Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2015 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tole je pa hladen tuš. Pa sem mislila, da lahko kakšno urico šolanja prešpricam Embarassed
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2016 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes, ko smo zaradi sneženja bolj ali manj prisiljeni v notranje aktivnosti , sem drugič pretočila lansko jesen nastavljen jabolčni kis. V dveh kozarcih je bil klobuk, v drugih pa ne. Kozarce sem ponovno zaprla in postavila na temno. Kis je dober, kisel in se počasi bistri.

Izgleda, da mi bo letos kis končno uspel, juhu.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 08:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Škrtica škrta, zdaj pa imam! Da ne bi slučajno naredila kakšne škode, če kis ne bi uspel, sem ga naredila bolj malo. In včeraj smo porabili zadnjega. Brrr, sem jezna sama nase!

In zdaj se mi seveda zelo mudi delati novega. Prva, še čisto zelena jabolka odpadajo, seveda večinoma črviva. Kaj menite, so primerna za začetek izdelave kisa, če jih obrežem? Od silne stiske Wink sem pomislila, da bi zraven jabolk dodala tudi Morettinijeve slive, ki so že skoraj zrele. Traparija?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zapomni si, dobro sadje naredi dober izdelek. Če bojo jabolka črviva bo tudi kis črviv. Ne splača se. Sploh ne zase.
Jaz delam vse iz zrelih jabolk, in sprešanih. Iz soka.
Dodaj tudi drugo sadje! Jaz sem do sedaj delal iz jabolk, hrušk, grozdja in sliv. Letos bo pa ringlojev kis padel pomoje Very Happy
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je letos dozorel kis iz buč. Dolgo časa je bila samo lepljiva, gosta brozga. Na hladnem v kleti je od 10. meseca lani počival in sedaj ima dober okus in dobro kislino.

Zelo mi je dober kis iz breskev, hitro se naredi in tudi kultura hitro nastane. Katero se lahko uporabi pri sadežih, ki niso ravno vsakdanji za izdelavo kisa - recimo buče Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

wooow, kako si pa bučni kis naredila?
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobila sem lepe, oranžne, "prave" buče. Njihovo meso in lepše kose lupine sem na drobno zrezala in namočila skupaj s sladkorjem. Prekrila s papirnato brisačko. Tako je stalo cca 1 teden. Zadeva je bila zelo, zelo lepljiva, tako da sem se pošteno namučila s precejanjem in stiskanjem Laughing
Tako sem pridelala dva skoraj polna 3 literska kozarca. Dodala sem jima "breskvino" kulturo, pokrila z bombažnim prtičkom in dala v klet na hladno. Da je bilo tudi temno, sem kozarca zasenčila. Voila!

Osnovni recept, po katerem delam je:
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešam in pokrijem s papirnato brisačko. To stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešam. Kozarec še zavijem, da je vsebini res toplo.
Po tednu dni precedim in tekočino nalijem v čist kozarec. Pokrijem s papirnato brisačko ali bombažno krpo. Stoji 2-4 tedne. Vmes preverjam okus, recimo breskev mi je boljša, če ostane bolj na "sladki strani" Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravžlj, hvala, torej obrezovanje jabolk ni dovolj. Še eno vprašanje imam; si slive ali ringloje izkoščičil pred namanjem za kis?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2016 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, Melona - sem smotana, sem pozabila, kaj sem sploh hotela pripisat - če boš za premostitev pomanjkanja kisa delala vmes manjše "serije", bodo prej gotove Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Jul 2016 05:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velikih sploh ne morem, ker nimam primernih posod Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 25 Jul 2016 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem si dal dela in dal koščice ven ja. Samo je prišel tak gosti kis. Nekaterim najboljši kis ki so ga probali, nekateri se pa čudijo čežani Very Happy
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Jul 2016 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, Kravžlj, hvala ti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2016 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, akcija stekla pred tremi dnevi!

V dvajsetlitrsko stekleno posodo sem začela namakati bohinjske beličnike. Sem zasledila nekaj zapisov, da ta jabolka niso najbolj primerna za kis. Ima kdo izkušnje z njimi?

Štirilitrski kozarec se lepo polni z breskvami. Figula, si me zdražila. Postopam kot z jabolki, brez sladkorja. Upam, da bo kaj.

V obeh posodah se nabirajo mehurčki, kar menda pomeni, da se je alkoholno vrenje začelo, ne? Sta pokriti, vendar ne nepredušno. Tako po šalabajzersko; prtička in dva zvezka na njima.

V pripravljenosti čakata še dva kozarca; trilitrski in dvolitrski. Malo sem jezna, ker sem zamudila Morettinijevo slivo. Nekaj kozarcev kompota sem še uspela vkuhati, potem so bile pa kar naenkrat že preveč zrele. Pa saj za prvič je bolje, da ga ni preveč, morda nam sploh ne bo všeč. No, sem zašla. Mika me, da bi v enem manjšem kozarcu poskusila narediti paradižnikov kis. Ga je kdo že delal? Enako kot z jabolki?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas smo se malo poigrali s rumenimi slivami in pa robidami, ki so letos tako kisle, da upam, da bo vsaj kis za kaj. Wink Poročam, čez kak mesec, če je uspelo. Hvala vam za ideje! Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma je treba vsemu, kar ni grozdje ali jabolka, dodati vsaj malo sladkorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 6 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.