|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Jun 2013 10:36 Naslov sporočila: Bučke - rahlo pikantne za zimo |
|
|
Se oproščam, ker tole ne bo popoln recept, ko ga pridobim, ga bom z veseljem delila naprej. Iz Nemčije sem od ene starejše gospe dobila v dar kozarček vložnine, ki me je izjemno navdušila po okusu in načinu priprave. Na prvi ogled in "trančiranje" na krožniku, bi bile sestavine sledeče:
Bučke vsaj 90 %
Paprika
Čebula
gorčična semena
zelen poper
rdeč čili
sladkor
sol
kis in ????
Vse sestavine so narezane na izjemno drobne kockice (tako kot bi grahovo seme prerezal na štiri dele), v kozarček je vse skupaj zelo gosto natlačeno- zelenjavo praktično oblivajo le začimbe. Okus je meni fenomenalen, malo me spominja na tisto kupljeno sladko kislo kitajsko omako - ampak mnogo boljše. Tekstura zelenjave je hrustljava, še blanširano ne vem če je, ali pa mogoče le za čisto malo. Vse je čisto rahlo pekoče. Sem pojedla že veliko dobrih vložnin, ampak tole me je pa sezulo. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Jun 2013 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, sestavine bi bile podobne, vendar bučke niso nič razkuhane. Ok, kot bi bil čatni zmešan med te nasekljane bučke. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jupi, sem dobila recept iz Nemčije in ga z veseljem delim z vami. Jutri naredim prvo rundo iz dvojnih količin, sem si nocoj že vse manjkajoče sestavine kupila:
Fantastične vložene bučke
700 g bučk
150 g rdeče paprike
100 g čebule
100 g nektarin brez olupka
250 g želirnega sladkorja 2:1
200 ml belega vinskega kisa
1 žlička ostrih feferonov v prahu (lahko tudi 1 svež bolj pekoč narezan na drobno)
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička soli
1 žlička vloženega zelenega popra
1 žlička kurkume ali curryja v prahu
Bučke, papriko, čebulo in nektarine narezati na zelo zelo drobne kockice (npr.kot bi grahovo zrno razdelil na 4 dele). Dodaš vse ostale sestavine, zavreš in na rahlo kuhaj samo 10 minut.
Vroče polni v razkužene manjše kozarčke.
Uporabnost:
- lahko kar z žličko zajemaš, ješ in uživaš v prekrasnem okusu
- lahko daš na kruh
- lahko uporabiš za prilogo k mesnim jedem
- lahko pogreješ in daš preko kuhanega riža
- in kar se pač spomnite.
Okus je (samo) podoben tisti kitajski sladko-kisli omaki z zelenjavo, ampak je tekstura teh bučk zelo gosta, kompaktna, želejasta, odlična. Še nikoli nisem jedla boljše vložnine! _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi toile krstila za čatni in ga bom zanesljivo nardila, ne sicer jutri, ker nimam nektarin (ampak, bi bile tudi breskve OK), pa rdeče paprike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
To pa bo za sprobat! Metuljc, a ne, bo pasalo zraven nalovljenih rib ... _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hrustljavo zapečene ribe, hrustljav domač kruh in tale dobrota, pa kozarček rujnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
No, riba je še vedno v vodi, tale prva runda iz dvojne mase pa se že hladi. Okus je res točno tak, kot mora biti, le gospodinja v Nemčiji me je prekosila v rezanju na drobno , sicer ne moti, ampak drugič se bom še bolj potrudila. Saj sem rezala in rezala in rezala, na koncu ugotovim, da bi moral biti košček vsaj še pol manjši
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
Tole naredim ob prvi priliki, bo vsaj "statusov" rezalnik spet imel kaj dela. Marija, tiste drobne kockice nemška gospodinja gotovo dela na mašinco.
Več o rezalnikih
Nazadnje urejal/a muha 07 Jul 2013 14:36; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi bilo, vendar je njena hči omenila, kako mami to reže.
Na kakšen rezalnik si pa ti mislila? Ali kaj takega obstaja? Tisto zelo drobno je zelo elegantnega izgleda. Če je mogoče, bi prosila kako fotko, ker bi potem res hitreje šlo. Multipraktik ne pride v poštev, ker bi zelenjavo zmečkalo.
Sem se pa zdaj spomnila, da bi bila lahko rezine naredila najprej na mesoreznico, potem pa z nožem na tanke dolge rezine, potem pa prečno zrezala.
Delala sem iz dvojne količine, okus mi je uspel v popolnosti. Spremenila sem le dve malenkosti: čilija sem dala le eno žličko, ker moj res izjemno gajsn,; dala pa sem eno žličko curryja in eno žličko kurkume, ker se nisem mogla odločit katero naj dam. Vse ostalo pa res točno po receptu - aja, nektarin nisem lupila. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislila, da imam vse doma, pa ni kurkume in gorčičnih semen .... _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, si le dobila originalni recept. Tudi jaz bom kasneje poskusila to narediti. Rezalnik se mi zdi pa zelo uporabna stvar, mi je zelo odveč rezati na drobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, kje si dobila vložen zelen poper? Sem ravno iz lokalne trgovine, nisem dobila gorčičnih semen in vloženega popra. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV,bi se kar en malo povabila če bi ne bila tako daleč
Moje bučke komaj cvetijo ,
ampak kdor čaka dočaka-pravijo.
Vse pohvale za ozimnico _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se že cmari. Sem morala improvizirati, namesto gorčičnih semen gorčica, in namesto vloženega zelenega popra mešani poper.
Notranjka, bi ti posredovala bučke, pa je preveč na splošno napisano, kje si doma! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|