Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Klobuk vsakokrat ko pretakam odstranim (zavrzem). V prvem letu se v casu med enim in drugim pretokom se vedno naredi klobuk (matica). Pri popolnoma dozorelem kisu se matica ne dela vec. Prav zaradi te matice imam sod s pipico taksen, ki ima sirso odprtino z pokrovom z navojem. Najcenejsi so beli sodi. Dober pa je tudi tisti zelen stozcast sod namenjen prav za kis (ima tudi pipico). Je pa vsaj 3x drazji. Ta sod pa nima pokrova z navojem , ampak kanal okrog pokrova v katerem mora biti stalno voda. Na ta nacin se prepreci stalen dostop zraka.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 05:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, Tajana, hvala za tale podroben opis.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tajana, ti si pa povedala vse tako, kot je treba. Najlepša hvala

Zanima me še, kako določiš, kdaj je ocetno kislinsko vrenje končano (ko je kis dovolj kisel?). In pa tudi ali se star kis zbistri sam od sebe in približno po kolikem času?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V vsakem naravnem kisu se vedno tvori klobuk, večkrat odstranimo klobuk večja je kislost, je pa res, da klobuk nastaja precej počasneje, ko se kis zbistri.
Pri nas ga odstranimo, ko je za prst debel.
_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Toliko ste se razpisali o domačem kisu, da mi že vsa dnevna diši po kisu njami
Tudi sama sem ga pred leti skušala narediti, pa je trajalo zelo dolgo pa bolj malo kisline je imel Confused Zdaj približno vem, kaj sem delala narobe. Mogoče pa spet poskusim .
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj vem, kaj mi je storiti s prvo rundo, ki je že kisla - pretočila jo bom v kozarce, zaprla in postavila v omaro v kurilnici (cca 19-20st.). Vsake toliko bom pogledala, kaj se dogaja in pretočila žlahtno tekočino. Potem bomo pa videli.
Druga runda, ki sem jo nastavila kasneje pa je v fazi ocetno kislinskega vrenja - v kozarcih pokritih s tkanino in postavljenih na hladilnik.

Po vsem povedanem/prečitanem mislim, da je bilo pri mojih prejšnjih poizkusih narobe sledeče:
1. v prvi fazi nisem preprečila dostop zraka v kozarce
2. drugo fazo sem vlekla v nedogled - nisem odstranila klobukov, pretočila in zaprla, temveč sem pustila tekočino pri miru, pokrito s tkanino vse leto.
Rezultat: zelo blag moten kis.

Hvala vsem botrcam mojega bodočega kisa.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še tole navodilo sem našla:

PRIPRAVA
- izberemo kvalitetna domača jabolka starih sort (najboljša sta bobovec in krivopecelj)
- jabolka zmeljemo in sprešamo dobimo jabolčni sok

PRVA FERMENTACIJA
- jabolčni sok zapremo v posodo z vrelno veho, katera onemogoča dostop zraka v steklen balon ali sod iz prehrambene plastike
- sod z vrelno veho postavimo v prostor kjer se temperatura giblje med 25 in 28 st. C in počakamo, da sok popolnoma zavre (1 do 3 tedne) - nastane jabočno vino (jabolčnik, angleško "sajder") Nižje in višje temperature ustavijo vrenje!!

DRUGA FERMENTACIJA
- nastalo jabolčno vino pazljivo pretočimo in ga ločimo od usedlin in bele pene (odstranimo z cedilom), ki so produkt delovanja kvasovk (najbolje se pretaka z cevjo - na vlek)
- v jabolčno vino za hitrejše kisanje in za premoč pred divjimi kvasovkami dodamo ostanek droži od prejšnjega kisa (sluzasta goba)
- na posodo z jabolčnim vinom damo bombažno plenico in jo zavežemo z vrvico (preprečimo dostop mušicam)
- soda ne premikamo!! pazimo da sluzasta goba ki se naredi na vrhu ne potone!!! Jabolčnik nam lahko začne greniti, se pokvari. Če goba potone in stvar še ni kisla, tekočino hitro pretočimo in postopek kisanja ponovimo!
- zadevo kisamo 2 do 3 mesece na 20 st C

SPRAVA IN ZORJENJE
- kis nato pazljivo pretočimo (s cevjo), najbolje ga je hraniti v steklenih balonih, ki jih tesnimo
- kis mora nato odležati, da se zbistri in da pridobi okus
- steklenice čim manj premikamo, da ne vzdvigujemo usedlin
- čistega kisa bo zaradi izgub pretakanja in ločevanja usedlin 70% od prešanega soka
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Zdaj vem, kaj mi je storiti s prvo rundo, ki je že kisla - pretočila jo bom v kozarce, zaprla in postavila v omaro v kurilnici (cca 19-20st.). Vsake toliko bom pogledala, kaj se dogaja in pretočila žlahtno tekočino. Potem bomo pa videli.
Druga runda, ki sem jo nastavila kasneje pa je v fazi ocetno kislinskega vrenja - v kozarcih pokritih s tkanino in postavljenih na hladilnik.

Po vsem povedanem/prečitanem mislim, da je bilo pri mojih prejšnjih poizkusih narobe sledeče:
1. v prvi fazi nisem preprečila dostop zraka v kozarce
2. drugo fazo sem vlekla v nedogled - nisem odstranila klobukov, pretočila in zaprla, temveč sem pustila tekočino pri miru, pokrito s tkanino vse leto.
Rezultat: zelo blag moten kis.

Hvala vsem botrcam mojega bodočega kisa.


Deževna nedelja in tvoja vprašanja so vzrok pretakanja mojega kisa iz leta 2006. Prvi pretok je bil opravljen maja 2007 in danes 11.10.2015 drugi.
Kis je tako kisel, da moram redčiti 1:2 Narejen je iz jabolčnika domačih neškropljenih jabolk sort bobovec, carjevič in trdika.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar, to pa je letnik! Vse te klobuke si danes našel v njem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse v 100 litrskem sodu v 50 in 25 litrski steklenici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2015 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar, krasen kis - čestitke. Zdaj mi pa še zaupaj, prosim, ali si imel posode ves ta čas (od 2007-2015) neprodušno zaprte alisamo pokrite in ali se klobuki niso nič potapljali?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2015 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menda so tudi klobuki uporabni. Samo sem pozabil, google ve.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2015 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Dajmar, krasen kis - čestitke. Zdaj mi pa še zaupaj, prosim, ali si imel posode ves ta čas (od 2007-2015) neprodušno zaprte alisamo pokrite in ali se klobuki niso nič potapljali?

Pokrito sem imel samo z dvojno gazo in zavezano, ko je klobuk pretežak se potopi in začne nastajati nov. Klobuk preprečuje oksidacijo. Kis, ki ga imam za sprotno rabo v litrski steklenici, porjavi, ta v velikih steklenicah in sodu je pa rumen kot olje. V shrambi je tudi tema morda zato ne porjavi. Bo kdo drug več vedel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2015 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za deljenje izkušenj in znanja Very Happy Če mi po vseh the izčrpnih navodilih ne rata, potem mi ni pomoči... Čez nekaj let sporočim Laughing
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2015 09:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ti po navodilih ne rata, pomeni da moraš še naprej poskušati.
Tudi mi ki ti govorimo nismo v enem letu naredili najboljšega kisa.
Litri in litri so šli dol po odtoku. . . Preden je kis postal dober.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 5 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.