|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 09 Mar 2015 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62 je napisal/a: | ...zlomil bogato obloženo paradižnikovo vejo. Se je držala samo na 2 mm. Stolkla sem list gabeza in ga pomešala z oljem... |
Pri celjenju paradižnika je gabez in olje odveč, saj paradižnike tudi cepijo tako da odrežejo poševno in skupaj povežejo in se zraste. Paradižnik je rastlina, ki ima veliko življenske volje, sklepam.
figula je napisal/a: |
= encimi .... fermentirano zelenje in sadje skupaj ..... proces brez kisika, reagent sladkor ....poenostavljen rezultat: rastlinski encimi, ....
|
Nekaj poskušam s tem ampak, recept je kao 1/3 enote sladkorja, 1 enota sadja(zelenjave) in 10 enot vode.
To pomeni, da v 5litrsko kantico gre max 400gr sadnih odpadkov (1/3*400+400+400*10=4,5lit), kar se mi zdi zelo malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Mar 2015 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, cepljenja paradižnika ne moreš primerjati z zlomljeno vejo, polno plodov. Se mi zdi.
Cepljenje poteka, ko je rastlina v polni fazi rasti in porablja vso energijo za gradnjo sama sebe.
Ko pa je odrasla, hrani cvetove in plodove. Koliko energije pride do njih skozi pretrgano steblo? Misliš da se racionalno odloči: najprej bom tole svojo vejo zaflikala, potem bom pa še plodove nahranila .
Za encime pa takole:
900 g organske mase
300 g sladkorja/molase
3000 g vode
nimam sedaj svojih zapiskov s seboj in se žal tudi ne spomnim ali sem vodo tehtala v g ali merila v l .
pripris zuf: Bio-encim ima posebno temo, kjer izveste več - http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about3290.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 09 Mar 2015 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | ...Misliš da se racionalno odloči: najprej bom tole svojo vejo zaflikala, potem bom pa še plodove nahranila. | Ne, in tudi ne mislim, da se vpraša "a imamo kaj gabeza in olja da se zacelim in če nimam pa se pač ne bom zacelila. Celi se vedno, z gabezom ali brez, s plodovi ali brez. Še celo predstvaljam si, da olje lahko bolj škodi kot koristi. Največjo problem je rastlinco (obteženo) naravnat in imobilizirat, ostalo vse naredi sama.
Je pa tak način razmišljanja (da se rastlinci pomaga kot kakšni osebi) posrečen in lahko najde rešitve, ki jih drugače ne bi.
figula je napisal/a: | takole:
900 g organske mase
300 g sladkorja/molase
3000 g vode |
Hvala.
Vidim, da sem deleže narobe računal . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Mar 2015 17:55 Naslov sporočila: |
|
|
rukola je napisal/a: | Še celo predstvaljam si, da olje lahko bolj škodi kot koristi. Največjo problem je rastlinco (obteženo) naravnat in imobilizirat, ostalo vse naredi sama. |
Se strinjam. Olje kvečejmu zamaši vodovodne cevi v žilah, po katerih se pretaka voda z minerali od korenin proti listom. Listi pa so tisti, ki hranijo plodove, saj v listih nastaja glukoza in iz nje druge, za rast potrebne snovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 19:21 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj pri nas poganjajo koprive. Bo kmalu čas za en koprivov FPJ, kaj?! Se mi zdi, da kar vriskajo od rastnih hormonov in hranil.
---
FPJ (fermented plant juice - fermentirani rastlinski sokovi)
To je en izmed najboljših načinov za rastlinska gnojila!
Več o tem receptu si preberite malo v prispevku od figule - TUKAJ.
Pripravek je priročen, ne smrdi, se uporablja v malih koncentracijah in ga imamo lahko za celo sezono.
