|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 08 Okt 2015 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Klobuk vsakokrat ko pretakam odstranim (zavrzem). V prvem letu se v casu med enim in drugim pretokom se vedno naredi klobuk (matica). Pri popolnoma dozorelem kisu se matica ne dela vec. Prav zaradi te matice imam sod s pipico taksen, ki ima sirso odprtino z pokrovom z navojem. Najcenejsi so beli sodi. Dober pa je tudi tisti zelen stozcast sod namenjen prav za kis (ima tudi pipico). Je pa vsaj 3x drazji. Ta sod pa nima pokrova z navojem , ampak kanal okrog pokrova v katerem mora biti stalno voda. Na ta nacin se prepreci stalen dostop zraka. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 05:08 Naslov sporočila: |
|
|
Super, Tajana, hvala za tale podroben opis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Tajana, ti si pa povedala vse tako, kot je treba. Najlepša hvala
Zanima me še, kako določiš, kdaj je ocetno kislinsko vrenje končano (ko je kis dovolj kisel?). In pa tudi ali se star kis zbistri sam od sebe in približno po kolikem času? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20 Prispevkov: 363 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
V vsakem naravnem kisu se vedno tvori klobuk, večkrat odstranimo klobuk večja je kislost, je pa res, da klobuk nastaja precej počasneje, ko se kis zbistri.
Pri nas ga odstranimo, ko je za prst debel. _________________ http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Toliko ste se razpisali o domačem kisu, da mi že vsa dnevna diši po kisu
Tudi sama sem ga pred leti skušala narediti, pa je trajalo zelo dolgo pa bolj malo kisline je imel Zdaj približno vem, kaj sem delala narobe. Mogoče pa spet poskusim . _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj vem, kaj mi je storiti s prvo rundo, ki je že kisla - pretočila jo bom v kozarce, zaprla in postavila v omaro v kurilnici (cca 19-20st.). Vsake toliko bom pogledala, kaj se dogaja in pretočila žlahtno tekočino. Potem bomo pa videli.
Druga runda, ki sem jo nastavila kasneje pa je v fazi ocetno kislinskega vrenja - v kozarcih pokritih s tkanino in postavljenih na hladilnik.
Po vsem povedanem/prečitanem mislim, da je bilo pri mojih prejšnjih poizkusih narobe sledeče:
1. v prvi fazi nisem preprečila dostop zraka v kozarce
2. drugo fazo sem vlekla v nedogled - nisem odstranila klobukov, pretočila in zaprla, temveč sem pustila tekočino pri miru, pokrito s tkanino vse leto.
Rezultat: zelo blag moten kis.
Hvala vsem botrcam mojega bodočega kisa. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2015 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Še tole navodilo sem našla:
PRIPRAVA
- izberemo kvalitetna domača jabolka starih sort (najboljša sta bobovec in krivopecelj)
- jabolka zmeljemo in sprešamo dobimo jabolčni sok
PRVA FERMENTACIJA
- jabolčni sok zapremo v posodo z vrelno veho, katera onemogoča dostop zraka v steklen balon ali sod iz prehrambene plastike
- sod z vrelno veho postavimo v prostor kjer se temperatura giblje med 25 in 28 st. C in počakamo, da sok popolnoma zavre (1 do 3 tedne) - nastane jabočno vino (jabolčnik, angleško "sajder") Nižje in višje temperature ustavijo vrenje!!
DRUGA FERMENTACIJA
- nastalo jabolčno vino pazljivo pretočimo in ga ločimo od usedlin in bele pene (odstranimo z cedilom), ki so produkt delovanja kvasovk (najbolje se pretaka z cevjo - na vlek)
- v jabolčno vino za hitrejše kisanje in za premoč pred divjimi kvasovkami dodamo ostanek droži od prejšnjega kisa (sluzasta goba)
- na posodo z jabolčnim vinom damo bombažno plenico in jo zavežemo z vrvico (preprečimo dostop mušicam)
- soda ne premikamo!! pazimo da sluzasta goba ki se naredi na vrhu ne potone!!! Jabolčnik nam lahko začne greniti, se pokvari. Če goba potone in stvar še ni kisla, tekočino hitro pretočimo in postopek kisanja ponovimo!
- zadevo kisamo 2 do 3 mesece na 20 st C
SPRAVA IN ZORJENJE
- kis nato pazljivo pretočimo (s cevjo), najbolje ga je hraniti v steklenih balonih, ki jih tesnimo
- kis mora nato odležati, da se zbistri in da pridobi okus
- steklenice čim manj premikamo, da ne vzdvigujemo usedlin
- čistega kisa bo zaradi izgub pretakanja in ločevanja usedlin 70% od prešanega soka _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Zdaj vem, kaj mi je storiti s prvo rundo, ki je že kisla - pretočila jo bom v kozarce, zaprla in postavila v omaro v kurilnici (cca 19-20st.). Vsake toliko bom pogledala, kaj se dogaja in pretočila žlahtno tekočino. Potem bomo pa videli.
Druga runda, ki sem jo nastavila kasneje pa je v fazi ocetno kislinskega vrenja - v kozarcih pokritih s tkanino in postavljenih na hladilnik.
Po vsem povedanem/prečitanem mislim, da je bilo pri mojih prejšnjih poizkusih narobe sledeče:
1. v prvi fazi nisem preprečila dostop zraka v kozarce
2. drugo fazo sem vlekla v nedogled - nisem odstranila klobukov, pretočila in zaprla, temveč sem pustila tekočino pri miru, pokrito s tkanino vse leto.
Rezultat: zelo blag moten kis.
Hvala vsem botrcam mojega bodočega kisa. |
Deževna nedelja in tvoja vprašanja so vzrok pretakanja mojega kisa iz leta 2006. Prvi pretok je bil opravljen maja 2007 in danes 11.10.2015 drugi.
Kis je tako kisel, da moram redčiti 1:2 Narejen je iz jabolčnika domačih neškropljenih jabolk sort bobovec, carjevič in trdika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar, to pa je letnik! Vse te klobuke si danes našel v njem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Vse v 100 litrskem sodu v 50 in 25 litrski steklenici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar, krasen kis - čestitke. Zdaj mi pa še zaupaj, prosim, ali si imel posode ves ta čas (od 2007-2015) neprodušno zaprte alisamo pokrite in ali se klobuki niso nič potapljali? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Menda so tudi klobuki uporabni. Samo sem pozabil, google ve. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Dajmar, krasen kis - čestitke. Zdaj mi pa še zaupaj, prosim, ali si imel posode ves ta čas (od 2007-2015) neprodušno zaprte alisamo pokrite in ali se klobuki niso nič potapljali? |
Pokrito sem imel samo z dvojno gazo in zavezano, ko je klobuk pretežak se potopi in začne nastajati nov. Klobuk preprečuje oksidacijo. Kis, ki ga imam za sprotno rabo v litrski steklenici, porjavi, ta v velikih steklenicah in sodu je pa rumen kot olje. V shrambi je tudi tema morda zato ne porjavi. Bo kdo drug več vedel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za deljenje izkušenj in znanja Če mi po vseh the izčrpnih navodilih ne rata, potem mi ni pomoči... Čez nekaj let sporočim _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 13 Okt 2015 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Če ti po navodilih ne rata, pomeni da moraš še naprej poskušati.
Tudi mi ki ti govorimo nismo v enem letu naredili najboljšega kisa.
Litri in litri so šli dol po odtoku. . . Preden je kis postal dober. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 5 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|