Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Dinamični akumulatorji hranil in priprava rastlinskih gnojil
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1414
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 07:06    Naslov sporočila: iz ingverja in česna Odgovori s citatom

Lp
Kako pa pripraviš pripravek iz ingverja in česna?

(pa hvala za vse)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 07:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ingver/česen delaš s pivom: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about3410.html

Posebej fermentiraš ingver in posebej česen - najbolje da oboje enakih količin. Ko je proces končan, ju zliješ skupaj v en pripravek.

Za ljudi se uporablja kot tinktura, za rastline pa kot foliaren ali zalivalen preparat za preventivo/zdravljenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1414
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 10:00    Naslov sporočila: pripravek Odgovori s citatom

O, hvala, sem tudi tako nameravala, potem pa sem vseeno raje še vprašala, Lp Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3317
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nobel stojalca, celo kalibrirana na različne dimenzije. S, M, XL (tvoj ata je pa šlosar, kaj ne? Laughing )
Le pazi, da ne bo enkrat kakšna medijsko pokrita kriminalnolistična akcija v stilu: "odkrili pravi čarovniški laboratorij", .... "neznane spojine sumljivega izgleda", .... "med nami še vedno pravi alkemisti", ipd. Laughing Laughing Laughing
Skratka, lahko je biti mojster s pravimi pripomočki. Wink

Sicer pa.
Končno, končno sem uspel precediti FPJ-je. Upam, da mi procesi niso pobegnili. (kamorkoli že)
Zadnje dni nekako ni bilo pravega časa in miru (kot opravičilo), bi pa lahko rekel, da so se procesi fermentiranja precej upočasnili in ne povsem zaustavili. (kot kanček upanja) Tudi gabezov pripravek je postal nekako bolj tekoč ali manj želatinast, kot je zgledal prvotno. Vonj je pri koprivi ostal neprijeten, med tem pa je pri ostalih (gabez, regrad, lucerna) na koncu postal skoraj podoben. Rekel bi da prijetno kiselkasto sladek. Malce me skrbi ta kisla nota, ki nikakor ni močna. Sem morda preveč časa bluzil? (15 dni)
Zadevo sem pripravljal kar v kozarcih za vlaganje in za odcejanje sem preko odprtine napel kuhinjsko folijo, v njo luknjico s svinčnikom, nato kozarce na glavo in eno noč časa. Vse ostalo se je naredilo samo.
Sokovi so različno obarvani. Rumeno zelen je lucernin, ostali pa so vsak na svoj način rjavi.

Iztiskanje soka iz rastlinskih delov je bilo poglavje za sebe. Lepo se poceja po prstih, omejitev je moč dlani, gledaš in študiraš na vsako kaplico posebaj .... V prihodnje bi se bilo fino kaj bolje pripraviti. Recimo, pomislil sem na ono pripravo za delanje pire krompirja. Mala prešica torej in dovolj velik kozarček pod njo ali pa kakšen lijak nad mnjšim kozarčkom. Skratka nekaj, kar prepreči packanje in kapljanje vse naokoli.

Shranjevanje. Če pripravke postavim v hladilnik (shramba za sadje in zelenjavo) bo vredu, ali bo preveč hladno? Namreč sledi poletje, pričakujem, da bo letošnje bolj pravo in temperature v hiši se bodo dvignile. Na žalost nimam hladne kleti. Pokrovčki naj bodo le priprti, a ne? Pa na dodatni sladkor tudi nisem pozabil.

Uporaba.
Če sem si pravilno zapomnil se meša nekakšne žličke na nekaj vode. Škropi pa se kako, mislim kako pogosto? 1 krat na teden, ..... oziroma, če poleg mešam še kakšne antigoseničarje ali kaj podobnega bo verjetno tudi vredu?