---
Kopriva (Urtica dioica) je odličen vir dušika, organskega železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija, kalcija, selena in cinka, eteričnih olj, amonijaka, vitamina A, C in D. Vsebuje tudi rastlinske kemične snovi beta karotene, betain, ferulično kislino, lecitin, in likopen.
Odlična kot gnojilo za rastno dobo. Najboljši so mladi vršički, uporabna pa je seveda cela rastlina.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Nazadnje urejal/a zuf 28 Apr 2017 09:54; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Veš kaj, prvi, mladi vršički so najboljši v juhi ali kot špinača in jih je greh uporabiti za kaj drugega. No, morda še za kakšno pito zeljanico (kao burek),..... (ne me kregat) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
zuf, pa le natakni rokavice, ker te bodo sicer nasekale , še ko so stolčene in pocukrane, so malo hude |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc se strinjam. Prve mlade koprive uporabim za spinaco, pa za smothi in tudi za juho. Potem pa bom preizkusila naredit tudi pripravek - gnojilo. Zal pri nas se ne odganjajo. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je lani ostalo nekaj malega pripravka iz namočenih kopriv. Ali je smiselno pri kakšni zelenjavi, ki mi raste v rastlinjaku sploh uporabit to gnojilo zdajle spomladi? Zanima me časovno, ali ni prezgodaj in tudi ali je ta pripravek še ok, ali raje počakam na nove koprive? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana - kakšen pa ima vonj?
Načeloma če so imeli organizmi dovolj hrane, so še kar veselo živi in aktivni, če pa niso - je šel proces verjetno naprej svojo pot v vrenje - kar ni dobro
Kaj imaš v rastlinjaku? Če nisi prepričana, da je pripravek še dober, kar po zemlji polij. Škodilo ne bo, koristilo pa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana je napisal/a: | Meni je lani ostalo nekaj malega pripravka iz namočenih kopriv. Ali je smiselno pri kakšni zelenjavi, ki mi raste v rastlinjaku sploh uporabit to gnojilo zdajle spomladi? Zanima me časovno, ali ni prezgodaj in tudi ali je ta pripravek še ok, ali raje počakam na nove koprive? |
Ni razloga, da pripravek ne bi bil OK, saj so v njem minerali, ki so obstojni. Le preveč ne uporabljaj, saj so rastline premlade in jim preveč gnojila (sploh dušika) ne bo po godu. Saj veš, preveč dušika, kopičenje nitratov v listih. Tako zelenjavo lahko kupiš, zakaj bi jo vzgajala.
Kaj veliko mikroorganizmov po moje v takem gnojilu ne more biti, od česa neki bi pa živeli? Biomasa je bolj ali manj razgrajena oz. mineralizirana, vsaj po moje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 16 Mar 2015 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Debato in čaranje v zvezi z encimi sem prestavil sem - Bio-encim - si zasluži svojo temo, pa še bolj pregledno bo.
metuljc, sem bil takoj kregan tudi s strani prijatlce, ko je videla kakšne bedarije mi grejo po glavi. A jih ni škoda?!?!?!
Juho smo že jedli, tako, da mi je vsaj delno oproščeno, kajne?!
Jaz bom tretiral šele v aprilu, nič prej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ne bo nič narobe, če kopiram in pripnem še tu pri nas.
Imena so angleška, vendar iskalnik sliši tudi v tujih jezikih in pokaže prav lepe slikce za prepoznavo o kateri rastlini je govora.
