Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Česnovi cvetni popki - pski
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2016 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda si res naredim delo ampak jaz sem vedno tako naredila. Odstranila sem ovršni list v celoti potem pa popek odstranim tudi v celoti s stebla. Seveda, ko so čisto čisto mladi gre, da pustiš delček stebla. Jaz sem že leta nazaj pobirala te popke postopoma in vedno ko so bolj zreli in
obvezno odstraniti steblo. Nekaj popkov sem puščala za seme, sicer sem pa hitela uporabljat dokler so še česneki bili mehkih olupkov. Ko so popki bili večji sem jih obdelala s sekljalnikom, čisto mlade pa rezala.

Drugo leto bom čisto ta prve odrezala pri popku. Človek se res uči do smrti. Včasih pa človeku tudi ne "potegne".
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2016 18:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija, mi porabimo vseh 15 ali 20 cm stebla. Potem je tisti cvetni del bolj dodatek kot bistveni del.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2016 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojej Metuljc, hvala. Končno razumem. To morajo biti pa ćisto, čisto mladi.
Še enkrat hvala
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2016 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni treba, za miksanje, za kuhanje in v omake, pa v olje so tudi starejši čisto OK, preverjeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2016 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš.
Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu....

.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2016 22:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Muha za posredovanje recepta. Moja soseda jih ima še in še. Bom naredila še eno tako rundo po tem receptu.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2016 06:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, tale recept od brbr je res super. Sem naredila, lepo, s peclji in glavicami, ko so bile še mlade, oljčnim oljem in soljo. Sprejeto z navdušenjem.
pri pripravi je treba res paziti le to, da so pski suhi, ker voda bi utegnila povzročiti kvarjenje. pa na vrhu kozarčka mora biti plast olje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2016 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Muha. Kaj bi mi brez tebe in tvojega skrbnega pospravljanja Gartlca.
Ja, sem pozabila poudariti, da je potrebno pske skrbno obrisati - jaz obrišem vsakega posebej.

Se pa bojim, da so zdaj pski že preveliki - steblo postane trdo, leseno in po moje neuporabno. Tako mislim, da je za letos zadeva zaključena.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 08:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da spet začnemo še preden zrastejo ;) Muha, kako je bilo s trajnostjo tega miksanega pripravka?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku.
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku.

Mislim, da je to odličen način za shranjevanje večjih količin pskov. Letos vsekakor vajo ponovim in malo popravim - pske bom pobirala čimbolj mlade, tako bo pasta bolj homogena (ena sorodnica je rekla, da se preveč čutijo posanezni koščki) in pa mogoče bom dodala kanček več olja, ker je bila letošnja kar kompaktna. No, kakršnakoli je bila, je že zdavnaj ni več Crying or Very sad
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku.
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku.


Približno koliko časa je trajal čas "do odprtja" zadnje. Saj verjamem, potem v hladilniku se čas hrambe še nekoliko podaljša. Vseeno pa rabimo časovno orientacijo. Si predstavljam, da mora biti nekaj podobnega kot za čemaž.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadnjega smo odprli pred kakšnim mesecem. A sem prepričana, da bi brez težav zdržal eno leto ali dlje - kot pač druge vložnine. Mogoče bi izgubil na okusu, pokvaril se pa ne bi (če bi se zadeva mislila pokvariti, bi se že dosti prej, se mi zdi).

Tudi odprt v hladilniku traja kar dolgo - smo en odprt kozarec v hladilniku založili in malo pozabili nanj. Ko smo ga "odkrili", je bil pesto čisto v redu.

Pri nas ga največ uporabljamo kot namaz za na kruh.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, hvala. Glede na to, da ni termično obdelan, je zelo pomembno, da imamo časovno orientacijo. Večina vložnin je termično obdelana in konzervirana (kis, sladkor), tukaj pa temu ni tako in so izkušnje zelo pomembne.

Torej lahko rečemo cca. od pol do enega leta, če hranimo na dovolj hladnem ? Ključno je verjetno, da so pski pred obdelavo suhi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja shramba je v kurilnici. Torej ni hladna (19, 20st.). So pa bili v omari, na temnem. Mislim, da je ključnega pomena, da so pski suhi (jaz sem lani vsakega posebej obrisla) in v kozarcu ni zračnih mehurčkov.

Letos bom vsekakor pripravila več kozarcev (tudi za širšo okolico)
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2017 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bo zneslo, jih bom pripravi tudi jaz. Običajno gremo takrat na predsezonski dopust in zmanjkuje časa Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 2 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.