No tako, sedaj pa sledijo še EM, vendar nekako ne čutim pravih tal pod nogami in še ne vem kako in kaj. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

uf, uf, kakšne inšpekcije bi ti k meni poslal Shocked Laughing
Kriminalistična nima kaj delat, ker nimam prepovedanih substanc, sanitarna tudi ne, ker ne smrdi (tako zelo in tako pogosto Wink ), lahko pa pride kak laboratorij pogledat - pa še kaj opreme naj mi s seboj prinesejo Rolling Eyes

Nisi preveč časa bluzil s pripravki. Napotek 7-14 dni je okviren. Odvisno od temperature in materiala in mogoče še posode ..... na koncu radi pripišejo: dlje ko fermentira, bolje je. Ne pomeni pa to v nedogled, ker bi se kasneje stvar pokvarila, če ne bi zanjo poskrbeli. Tako da nič strahu Smile.
Končano je, ko se brbotanje ustavi, umiri.

Kisla nota pripravka ostaja, mislim, da je to OK. Pripravek itak redčiš in tudi večina rastlin je raje v rahlo kislem kot v alkalnem (se mi zdi).

Tisto pripravo za stiskanje krompirja sem jaz tudi preizkušala Smile. Je kar zadovoljivo. Pa vseeno nikar ne poskušaj pretrdo stiskat, se mi zdi, da se je meni nekaj zvilo (slaba roba Laughing )

Shranjevanje: v začetku imej pokrovčke nekaj časa priprte, če bi bil proces še živ, da ne bi kaj pokalo. Recimo da jih čez 1 mesec zapreš. Jaz jih potem še nekajkrat (ko se spomnim) odprem in opazujem in poslušam reakcije - če fino poči, ko zamašek odprem - je proces še aktivno živ in še malo pustim priprto. Če samo malo pokne ... običajno zaprem nazaj (odvisno koliko časa je minilo od prejšnjega odpiranja). Če nič ne pokne ... zašraufam nazaj, vse je mirno in vse spi Smile

Pripravke lahko hraniš tudi v hiši, na dnu kakšne omarice je vseeno dovolj hladno.

Sedaj bom zapisala prosto po luknjičastem spominu s sigurno nepravimi izrazi, zato me ne za ušesa: dlje ko pripravek stoji - boljši postaja. Ker se molekule/proteini/amino/blabla .... delci pač Embarassed vse bolj razgrajujejo in s tem postajajo vedno bolj dostopni za absorbcijo.

Uporaba: to še jaz tudi testiram. Ker ni le časovna komponenta pomembna, tudi vsebinska. Kateri dodatek dati rastlini - odvisno od njene faze rasti.
(saj veš kako gre obdelava s hormoni: najprej za gor, potem za stop, potem za cvetenje in plod, pa spet gor, pa stop, pa .... Laughing Laughing Laughing )
Ma ne morem sedaj še to zraven mešat, že tako pišem gigantske poste, da ne vem, kdo bo to bral Confused Confused

Generalno če rečem 2-4 žlice na 4 litre vode na 10 dni (recimo). In ja, lahko daš protigosenična sredstva zraven. Bodo hranila in minerali .... rastlini prav prišli, ko se bo tudi sama borila proti gosenicam Cool . Je mogoče čudno - ampak rastline same nočejo! biti obgrizljane Wink .

Kar pogumno! da bova kmalu obrnila smer vprašanj Razz odlično ti uspeva palec gor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3317
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O fino, hvala za pojasnila.

Na pravi poti praviš. Kako super slišati. Very Happy

Sem se pa nečesa spomnil še iz "prejšnjih" aktivnosti.

Nekako se je priporočalo ob tretiranju rastlin s sistemičnimi in delnosistemičnimi FFS, ali pa nekaterimi drugimi manipulativnimi sredstvi (rastni zaviralci a ne) poleg dodajati foliarno gnojilo. Rastlina ga zazna (gnojilo) ter odpre listne pore za maksimalen sprejem, hkrati pa nehote sprejme primarno sredstvo, recimo nek fungicid ali kaj podobnega. Vse skupaj kot nekakšen trik starih izkušenih mačkov.
Skratka, s tem se je dosegel čimboljši sprejem sredstva. ---> potemtakem bi tudi FPJ pomagal pri absorbciji drugih učinkovin, ki bi jih želeli nameniti rastlinam. No, za odganjanje škodljivcev ravno ne bo, saj razne česnove in podobno bio repelentne čarovnije ne delujejo ravno sistemično.
Torej, resnično nobene škode. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2015 21:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako se imenitno počutim, ko sem nekaj pametnega napisala .... no, pa je menda le (vse) res ! Cool Laughing

