|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2015 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
No, tole je pa hladen tuš. Pa sem mislila, da lahko kakšno urico šolanja prešpricam _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Apr 2016 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Danes, ko smo zaradi sneženja bolj ali manj prisiljeni v notranje aktivnosti , sem drugič pretočila lansko jesen nastavljen jabolčni kis. V dveh kozarcih je bil klobuk, v drugih pa ne. Kozarce sem ponovno zaprla in postavila na temno. Kis je dober, kisel in se počasi bistri.
Izgleda, da mi bo letos kis končno uspel, juhu. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Škrtica škrta, zdaj pa imam! Da ne bi slučajno naredila kakšne škode, če kis ne bi uspel, sem ga naredila bolj malo. In včeraj smo porabili zadnjega. Brrr, sem jezna sama nase!
In zdaj se mi seveda zelo mudi delati novega. Prva, še čisto zelena jabolka odpadajo, seveda večinoma črviva. Kaj menite, so primerna za začetek izdelave kisa, če jih obrežem? Od silne stiske sem pomislila, da bi zraven jabolk dodala tudi Morettinijeve slive, ki so že skoraj zrele. Traparija? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zapomni si, dobro sadje naredi dober izdelek. Če bojo jabolka črviva bo tudi kis črviv. Ne splača se. Sploh ne zase.
Jaz delam vse iz zrelih jabolk, in sprešanih. Iz soka.
Dodaj tudi drugo sadje! Jaz sem do sedaj delal iz jabolk, hrušk, grozdja in sliv. Letos bo pa ringlojev kis padel pomoje _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je letos dozorel kis iz buč. Dolgo časa je bila samo lepljiva, gosta brozga. Na hladnem v kleti je od 10. meseca lani počival in sedaj ima dober okus in dobro kislino.
Zelo mi je dober kis iz breskev, hitro se naredi in tudi kultura hitro nastane. Katero se lahko uporabi pri sadežih, ki niso ravno vsakdanji za izdelavo kisa - recimo buče |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
wooow, kako si pa bučni kis naredila? _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Dobila sem lepe, oranžne, "prave" buče. Njihovo meso in lepše kose lupine sem na drobno zrezala in namočila skupaj s sladkorjem. Prekrila s papirnato brisačko. Tako je stalo cca 1 teden. Zadeva je bila zelo, zelo lepljiva, tako da sem se pošteno namučila s precejanjem in stiskanjem
Tako sem pridelala dva skoraj polna 3 literska kozarca. Dodala sem jima "breskvino" kulturo, pokrila z bombažnim prtičkom in dala v klet na hladno. Da je bilo tudi temno, sem kozarca zasenčila. Voila!
Osnovni recept, po katerem delam je:
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešam in pokrijem s papirnato brisačko. To stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešam. Kozarec še zavijem, da je vsebini res toplo.
Po tednu dni precedim in tekočino nalijem v čist kozarec. Pokrijem s papirnato brisačko ali bombažno krpo. Stoji 2-4 tedne. Vmes preverjam okus, recimo breskev mi je boljša, če ostane bolj na "sladki strani" . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 11:21 Naslov sporočila: |
|
|
Kravžlj, hvala, torej obrezovanje jabolk ni dovolj. Še eno vprašanje imam; si slive ali ringloje izkoščičil pred namanjem za kis? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Jul 2016 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, Melona - sem smotana, sem pozabila, kaj sem sploh hotela pripisat - če boš za premostitev pomanjkanja kisa delala vmes manjše "serije", bodo prej gotove |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jul 2016 05:51 Naslov sporočila: |
|
|
Velikih sploh ne morem, ker nimam primernih posod . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 25 Jul 2016 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si dal dela in dal koščice ven ja. Samo je prišel tak gosti kis. Nekaterim najboljši kis ki so ga probali, nekateri se pa čudijo čežani _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jul 2016 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Super, Kravžlj, hvala ti! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Avg 2016 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, akcija stekla pred tremi dnevi!
V dvajsetlitrsko stekleno posodo sem začela namakati bohinjske beličnike. Sem zasledila nekaj zapisov, da ta jabolka niso najbolj primerna za kis. Ima kdo izkušnje z njimi?
Štirilitrski kozarec se lepo polni z breskvami. Figula, si me zdražila. Postopam kot z jabolki, brez sladkorja. Upam, da bo kaj.
V obeh posodah se nabirajo mehurčki, kar menda pomeni, da se je alkoholno vrenje začelo, ne? Sta pokriti, vendar ne nepredušno. Tako po šalabajzersko; prtička in dva zvezka na njima.
V pripravljenosti čakata še dva kozarca; trilitrski in dvolitrski. Malo sem jezna, ker sem zamudila Morettinijevo slivo. Nekaj kozarcev kompota sem še uspela vkuhati, potem so bile pa kar naenkrat že preveč zrele. Pa saj za prvič je bolje, da ga ni preveč, morda nam sploh ne bo všeč. No, sem zašla. Mika me, da bi v enem manjšem kozarcu poskusila narediti paradižnikov kis. Ga je kdo že delal? Enako kot z jabolki? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas smo se malo poigrali s rumenimi slivami in pa robidami, ki so letos tako kisle, da upam, da bo vsaj kis za kaj. Poročam, čez kak mesec, če je uspelo. Hvala vam za ideje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma je treba vsemu, kar ni grozdje ali jabolka, dodati vsaj malo sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 6 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|