|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Avg 2016 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala, ravno danes sem začela polniti z breskvami še trilitrski kozarec. Na štirilitrskem se pa dela bela mrena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Po skoraj dveh mesecih sem šla pokusit moj kis. Zdel se mi je dovolj kisel in sem ga po cevki odtočila 5 litrov. Tako je lep, zelo zelo svetle barve, kot zelo svetlo belo vino.
Dolila sem vode in bom še pustila na toplem, da v idim kaj se bo izcimilo.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, zakaj si mu dolila vode? Ali je bil premoče, ali bi ga rada več pridelala?
V receptu, pokaterem ga delam jaz (zdaj drugič, lani je dolično uspel), piše, da je potrebno kis po 2-3 mesecih precediti, odstraniti klobuk in shraniti v zaprte posode, kjer zori do naslednje priprave kisa - se pravi cca 1 leto. V tem času se ga še nekajkrat pretoči...
Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 18:36 Naslov sporočila: |
|
|
Tistim petim litrom, ki sem odtočila nisem dodajala vode. Vodo sem dala v ostanek, kjer je še kis, jabolka in klobuk. Tako za probo, da vidim kaj bo ratalo, da vem za naprej.
Pet litrov sem pa dala v posodo 10 l drži in je na pipico in ima zgoraj večjo odprtino, ki se zapre. To sem dala v klet, da se ne bi še bolj skisal.
Tudi pri meni je klobuk debel skoraj 1 cm. Je v kurilnici.
Ti daš v steklene kozarce in neprodušno zapreš ali kar tako malo.?
l p cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
Sicer smo pa pri nas sinoči imeli veselico s kisom. Pride moj iz kleti in me ošteje, češ da nisem pipice na sodu zaprla. Zavijem z očmi in sem tiho, čeprav ne verjamem. Grem čez kakšno uro dol in kaplja. Me je odneslo kot raketo nazaj, da mu ni bilo treba sikati, če je ni mogel pač sam zapreti. Odpihava oba dol. Pipa zaprta, ampak za pipo kaplja. Prosim lepo, nov sod! Med bentenjem sem kis pretočila v različne posode. Moj me komaj nazaj drži, da ne grem s sodom nazaj v zadrugo. Ne vem, če me bo zadržal, res sem jezna.
Cinija, tole pa tudi mene zanima, kako bo. Ne pozabi poročati, prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz kisa nikoli ne zaprem neprodušno. Ker to je živ organizem, in se razvija. Kisa.
Zmeraj pustim malo zraka, da "dela". _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, lani sem nekaj kozarcev tesno zaprla, nekaj pa samo pokrila s pokrovi. V vseh se je na vrhu naredila goba. Pravijo pa, naj bi se tako zoreč kis na vsake 3-4 mesece pretočilo (prezračilo) in šele po enem letu dokončno shranilo v steklenice. No tudi v teh steklenicah se pri meni še vedno dela klobuk - se pravi, da kis še ni popolnoma zrel. Iz prebranega o kisanju sem razbrala, da je postopek kisanja zaključen v nekako dveh letih. Takrat je kis res dozorel. Vedar tako dolge kilometrine z uspešnim kisanjem jaz še nimam _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, napaka pač, običajno so sode prej preverili, če držijo, kar z vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah se klobuk dela zmeraj. V enem sodu sem imel ene 7 klobukov. pa je zdaj že ene 3 leta star kis. Hruška pomoje.
Edino če ga pasteriziraš.
A se je že govorilo o zdravilnih učinkih klobuka? Proti revmi ali nekaj podobnega _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | ...
Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike |
Melona je napisal/a: | Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
... |
... razlika v temperaturi ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr to se mi pa zdi kar kunštno. Zjutraj sem malo odvila tisti pokrov, tako da ni tako močno zaprto.
Razmišljam, da bi natočila ta kis v eno steklenico s širokim grlom in ga za probo pustila 3-4 mesece, pretočila . Pustila bi ga eno leto, pa da vidimo kaj bo in kako bo.
Hvala za vsa pojasnila.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam zoreči kis v velikh kozarcih (2.5L 4.5L za vlaganje). Ja tudi meni se zdi kar zakompicirano glede na poročila drugih, ki si s pripravo kisa ne dajo kaj dosti opravka. Vendar se meni, ko sem ga dvakrat delala na standarden način, ni naredil. Ta od lani pa je kisel in tudi zelo dobrega okusa. Zato tudi letos delam po tem receptu.
Zakaj se na hladilniku drugače obnaša, ne vem. Možni so vsi vzroki, ki jih navajate. Ko bom kis pretakala, bom verjetno obe različici zmešala skupaj in upala, da bo zmagala dobra linija... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Eden precej verjetnih raszlogov je, da se tekočina v kisu na hladilniku ne umiri, ker se spodaj vsaj malo segreva in vsebina kroži ter preprečuje drobnim delcem, da bi se usedli na dno. (razmislek naravoslovke po duši) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Prejšnji teden sem odlil kis po "mojem" starem receptu iz rum lonca, uporabil sem kanadke, za moj ukus je super, dobrega ukusa ne premočen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2016 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Metuljc, nekaj mu na hladilniku ne paše. Čudno pa je, da je bil lani tudi na hladilniku in je bilo vse v redu.... No, če dobro razmislim, nibilo čisto v redu, ker je klobuk kar nekajkrat potonil.
Pep, kako ga pa ti pripravljaš?
Kravzlj, daj spomni se, kje si prečital to o zdravilnosti klobuka... Jaz nisem o tem še ničesar zasledila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 7 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|