Sem sedajle nekaj ph indikatorjev žrtvovala. Takole je: v povprečju so FPJ pripravki okoli 4,5:
- iz nakaljenih semen lucerne (jan 15) = 4,5
- angelika korenina (nov 14) = 3
- česen/ingver (maj 14) = 5 (sem mislila, da sem delala bolj pozimi Confused)
- bio-encim = 4
- repinec, bezeg listi, bazilika, preslica .... (okt/nov 14) = cca 4,5 .... pripravki so malo potemneli in je listič preveč rjavkast
- kalcij/fosfor (nov 14) = 6

(mi je bazilika tako ven zadišala, da sem si privoščila 1 žličko - zakaj pa ne, sem sama delala in vem kaj je notri Wink skoraj je tako dobra kot žajbelj! )

Ob teh premetavanjih flašk sem ugotovila, da sem pozabila povedati koristen nasvet: na pripravek si seveda obvezno napišite kaj je notri, lahko tudi posebne ugotovitve pri fermentiranju in kdaj ste ga naredili. Pride prav za pozabljive glave Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2015 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem dal v "paco" eno ribjo glavo (losos 650g) drugo pa v zamrzovalnik za kasnejše čase Laughing .

Patrick ima doma narejen filter proti "smrdenju" samo je že leto naokoli od kar je obljubil, da bo prikazal izdelavo filtra, tako da bom moral sam nekaj naumiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2015 16:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rukola, ali si mislil in spregledal tole: http://theunconventionalfarmer.com/how-to-make-your-own-air-filter/

Losos bo strašna papica! Meni niti ni tako zelo smrdelo, je pa tudi pri gotovem močnejši vonj kot pri "navadni" ribi.
Losos pač - ima izrazit vonj Smile tudi masten je bolj. Tri plasti so se pri meni izoblikovale, bom probala poslikat.

Naj ti dobro brbota in malo smrdi Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2015 22:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To ja, sem iskal pa nisem najdel. Super. Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lad20



Pridružen/-a: 24.08. 2014, 14:09
Prispevkov: 115
Kraj: Posavje,KK

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2015 21:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Pred dobrim mesecem sem namočil koprive, ter jih pustil v vedru vode...Danes sem nameraval s tem gnojilom zaliti paprike, vendar sem opazil da notri plava polno malih črvov...Zanima me kaj bi to bilo, so škodljivi...

Na koncu imajo okoli 1cm repa... in jih polno plava v koprivovki....




Je pa v vodi in okoli koprivovke tudi polno teh:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2015 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
...niti ni tako zelo smrdelo, ...

Ja prej, ko sem odprl je smrdelo kot recimo en prdec. Sedaj sem naredil filter in se super obnese. Flaškon s filtrom imam v garaži in čisto nič ne smrdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andreja62



Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41
Prispevkov: 176
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2016 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za dva tedna sem namočila gabez v deževnico, da bi dobila gnojilo. Po vrhu se je naredila bela plesen. A je to škodljivo za zalivanje in škropljenje?
Enkrat se je pisalo, da naj bi bela plesen ne bila škodljiva.
_________________
Andreja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2016 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je rečeno, da naj bi bela plesen ne bila škodljiva - vendar bolj v kontekstu pripravkov z zemljo in razmnoževanju dobrih drobnoživk.

Da imajo ti namočeni pripravki čimmanj plesni na vrhu, je dobro večkrat mešati, da jih proces fermentacije prečisti.

Jaz za škropljenje obvezno precedim - tudi iz praktičnih razlogov, da mi ne maši šprice. In tudi zato, ker se mi zdi, da mi listi ne bi bili hvaležni, ako jih oblečem z nepotrebnim ovojem.

Za zalivanje morda ne bi bil tak problem. Ker itak zemlja popije.

Sama osebno bi precedila, usedlino pa zakopala nekje na vrtu - recimo stran od paradižnikov ..... njih še posebej pazimo, mar ne? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1414
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2016 12:47    Naslov sporočila: beli Odgovori s citatom

Hoj, tudi mene zanima, kaj so ti beli črvički z repi v koprivovki. Ima kdo odgovor, ali so škodljivi?

Lepo bodite, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 8 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.