 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2014 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
S svojim pisanjem sem samo želela povedati, da se vsebnosti posameznih snovi v eni in isti rastlini spreminjajo glede na letni čas, vreme, pozicijo planetov, čas dneva,...
Tako recimo pravijo, da njivska preslica vsebuje največ kremena v avgustu. Zato jo nabiramo v avgustu, na dan za plod, če se le da, ko je sonce pred ozvezdjem Leva.
Hrastovo lubje (za pripravo hrastovega praparata - eden od petih preparatov, ki se dodajajo kompostu) pa biodinamiki nabirajo v septembru, na dan za korenino.
Tako verjetno velja za vsako rastlino. Vedeti moramo, kaj od nje želimo in kdaj nam to lahko v kar največji meri ponudi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Nov 2014 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, saj se povsem strinjam in sem samo razširila še za kakšne druge radovedneže in jih želela opogumiti, da je včasih dovolj začeti, čeprav okoliščine niso idealne .... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2014 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | metuljc, vedno znova me nasmejiš in očaraš z svojimi ostrimi očesi!  |
Naj rečem dolgoletna praksa ali poklicna deformacija? Najbrž kombinacija obojega, pa malo prirojene in malo privzgojene skepse za zabelo.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 10 Nov 2014 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | zuf je napisal/a: | metuljc, vedno znova me nasmejiš in očaraš z svojimi ostrimi očesi!  |
Naj rečem dolgoletna praksa ali poklicna deformacija? Najbrž kombinacija obojega, pa malo prirojene in malo privzgojene skepse za zabelo.  |
Pa včasih za kanček preveč ostrine - za moj okus  _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Nov 2014 04:35 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Še ena rastlina ki je zelo obetavna za fermentacijo. Japonci jo že dolgo uporabljajo. Stevija. Posušijo zdrobijo v prah in fermentirajo. To potem pustijo starat. Ko bom imela malo časa dodam še kaj o njej. |
Tole s stevijo me je napeljalo na laične misli, kako smo vsi bio organski organizmi mahnjeni na sladko.
To je sigurno moj najljubši okus. Radi ga imajo tudi najini deževniki. In vrabci, ki jih v službi hranim na malem balkončku. Če jim med krušne drobtine zdrobim sladek piškot, se tepejo zanj . Mož je enkrat poleti, čakajoč name v nekem zunanjem lokalu, opazoval vrabčka, ki je s kljunčkom pretrgal vrečko s sladkorjem, ki jo je nekdo pustil na mizici.
In rastline ga imajo tudi rade.
(oh, ta osovraženi in preganjani sladkor ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2014 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: |
(oh, ta osovraženi in preganjani sladkor ) |
Ki je glavni vir energije našim celicam, možganom sploh edini. Ja, tako je to, ne preveč, ne premalo, pa je vse OK. Pa nekaj za zaloge, za hude dni.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
Se lotevam sistematizacije teh naših pripravkov - ker se je nabralo toliko različno-podobnih od enostavnega namakanja rastlinske mase v smrdečo brozgo preko čajev, encimov in različnih fermentacij. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rukola

Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Figula, prosim pri krajšavah na začteku napiši kaj pomenijo ker FPJ še gre, FFP, GG in podobno pa že zmanjka
Sem trikrat šel čez branje pa še vedno ne vidim razlike med FPJ in encimi.
FPJ se namaka 7 dni, v nekem drugem primeru pa če enako namakaš 3 mesece (od tega 1mesec fermentira) pa postane encim. Kako, če pa se proces fermentacije za FPJ zaključi nekako po 7 dneh? V obeh primerih je vegi+sladkor+voda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, saj pravim, da se je toliko tega nabralo, da kliče po sistematizaciji .
Vrag je vedno v detajlih. Tako je enkrat fermentiranje v zaprtih posodah, drugič v odprtih in na rastlinje delujejo različni mikroorganizmi (s kisikom, brez kisika).
Zato bo fino, če bomo skupaj prišli do osnovnih pravil.
Se opravičujem, če nisem povsod napisala daljših nazivov. Takole na hitro iz glave za začetek sistematizacije:
= enostavno namakanje zelene mase .... lastna fermentacija brez reagenta, dokler ne dobimo smrdljive brozge .... poenostavljen rezultat:gnojilo
= izdelava zeliščnih čajev .... namakanje zelene mase z uvajanjem zraka v kopel, da se prepreči fermentacija .... poenostavljen rezultat:gnojilo
= FPJ .... Fermented plant juice ..... fermentirano zelenje ... proces s kisikom, reagent sladkor .... poenostavljen rezultat: rastlinski hormoni, minerali, organske kisline
= FFJ ..... Fermented friut juice ..... fermentirano sadje ..... proces s kisikom, reagent sladkor .... poenostavljen rezultat: hormoni, minerali, kisline sadežev, sadja
= GG .... Ginger Garlic .... preparat iz česna in ingverja .... začetni izvleček je alkoholni, kasneje fermentacija s sladkorjem, proces s kisikom .... reagenta pivo in sladkor .... poenostavljen rezultat: učinkovine za zdravje in imunost rastlin
= encimi .... fermentirano zelenje in sadje skupaj ..... proces brez kisika, reagent sladkor ....poenostavljen rezultat: rastlinski encimi, ....
= EM FPE ... Fermented plant extract .... fermentiranje rastlinske mase s pomočjo EM ... nisem še naredila, se moram še poglobit ... poenostavljen rezultat: ?? encimi, hormoni ??