Alfalfa: N, Fe
Apples: K
Arrowroot: Ca
Azolla: N
Bamboo: SiO2
Basswood: P, Ca, Mg
Beeches: K
Beeches, European: K, Ca
Birches: P
Birch, black: K, P, Ca
Bladderwreck: I, Mg, Fe
Borage: SiO2, K
Bracken, Eastern: K, P, Mn, Fe, Cu, Co
Brassicas, perennial: P, S
Bridal Bauer: P
Buckwheat: P
Burdock: Fe
Cabbage: B, Ca, Cr, Cu, Fe, N, K, S, Zn
Calamus: N, K, P
Caragreen: Na, N, Ca
Carraway: P
Carrot leaves: Mg, K
Cattail: N
Chamomile, corn: Ca, K
Chamomile, German: Ca, K, P
Chickweed, common: K, P, Mn
Chicory: Ca, K
Chives: Ca, Na
Cleavers: Na, Ca
Clovers: N, P
Coltsfoot: S, Mg, Ca, K, Fe, Cu
Comfrey: SiO2, N, Mg, Ca, K, Fe
Corn: K
Cornflower: P
Dandelion: Na, SiO2, Mg, Ca, K, P, Fe, Cu
Devil's Bit: I, Mg, Fe
Docks: Ca, K, P, Fe
Dogwood, flowering: K, P, Ca
Dulse: Na, I, Mg, Ca, Fe
Eyebright: S, K
Fat hen: Ca, Fe
Fennel: S, K, Na
Flax, seed: Ca
Garlic: F, S, P
Grasses: N, SiO2
Groundsel: Fe
Hickory: K, Ca
Hickory, shagbark: K, P, Ca
Horsetails: SiO2, Mg, Ca, Fe, Co
Iceland Moss: I
Kelp: Na, I, N, Mg, Ca, Fe
Lamb's Quarter: N, Ca, K, P, Mn
Legumes: N
Licorices: P, N2
Linden: P, Ca
Lemon Balm: P
Locust, black: K, Ca, N2
Lupine: N, P
Maples: K
Maple, sugar: K, Ca
Marigold, flowers: P
Meadow Sweet: Na, S, Mg, Ca, P, Fe
Mistletoe: Mg
Mullein, common: S, Mg, K, Fe
Mustards: S, P
Nettle, stinging: Na, S, N, Ca, K, Fe, Cu
Oak, bark: K
Oak, leaves: Ca
Oak, straw: SiO2
Oak, white: P
Parsley: Mg, Ca, K, Fe
Pecan: K, Ca
Pennycress: Zn
Peppermint: Mg, K
Pigweed, red root: Ca, K, P, Fe
Plantains: SiO2, S, Ca, K, Fe, Cu
Primrose: Mg
Pumpkin: K
Purslane: Ca, P, Fe
Rattan Palms: S, K, P
Salad burnet: Fe
Sanicle: K
Sarsaparilla: I
Savory: P
Scarlet pimpernel: Ca
Sheperd's purse: Na, S, Ca
Silverweed: K, Ca, Cu
Skunk Cabbage: Mg
Sorghum: K
Sorrel: Na, Ca, P
Sow thistle: Mg, K, Cu
Spurges: B
Squash: K
Strawberry leaves: Fe
Sugarcane: K
Sunflower: P
Tansy: K
Thistle, Canada: Fe
Thislte, creeping: Ca, K, Fe
Thistle, nodding: Fe
Thistle, Russian: Fe
Toadflax: Mg, Ca, Fe
Tobacco, stems/stalk: N
Two-grooved Milk Vetch: Se
Valerian: SiO2
Vetches: N, K, P, Cu, Co
Violets: P
Walnut: K, P
Walnut, black: K, P, Ca
Water Hyacinth: Cu
Watercress: Na, F, S, Mg, Ca, K, P, Fe
Willow, bark: Mg
Willow, black: Na
Wintergreen: Mg
Yarrow: N, K, P, Cu
Vir: http://www.permies.com/t/19885/permaculture/List-Dynamic-Accumulators |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, super.
Bi pa bilo vseeno dobro, če ima kdo čas poslovenit imena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
Google ma vedno cajt!
Treba je malo popravit, bom kasneje, lahko tudi kdo drug.
