volumna 200lit soda. Vse to še drobljeno in presejano čez mrežo 5x5 mmm. Tako sem dobil za en manjši žakelj oglja, še enkrat toliko pa ga še moram nadrobiti - zelo umazano delo pri katerem se priporoča protiprašna zaščitna maska.

Naslednjič bom spodaj za dovajanje zraka naredil večje luknje in več njih, zakuri pa se obvezno samo od zgoraj (ne s plinskim gorilcem skozi spodnje luknje) ker se mi je nenormalno kadilo kadar je bilo pokrito, tako da sem moral zadevo odkriti.


Še vedno pa v 2-3 konzervah z žaganjem pomalem pridobivam oglje v centralni peči - ni drobljenja in sejanja oglja. Sedaj se že kuri vsak dan in konzerv že primanjkuje. Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2014 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlična ideja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2015 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V prilogi Dela so malo pisali o tem

http://www.deloindom.si/tezave-nasveti/izboljsevalci-tal-ne-dodajajmo-jih-na-pamet
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2015 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PRIDELAVA OGLJA V PEČI CENTRALNE KURJAVE

Napolnjene kozerve z žaganjem in oblanci (1) zložim v peč ob straneh, nato v sredino časopis in narezan karton (2);
naložim polena in zakurim (3). Ventilator pred dimnikom vleče zrak tako da drva gorijo navzdol v komoro. Naslednji dan peč takole izgleda (4); Vsebina oglja iz konzerv (5).

(1)(2)(3)(4)(5)

Konzerve so od pelatov, fižola. Zelo dobro so se izkazale tudi večje od ananasovega kompota.
Po 2-3 kurjenjih postane konzerva tako krhka da del kar razpade, zato sem s konzervami stalno na tesnem, sploh sedaj ko jih zaradi "povečanja proizvodnje" zlagam na obe strani. Na sliki se vidi, da bi bilo prostora še za 3 konzerve.
Imam kar nekaj "dobaviteljev" vendar večinoma porabijo le kakšno konzervo sem in tja, jaz jih pa kurim skoraj vsak dan Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2015 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rukola, škoda ker sva doma tako daleč narazen. Pri nas ena mačka ne je drugega kot hrane iz konzerv. So sicer male in bi bile za tvojo proizvodnjo verjetno bolj nadležne kot kaj drugega, a kljub vsemu. Sem se pa malce nasmejal ob tvojih težavah, Laughing saj smeti striktno sortiram in tako med embalažo mečem žaklje polne le ene sorte konzerv.

Morebiti bi komu koristila informacija. Na Liko Vrhnika je bil požar (2012) in od nesreče je med drugim ostalo zelo veliko oglja. Tako sem slišal. Edina težava je, da ni čist (ostanki betona, salonitne kritine, ...) Tudi ne vem, če dovolijo odvažanje, bi pa bilo za vprašati in pogledati, če je kaj uporabnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2015 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rukola, imam idejo Wink . Na bližnjem zbirališču ločenih odpadkov postavi eno večjo škatlo in daj gor velik napis: SAMO ZA PLOČEVINKE, VEČJE OD POL LITRA.

Ni Evil or Very Mad , da se ne bi kaj nabralo Cool .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 697
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2015 23:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rukola
Kaj nima noben prijatelj ali znanec varilnega aparata in si daš izdelat posodo po merah, ki ti odgovarjao za v peč iz debelejše pločevine. Če uporabiš kotlovsko pločevino 3-4mm bo posoda skoraj večna. strošek, pa bi mogel bit minimalen.

L.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 6 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.