= je še kaj kar sem pozabila? recimo da dobi fermentacija nakaljenih semen tudi svojo vrstico?
Tole je res zelo hiter in zelo poenostavljen osnutek za začetek.
Vas vse vabim, da ga s svojim znanjem dopolnite. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rukola

Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
ker nekako paše bolj sem, dodajam del že objavljenega prispevka
.....
Druga zanimivost pa je ta, da v nekaterih deželah (običajno manj razvite) lokalni pridelovalci zelenjave namesto da kupujejo škropiva in insekticide, ... uporabljajo zelišča, ki pač pri njih rastejo in odganjajo npr. eno vrsto škodljivca.
za 20 litrov škropiva:
15 lit vode+ 3kg rastline (npr. neem listje v njihovem primeru) +1/4 kg vsake rastline iz tabele (npr za lazarje sta to rastlini pod št. 7. in 14. - ker je 7. že, se doda samo 14. [milkbush - prodaja Merkur za 14EUR ) + 450ml EMa + 450ml melase (ali rjavega trsnega sladkorja). To nato fermentirajo v anaerobnih pogojih (zmečkana zelišča obtežijo s kamnom). Po petih dneh fermetacije se precedi in lahko uporablja še najmanj 90dni kot škropivo proti škodljivcu.
Zdi se da EMa uspe iz zelišča bolje ekstrahirati snovi, ki odganjajo škodljivca in potem s tem špricajo. Prednost tega načina je v tem, da z insekticidi ne ubijejo naravnih sovražnikov škodljivca in tako naravni sovražniki in snovi iz zelišča uspešno odženejo tega škodljivca.
http://www.em-la.com/archivos-de-usuario/base_datos/em_disease_pest_control_india.pdf?sa=t&rct=j&q=experiences%20with%20effective%20microorganisms%20in%20disease%20and%20pest%20control&source=web&cd=1&ved=0CFMQFjAA&ei=cVIWUMbAD-304QTc0YHoBQ&usg=AFQjCNFQV6dZWyrFKRfCFcCmvUKCgxwiwA&cad=rja
1. Turmeric (Curcuma longa)
2. Ginger (Zingiber officinale)
3. Tobacco (Nicotiana tabacum)
4. Papaya (Carica papaya)
5. Custard Apple (Annona squamosa)
6. Vitex (Vitex negundo)
7. Neem (Azadirachta indica)
8. Calotropis (Calotropis gigantean)
9. Onion (Allium cepa)
10. Garlic (Allium sativum)
11. Aloe (Aloe barbedensis)
12. Tulasi (Ocimum sp.)
13. Pongam (Pongamia pinnata)
14. Euphorbia (Euphorbia tirucalli)
prepis tabele 2 (upam, da ni napak)
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
gabez Symphytum uplandica x.: listi
je uporaben zelo, kot je že zuf povedal: rast celic, hranilo, vsebuje veliko dušika, fosforja, magnezija in kalija. Začetnikom ne priporočam fermentiranja, ker se zlodej ne obnaša lepo, da vam ne vzame veselja. Se zelo napihne, postane lepljiv in sluzast, postopek fermentacije traja dlje.
Letos mi je en sunek vetra zlomil bogato obloženo paradižnikovo vejo. Se je držala samo na 2 mm. Stolkla sem list gabeza in ga pomešala z oljem, v katerem sem za nas namakala preslico. To sem skrbno ovila okoli odlomljene veje, povila s povojem in vrvico in moja magija je delovala – vsi paradajzki so dozoreli. Če zdravi ljudi, pomaga tudi rastlinam, zaprmej Smile.
Figula, mi lahko napišeš, za kaj uporabljaš olje, v katerem si namakala preslico?
Zuf,
naredila sem LB-serum iz svežega zelja, vendar sem ga imela v kozarcu 5 dni in ko sem precejela, je bila na vrhu zelja tako zelena plesen. Je to škodljivo? SOK SEM VSEENO PRECEDILA IN SEDAJ IMAM NAMEN POŠKROPITI OBREZANE VRTNICE IN SICER ŽLICA NA LITER.
Upam, da je to v redu. _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62 je napisal/a: |
Figula, mi lahko napišeš, za kaj uporabljaš olje, v katerem si namakala preslico? |
Olje uporabim pri izdelavi mazil. Možu se predvsem pozimi na rokah delajo rane, ki se težje zacelijo. Tako nastane zanj zdravilno mazilo za roke.
Zase pa jo tudi dam malo v mazilo za obraz . Zaradi svojih sestavin (silicij, kremenčeve kisline, saponini, ...) ima blagodejno, zdravilno in antiseptično delovanje na kožo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62, gabez je zdravilen zagotovo, a enako bi se zgodilo tudi brez njega. namreč če takoj postaviš nazaj na pravo mesto delno zlomljeno vejo česarkoli in prevežeš z širšim trakom (če je težja veja dodaš 1-2 paličici, da narediš longeto) se zaraste. to je "zakon zlomljenih kosti", katerega so že šamani obvladali opazujoč naravo. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 19:09 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, zanimala me je uporaba namočene preslice za osebno rabo in ne za celjenje ran pri rastlinah.
Hvala Figula za odgovor. _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Mar 2015 19:21 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62, sem narobe razumela pa sem onako iz prakse povedala mogoče komu prav pride. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 4 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|