|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 04 Jul 2016 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Morda si res naredim delo ampak jaz sem vedno tako naredila. Odstranila sem ovršni list v celoti potem pa popek odstranim tudi v celoti s stebla. Seveda, ko so čisto čisto mladi gre, da pustiš delček stebla. Jaz sem že leta nazaj pobirala te popke postopoma in vedno ko so bolj zreli in
obvezno odstraniti steblo. Nekaj popkov sem puščala za seme, sicer sem pa hitela uporabljat dokler so še česneki bili mehkih olupkov. Ko so popki bili večji sem jih obdelala s sekljalnikom, čisto mlade pa rezala.
Drugo leto bom čisto ta prve odrezala pri popku. Človek se res uči do smrti. Včasih pa človeku tudi ne "potegne".
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2016 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, mi porabimo vseh 15 ali 20 cm stebla. Potem je tisti cvetni del bolj dodatek kot bistveni del. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 04 Jul 2016 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ojej Metuljc, hvala. Končno razumem. To morajo biti pa ćisto, čisto mladi.
Še enkrat hvala
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2016 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ni treba, za miksanje, za kuhanje in v omake, pa v olje so tudi starejši čisto OK, preverjeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Jul 2016 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Naš hit letošnjih poizkusov je zagotovo pesto iz pskov, gre pa takole: 1/4kg pskov, 1.5dcl oljčnega olja, ena čajna žlička soli. Vse to dobro zmiksaš v sekljalniku, da dobiš gosto zmes, nadevaš v kozarčke, dobro potlačiš, da ni zračnih mehurčkov, po vrhu zaliješ z malo olja in zapreš.
Zdaj preizkušam ali se tak shranek lahko shranjuje izven hladilnika - po 14dneh je še vse v redu....
. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 10 Jul 2016 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha za posredovanje recepta. Moja soseda jih ima še in še. Bom naredila še eno tako rundo po tem receptu.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Jul 2016 06:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tale recept od brbr je res super. Sem naredila, lepo, s peclji in glavicami, ko so bile še mlade, oljčnim oljem in soljo. Sprejeto z navdušenjem.
pri pripravi je treba res paziti le to, da so pski suhi, ker voda bi utegnila povzročiti kvarjenje. pa na vrhu kozarčka mora biti plast olje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2016 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Muha. Kaj bi mi brez tebe in tvojega skrbnega pospravljanja Gartlca.
Ja, sem pozabila poudariti, da je potrebno pske skrbno obrisati - jaz obrišem vsakega posebej.
Se pa bojim, da so zdaj pski že preveliki - steblo postane trdo, leseno in po moje neuporabno. Tako mislim, da je za letos zadeva zaključena. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
Da spet začnemo še preden zrastejo ;) Muha, kako je bilo s trajnostjo tega miksanega pripravka? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku.
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku.
Mislim, da je to odličen način za shranjevanje večjih količin pskov. Letos vsekakor vajo ponovim in malo popravim - pske bom pobirala čimbolj mlade, tako bo pasta bolj homogena (ena sorodnica je rekla, da se preveč čutijo posanezni koščki) in pa mogoče bom dodala kanček več olja, ker je bila letošnja kar kompaktna. No, kakršnakoli je bila, je že zdavnaj ni več _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Naredila sem ene deset kozarcev "pesta". Do odprtja sem jih hranila v shrambi, potem pa v hladilniku.
Odlično so se ohranili - nobeden se ni pokvaril, ne v shrambi, ne potem v hladilniku. |
Približno koliko časa je trajal čas "do odprtja" zadnje. Saj verjamem, potem v hladilniku se čas hrambe še nekoliko podaljša. Vseeno pa rabimo časovno orientacijo. Si predstavljam, da mora biti nekaj podobnega kot za čemaž. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjega smo odprli pred kakšnim mesecem. A sem prepričana, da bi brez težav zdržal eno leto ali dlje - kot pač druge vložnine. Mogoče bi izgubil na okusu, pokvaril se pa ne bi (če bi se zadeva mislila pokvariti, bi se že dosti prej, se mi zdi).
Tudi odprt v hladilniku traja kar dolgo - smo en odprt kozarec v hladilniku založili in malo pozabili nanj. Ko smo ga "odkrili", je bil pesto čisto v redu.
Pri nas ga največ uporabljamo kot namaz za na kruh. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, hvala. Glede na to, da ni termično obdelan, je zelo pomembno, da imamo časovno orientacijo. Večina vložnin je termično obdelana in konzervirana (kis, sladkor), tukaj pa temu ni tako in so izkušnje zelo pomembne.
Torej lahko rečemo cca. od pol do enega leta, če hranimo na dovolj hladnem ? Ključno je verjetno, da so pski pred obdelavo suhi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Moja shramba je v kurilnici. Torej ni hladna (19, 20st.). So pa bili v omari, na temnem. Mislim, da je ključnega pomena, da so pski suhi (jaz sem lani vsakega posebej obrisla) in v kozarcu ni zračnih mehurčkov.
Letos bom vsekakor pripravila več kozarcev (tudi za širšo okolico) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Če bo zneslo, jih bom pripravi tudi jaz. Običajno gremo takrat na predsezonski dopust in zmanjkuje časa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 2 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|