Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, hvala, ravno danes sem začela polniti z breskvami še trilitrski kozarec. Na štirilitrskem se pa dela bela mrena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Po skoraj dveh mesecih sem šla pokusit moj kis. Zdel se mi je dovolj kisel in sem ga po cevki odtočila 5 litrov. Tako je lep, zelo zelo svetle barve, kot zelo svetlo belo vino.

Dolila sem vode in bom še pustila na toplem, da v idim kaj se bo izcimilo.

lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija, zakaj si mu dolila vode? Ali je bil premoče, ali bi ga rada več pridelala?

V receptu, pokaterem ga delam jaz (zdaj drugič, lani je dolično uspel), piše, da je potrebno kis po 2-3 mesecih precediti, odstraniti klobuk in shraniti v zaprte posode, kjer zori do naslednje priprave kisa - se pravi cca 1 leto. V tem času se ga še nekajkrat pretoči...

Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike Confused
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tistim petim litrom, ki sem odtočila nisem dodajala vode. Vodo sem dala v ostanek, kjer je še kis, jabolka in klobuk. Tako za probo, da vidim kaj bo ratalo, da vem za naprej.

Pet litrov sem pa dala v posodo 10 l drži in je na pipico in ima zgoraj večjo odprtino, ki se zapre. To sem dala v klet, da se ne bi še bolj skisal.
Tudi pri meni je klobuk debel skoraj 1 cm. Je v kurilnici.

Ti daš v steklene kozarce in neprodušno zapreš ali kar tako malo.?
l p cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.

Sicer smo pa pri nas sinoči imeli veselico s kisom. Pride moj iz kleti in me ošteje, češ da nisem pipice na sodu zaprla. Zavijem z očmi in sem tiho, čeprav ne verjamem. Grem čez kakšno uro dol in kaplja. Me je odneslo kot raketo nazaj, da mu ni bilo treba sikati, če je ni mogel pač sam zapreti. Odpihava oba dol. Pipa zaprta, ampak za pipo kaplja. Prosim lepo, nov sod! Med bentenjem sem kis pretočila v različne posode. Moj me komaj nazaj drži, da ne grem s sodom nazaj v zadrugo. Ne vem, če me bo zadržal, res sem jezna.

Cinija, tole pa tudi mene zanima, kako bo. Ne pozabi poročati, prosim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 09:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz kisa nikoli ne zaprem neprodušno. Ker to je živ organizem, in se razvija. Kisa.
Zmeraj pustim malo zraka, da "dela".
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija, lani sem nekaj kozarcev tesno zaprla, nekaj pa samo pokrila s pokrovi. V vseh se je na vrhu naredila goba. Pravijo pa, naj bi se tako zoreč kis na vsake 3-4 mesece pretočilo (prezračilo) in šele po enem letu dokončno shranilo v steklenice. No tudi v teh steklenicah se pri meni še vedno dela klobuk - se pravi, da kis še ni popolnoma zrel. Iz prebranega o kisanju sem razbrala, da je postopek kisanja zaključen v nekako dveh letih. Takrat je kis res dozorel. Vedar tako dolge kilometrine z uspešnim kisanjem jaz še nimam Embarassed
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, napaka pač, običajno so sode prej preverili, če držijo, kar z vodo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah se klobuk dela zmeraj. V enem sodu sem imel ene 7 klobukov. pa je zdaj že ene 3 leta star kis. Hruška pomoje.
Edino če ga pasteriziraš.
A se je že govorilo o zdravilnih učinkih klobuka? Proti revmi ali nekaj podobnega
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
...

Moj kis (jabolčni), ki je najprej prestal alkoholno vrenje, je zdaj dva meseca v steklenih kozarcih, prekritih s tkanino. Pustila ga bom še en mesec in potem pretočila. Je pa kar kisel, bister pa tako, tako... Opažam pa nekaj zanimivega: kis, ki ga hranim v kurilnici ima debel klobuk. Kis, ki ga hranim na hladilniku pa zelo tenkega. Sem razmišljala, da mu mogoče škodi bližina elektrike Confused

Melona je napisal/a:
Brbr, mogoče ga tudi tresljaji hladilnika motijo.
...


... razlika v temperaturi ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr to se mi pa zdi kar kunštno. Zjutraj sem malo odvila tisti pokrov, tako da ni tako močno zaprto.

Razmišljam, da bi natočila ta kis v eno steklenico s širokim grlom in ga za probo pustila 3-4 mesece, pretočila . Pustila bi ga eno leto, pa da vidimo kaj bo in kako bo.
Hvala za vsa pojasnila.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam zoreči kis v velikh kozarcih (2.5L 4.5L za vlaganje). Ja tudi meni se zdi kar zakompicirano glede na poročila drugih, ki si s pripravo kisa ne dajo kaj dosti opravka. Vendar se meni, ko sem ga dvakrat delala na standarden način, ni naredil. Ta od lani pa je kisel in tudi zelo dobrega okusa. Zato tudi letos delam po tem receptu.

Zakaj se na hladilniku drugače obnaša, ne vem. Možni so vsi vzroki, ki jih navajate. Ko bom kis pretakala, bom verjetno obe različici zmešala skupaj in upala, da bo zmagala dobra linija...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eden precej verjetnih raszlogov je, da se tekočina v kisu na hladilniku ne umiri, ker se spodaj vsaj malo segreva in vsebina kroži ter preprečuje drobnim delcem, da bi se usedli na dno. (razmislek naravoslovke po duši)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prejšnji teden sem odlil kis po "mojem" starem receptu iz rum lonca, uporabil sem kanadke, za moj ukus je super, dobrega ukusa ne premočen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Metuljc, nekaj mu na hladilniku ne paše. Čudno pa je, da je bil lani tudi na hladilniku in je bilo vse v redu.... No, če dobro razmislim, nibilo čisto v redu, ker je klobuk kar nekajkrat potonil.

Pep, kako ga pa ti pripravljaš?

Kravzlj, daj spomni se, kje si prečital to o zdravilnosti klobuka... Jaz nisem o tem še ničesar zasledila.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 7 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.