|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Nov 2013 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
fntje en oster pozdrav. odlično. TP tole z jabolkami poskusim naslednje leto, in od mfravcija košček čokolade oz kakao (saj se ga da tudi v "čili kon karne"). lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 19 Nov 2013 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem kuhal prvo omakco - z mangom, sem pozabil dodati kakav, zato ga tudi v ostale nisem.
Danes pa smo kuhali s 1,5kg jabolk, 4 trinidad scorpion moruga yellow, 6 rocoto rojo red, 20 pimenta da neyde in 2 žlički kakava.
Kakav skrije tisti kisel vonj kateri te "požgečka" v nosu. Omakica je kar zažigalna in okusna, poleg pečenega mesa se prav prileže. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Nov 2013 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
TP, imaš v planu degustacijo za širšo (no, ožjo) javnost? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 19 Nov 2013 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Samo še embalažo moram iskat, potem pa bo kaj za podegustirat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, si še kaj kuhal?
<a name="mfrancov-recept-za-lutenico">mfrancov recept za lutenico</a>
Včeraj sem bil dobesedno prisiljen porabiti eno kilo kupljene paprike. Pa sem zmešal,
kilo paprike
kilo paradižnika
cca 200 gr čilija, Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
nekaj korenčkov
3 male čebule
glava česna
sok ene limone, ene pomaranče
žlička črnega popra
žlička ingverja
sol
košček črne čokolade
Nič miksal, samo malo bolj na drobno sem narezal, mi je bolj všeč groba "granulacija" .
Okus in izgled podoben ljutenici, samo malo bolj ljuto je .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
Mal sem še kuhal ja...Je bilo treba porabit kilo jalapenotov in nekaj anchotov. Toliko sem bil proti uporabi kisa, sedaj mi je pa ta verzija prav všeč.
Prišel sem do ugotovitve, da vsako "mineštro" pustim stati čez noč, ker šele potem razvije tisti pravi okus - podobno kot pri golažu Ta spodnja se mi je naprej zdela grenka, naslednji dan pa nobene sledi o grenkobi.
<a name="omaka-z-jalapenoti">Omaka z Jalapenoti</a>
Sestavine:
- cca. 1000g Jalapenotov, cca 350g Ancho Poblanotov (s semenjem vred)
- 300g paradižnika
- 4 stroke česna
- 50g čebule
- 2 stebla zelene
- 3 žličke soli
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 500ml jabolčnega kisa
- 500ml vode
- sok iz polovice limone
- žlička kakava
Vse sestavine razen limoninega soka ter kakava kuhal 10min v ekonomu, zmiksal, dodal limonin sok in kakav, še malce pokuhal in pustil stati na hladem čez noč. Naslednji dan prepasiral najprej čez penovko, nato pa še čez cedilo.
Jakost? Kaj pa vem, jaz bi rekel 2-3jurje. Okus? Nekaj po paprikah, nato pa malce "zakuri", za moje pojme okusno.
Vse skupaj je prišlo cca. 1,8l omake.
Chinensi so po mojem mnenju zakon za v razne omake/namaze, saj imajo poseben okus in aromo.
Glede teh omakic priporočajo spremljanje pHja. Kar je nad 4.6 je potrebno "zapakirati" v ekonom loncu, kar je pod, pa lahko pakiramo vroče v kozarčke. Pasterizacija ni toliko nujna, a jaz še vseeno pastereziram - ziher je ziher. Dovolj naj bi bilo tudi, če kozarčke/steklenice za par minut postavimo na glavo, da se "razkuži" pokrovček.
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.
Pa še skupinska jabolčne iz prejšne strani in zgornje iz jalapenotov:
Naslednje kuhanje bo po vsej verjetnosti s popečenimi rdečimi paprikami in chinensi.
P.s. A lahko to tvojo ljutenico nekako poimenuješ, da dodam povezavo do nje v prvi prispevek? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2013 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
"Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave"
Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka .
Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.
Tole je komot mfrancov recept za lutenico .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Dec 2013 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
poskušajte, tudi če niste ljubitelji pekočega a prehlajeni, v govejo župo z razenci (bolj gosto) dodati pekoče mezge. naj bo servirano v skodelici zaradi vdihovanja. vroče pojest in popit a zraven ne vdihovat. prehlad bo poniknil. tisti katerem je pekoče v slast bodo iskali še. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2013 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas velikokrat damo v govejo juho majhen čili - namesto popra. Je zelooo dobro. Samo naša hči, ki ne mara ćilijev, včasih reče, da sem juho preveč poporala _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 21:39 Naslov sporočila: Chili con Carne |
|
|
Chili con Carne za telebane
Danes sem izkoristil 5 ur samskega staža za poskus, za katerega sem že pred dolgim časom kupil eno 400 g konzervo res okusnega govejega golaža, brez konzervansov, barvil, umetnih arom.
Dodal še eno zvrhano žlico paradižnikove mezge, tri debele stroke česna, 1/2 rdečega fižola iz konzerve, ter začimbe, na čelu z zvrhano žličko domačega mletega Habanera
(ena verzija Orange Habanero s približno polovičnimi skovili - pa še vedno štirikrat več kot Cayenne ).
Na zmernem ognju sem kuhal skoraj še eno uro, pred koncem pa dodal še eno ploščico črne čokolade.
Se mi je zdelo, da bo tega preveč za en obrok, na koncu sem polizal krožnik .
Testirala ga je tudi hči in ga pohvalila - celo na skovile je pozabila .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo! Nisem probala, ampak tudi meni se bere okusno (če pozabim na čili) ) Me pa zanima znamka golaža in kje si ga kupil. Ko sem bila še v službi, sem krpala obroke tudi s takimi konzervami, ampak so bile vse bolj ali manj revne z mesom pa še tisto je bilo žilavo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Res je bilo okusno, mogoče za las preslano. Edino to bi lahko očital golažu, soli nisem dodajal. No ja, tudi začimbe dajo občutek slanosti .
Golaž je bil tale http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a027/3838606704063_large.jpg tudi bil presenečen nad kvaliteto mesa.
Sicer pa v kratkem kupim še kako konzervo, da preverim njihovo konsistentnost .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Apr 2014 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 je napisal/a: | Ker ne najdem bolj primerne teme za moj problem bom kar tlele uprašu.
Pred kratkim sem v oljčno olje namočil še zadnje pošušene čilije od lani. Nekaj dni je bilo v vredu zdaj pa so vsi ratali kosmati. Zanima me kaj je narobe ali je tako normalno? |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 07 Apr 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Sem že dobil odgovor na Slo-techu. Samo strjeno olje je krivo ker sem imel vse v hladilniku.
Sem zjutri dal z hladilnika in je zdj vse normalno. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 2 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|