|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Po receptu od brbr na strani 2. Le soli nisem dala. Pri čemažu ni bilo zaradi tega nič narobe, upam, da tudi tu ne bo. Prav dolgo itak ne bo ostal v shrambi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj je narobe, namaz sem naredila po brbr receptu, pa tako grenak in oster, da groza. Mlela sem s paličnim, bi bilo bolje z multipraktikom? Mogoče manj olivnega in dodam sončnično? _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Si olje prej kaj pokusila? Moje je imelo kar nekaj grenčine a se v gotovem namazu ne čuti. Prvo rundo sem tudi jaz naredila s paličnim, drugo v multipraktiku pa ni bilo razlike v okusu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 17 Jun 2018 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
JUPI, zahvaljujoč ideji od Metuljc sem k olivnemu in sončičnemu olju dodala še bučno olje, pa je namaz več kot odličen - olja sem dala v enakih deležih. Je zet eno stekleničko že kar odnesel domov. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jun 2018 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da se osnovni recept za tole delikateso lepo razvija in nadgrajuje. Bravo, punce. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jun 2018 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tudi sama sem jih letos prvič uporabila. Ni mi bilo čisto jasno, kdaj jih nabirati, kako dolge štible ipd., zato sem uporabila nasvet špargljev in jih potrgala v zadnjem hipu (beri že skoraj prezrele/ ko bela barva že proseva) - jedla sem jih popražene z lisičkami in mlado špinačo kot prilogo ajdovi kaši. Njam!
Tudi mi ni jasno, kaj se bo zdaj zgodilo s česnom... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jun 2018 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
S česnom se ne bo zgodilo nič posebnega. Zdaj je v fazi debelitve podzemnih glavic. Listi bodo počasi začeli rumeneti. Ko jih bo rumenih cca 2/3, bo čas za izkop. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Jun 2018 23:52 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz trenutno trgam pske in posamezne liste, ki jih je napadla rja. Upam, da se glavicam uspe odebeliti in pridelek ne bo preveč okrnjen. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem vse pske pobrala včeraj, eni so bili še zelo mladi, drugi že precej veliki, vsi pa že bolj ali manj zviti. Nekaj sva jih včeraj pojedla z jajčki, skoraj še surove, lepo hrustljave, njami .
Iz enega dela zdajle preizkušam en svoj recept . Zmiksala sem jih v multipraktiku, dodala približno enako količino surovega masla in ščepec soli. Služil naj bi kot namaz na kruh ali dodatek h kakšnemu zrezku, podobno kot zeliščno ali česnovo maslo. Zgleda lepo zelen in je super dober. Hranila ga bom pa kot zeliščno maslo kar v hladilniku, predvidevam, da zdrži vsaj toliko časa kot je rok trajanja uporabljenega masla.
Iz zadnje tretjine bom naredila pa "pesto" po receptu od Brbr . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna lepa zelena klobasica! Prepričana sem, da je tudi okusna. Prav žal mi je, da imam le malo pskov. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 26 Jun 2019 11:25; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jun 2018 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
A ne, lpmami? Zgleda kot kumara .
Pesto sva pa tudi pravkar jedla na špagetih, fantastičen je!! Hvala za idejo in recept, Brbr! V skrinji sem našla še nekaj malega pskov od lani, mislim, da bom tudi te predelala v ta pesto ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš.
Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu....
. |
Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav.
Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol!
Nazadnje urejal/a muha 26 Jun 2019 09:10; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Letošnji pski so že vsi predelani v namaz. Uporabila sem v glavnem mlade, take, ki so še zaviti. Kjer se je del stebla že izravnal, sem ga odstranila, ker že malo leseni. Dala sem kar precej olja, kar navadnega repičnega, toliko, da je namaz lepo mazav.
Za pozni zajtrk sem si privoščila razžvrkljano jajce z zelišči in sirom, zraven pa kruh z gornjim namazom. Mljask, mljask in adijo holesterol! |
Tudi moj (iz doniranih pskov) je nared, že kak teden dni. Z oljčnim oljem sicer. In, res je dober. Danes gre nekaj kozarčkov k novim lastnikom. Eno škatlo na kratke končke narezanih pa je zamrznjenih, za rižote, frtalje,..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadnjo rundo pobrala v ponedeljek. Zdaj gre v predelavo - v glavnem namaz, ki bo končal v majhnih kozarčkih (taki zelo prav pridejo v času dobrih mož, kot drobna, slastna darilca). Kakšno kilo jih bom drobno nasekljala in zamrznila za kasnejšo rabo v kuhinji.
En kozarec cvetkov, brez stebelc pa bom probala fermetirati. Me prav zanima, kaj se bo izcimilo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Moji pski pa lepo počasi nastajajo . Nekaj jih gre sproti na solato, nekaj jih bo danes končalo v zelenjavni rižotki, kakšnega pohrustam kar spotoma, glavnino pa bom pobrala v naslednjih dneh in bodo šli najbrž v "Brbr pesto", en del pa v masleno klobaso .
Ja, letos jih imam veliko, posajenih je bilo kar enih 220 strokov in čebulic . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 4 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|