Lucerna: N, Fe
Jabolka: K
Maranta: Ca
Vodna praprot: N
Bamboo: SiO2
Ameriška lipa: P, Ca, Mg
Bukev: K
Bukev, evropski: K, Ca
Breze: P
Breza, črna: K, P, Ca
Bladderwreck: I, Mg, Fe
Boraga: SiO2, K
Praprotjo, Eastern: K, P, Mn, Fe, Cu, Co
Kapusnice, trajnice: P, S
Poročni Bauer: P
Ajde: P
Repinca: Fe
Zelje: B, Ca, Cr, Cu, Fe, N, K, S, Zn
Calamus: N, K, P
Caragreen: Na, N, Ca
Carraway: P
Korenček listi: Mg, K
Cattail: N
Kamilica, koruza: Ca, K
Kamilica, nemški: Ca, K, P
Zvezdica, pogosti: K, P, Mn
Radič: Ca, K
Drobnjak: Ca, natrijeve
Sekače: Na, Ca
Detelj: N, P
Lapuh: S, Mg, Ca, K, Fe, Cu
Gabez: SiO2, N, Mg, Ca, K, Fe
Corn: K
Plavica: P
Dandelion: Na, SiO2, Mg, Ca, K, P, Fe, Cu
Hudičev Bit: I, Mg, Fe
Doki: Ca, K, P, Fe
Dren, cvetenja: K, P, Ca
Dulse: Na, jaz, Mg, Ca, Fe
Eyebright: S, K
Fat kokoš: Ca, Fe
Koromač: S, K, Na
Lan, seme: Ca
Česen: F, S, P
Trave: N, SiO2
Groundsel: Fe
Hickory: K, Ca
Hickory, shagbark: K, P, Ca
Horsetails: SiO2, Mg, Ca, Fe, Co
Islandija Moss: I
Kelp: Na, I, N, Mg, Ca, Fe
Motovilec Quarter: N, Ca, K, P, Mn
Stročnice: N
Licorices: P, N2
Linden: P, Ca
Lemon Balm: P
Locust, črna: K, Ca, N2
Volčji bob: N, P
Maples: K
Javor, sladkor: K, Ca
Ognjiča, cvetovi: P
Travnik Sweet: Na, S, Mg, Ca, P, Fe
Mistletoe: Mg
Mullein, pogosti: S, Mg, K, Fe
Gorčic: S, P
Koprive zbadanje: Na, S, N, Ca, K, Fe, Cu
Hrast, lubje: K
Hrast, pušča: Ca
Hrast, slama: SiO2
Hrast, bela: P
Peteršilj: Mg, Ca, K, Fe
Oreh: K, Ca
Pennycress: Zn
Peppermint: Mg, K
Ščir, rdeči koren: Ca, K, P, Fe
Rajske: SiO2, S, Ca, K, Fe, Cu
Primrose: Mg
Pumpkin: K
Tolščak: Ca, P, Fe
Ratan Palms: S, K, P
Mala strašnica: Fe
Sanicle: K
Sarsaparilla: I
Šetraj: P
Scarlet Pimpernel: Ca
Sheperd je denarnica: Na, S, Ca
Silverweed: K, Ca, Cu
Skunk Zelje: Mg
Sirek: K
Kislica: Na, Ca, P
Sejati osat: Mg, K, Cu
Spurges: B
Squash: K
Strawberry listi: Fe
Sladkornega trsa: K
Sunflower: P
Tansy: K
Osat, Kanada: Fe
Thislte, plazeče: Ca, K, Fe
Osat, prikimava: Fe
Osat, ruski: Fe
Toadflax: Mg, Ca, Fe
Tobak, stebla / pecelj: N
Two-utorom mleko grašica: Se
Valerian: SiO2
Grašica: N, K, P, Cu, Co
Vijolice: P
Oreh: K, P
Oreh, črna: K, P, Ca
Hyacinth voda: Cu
Vodna kreša: Na, F, S, Mg, Ca, K, P, Fe
Willow, lubje: Mg
Vrba, črna: Na
Wintergreen: Mg
Rman: N, K, P, Cu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 5 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|