Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti s čilijem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2014 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima ali ve kdo za kak dober recept za salso? Z pekočimi čiliji seveda.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2014 17:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba 993 živio, preberi kaj v nazaj. včasih se splača- lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2014 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9242
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2014 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:
Sem prebral temo in nisem najdu recepta. Če bi ga najdu nebi spraševal.


Salsa = omaka. Če si prebral temo, si menda ja kaj našel, no. V prvem zapisu v tej temi imaš celo seznam linkov do receptov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2014 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri navadnih omakah je point da so čim bolj tekoče. Zato tudi pasiraš in kuhah dle časa. Pri salsi pa da ostane čim več koščkov zelenjave.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18612
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2014 05:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seba993: Zanima me kakšen je postopek za pripravo pekoče omake? Ne zanimajo me sestavine ampak postopek kdaj in kako dati kaj v posodo? Uporabil bi paradižnik, papriko, čili, začimbe... Je bolje uporabiti jabolčni kis ali bo dobro tudi z domačim vinskim?
<hr>

Spiridon - 28. 8. 2014
En tak, čisto splošen postopek za kuhanje čili omakice:


Na malo olja prav na rahlo popražimo narezano čebulo in drobno nasekljan česen (res čisto rahlo, samo toliko, da čebula malo postekleni, sicer bo na koncu omaka imela premočan okus po čebuli, česen pa lahko pogreni), dodamo očiščene drobno narezane čilije, po želji še nariban korenček, očiščeno nasekljano papriko, olupljen paradižnik brez semen... ter še kakšno minuto - dve popražimo (ves čas mešamo!).
Zalijemo s polovico predvidenega kisa (jabolčnega uporabimo malo več, alkoholnega za vlaganje manj - konzervans!).
Nato kuhamo na srednje močnem ognju kakšnih deset - petnajst minut in po potrebi vmes dolivamo po malo vode, da se ne zapeka.
Odstavimo, pustimo da se ohladi nato pa vržemo v mikser in pošteno zmiksamo. Ko je zmes popolnoma gladka jo pretočimo nazaj v posodo za kuhanje, dodamo vodo, preostanek kisa, sol, začimbe, po želji tudi sladkor, sok limone ali limete... ter na majhnem ognju kuhamo še kakšne pol ure. Gostoto uravnavamo z dodajanjem vode med kuhanjem.
Ko je omaka kuhana jo je priporočljivo pustiti, da se ohladi in malce "stabilizira". Nato preverimo harmoničnost sestavin (da okus kakšne sestavine ali začimbe slučajno neželjeno ne izstopa) ter samo gostoto omake (ob ohlajanju se nekoliko zgosti!). Po potrebi "popravimo"...
Ko smo zadovoljni z rezultatom, omako ponovno pristavimo na ogenj, zavremo, nato pa vročo nalijemo v prej sterilizirane stekleničke/kozarčke, zapremo in damo v pečico ogreto na 80°C ter pustimo, da se v njej ohladijo.

Tako, to je vse. Za kakšno uro dela. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18612
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spiridon 12. 9. 2014 - v temi Čili 2014


Italijani pišejo takole (prosti prevod):

Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi

SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov

POSTOPEK PRIPRAVE:

Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.

Dober tek, kdor bo poizkusil! up


LP


Nazadnje urejal/a muha 29 Sep 2014 05:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma muha ti si res enkratna. vse veš kje je kaj. hvala za posredovanje recepta. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7866
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2014 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A bo kdo dal kaj receptov tistih slastnih omakic, marmelad in čatnija, ki smo jih okušali na sobotnem srečanju? pa tistih slastnih okroglih nabodalc ?
sprašuje Lpmami, po novem fan od čilijev Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za novo fanico čilijev z balkonom 150x150 in seveda tudi za ostale

KETCHUO olitili KEČAP:

-v lonec daš skledo narezanih paradižnikov (cca 6kg saj se manj ne splača) skupaj z žlico soli, žlico sladkorja, nekaj vejicami timijana, origana ali majarona, rožmarina, 2-3 lista lorberja, 2 velika lista zelene, velik šop grške bazilike. Kuhaš cca 1 uro do mehkega. Pasiraš skozi jušno cedilo (če imaš lesenega še lažje in boljše je).

posebej skuhaš na kose narezano korenje v toliko vode, da ga prekrije. Korenje z vodo vred dodaš pri kuhanju čilijev.

v drugo posodo daš narezane srednje velike 3-4 čebule (ukusnejše je če so različne sorte). malo posoliš. ko čebula postekli dodaš na grobo narezano očiščeno glavico česna nekajkrat obrneš s kuhovnico in dodaš skledo grobo narezanih čilijev s semeni brez peclja (tukaj ne upoštevaš kilograme, ampak po okusu). v lonec vržeš še 3-4 večja olupljena narezana jabolka in 7-8 pravtako narezanih paprik vseh barv in okusov, ter prej kuhano korenje z vodo. dodaš približno 2,5 dcl kisa za vkuhavanje, 2 žlici zelenega vkisanega popra (malo sasekljan), 1 žlico gorčice s semeni. Kakšen dec vode dodaš po potrebi. Kuhaš do mehkega.
spasiraš in dodaš paradižniku, ter vse skupaj kuhaš z večkratnim mešanjem vsaj uro in pol, da mezga rata gosta. Večkrat probaš in dodaš kis, sladkor ali sol. Shraniš v sterilizirane kozarčke kot si vajen.


CHUTNEY olitili ČATNI (sladko-kislo-ljuto, dodatek k rižu)

-cca 10 breskev in 4 nektarine (kaj imaš) olupiš in zrežeš na kocke (ne premajhne)
-posuješ z najmanj cca 75 dek sladkorja (od oka). Pustiš stati nekaj ur ali čez noč.
-dodaš 10-12 rdečih očiščenih na tenke rezine zrezanih čilijev (po okusu)
-1 večja zelena in 1večja oranžna papričica pravtako narezane na tenke rezine
-2 dcl kisa za vlaganje
-1dcl vode
-1 žlička soli
-1 žlička kurkume in malo karyja
-1 stisnjena limona
-1 limeta na tenko narezana na rezine


MARMELADA OD BRESKVE S ČILIJEM:

-v lonec daš cca 10 olupljenih breskev in nektarine narezanih na koščke (ne premajhne).
-število dodanih, očiščenih čilijev 1 sadež 1 čili (upoštevaj okus ostrine, lahko tudi manj) narezane na tenke rezine in posuj s polkilograma sladkorja (od oka). naj malo postoji, da se omedi in na lahkem ognju kuhaj do želene (pravilne) gostote, cca uroinpol do dve. Vmes dodaš na tenko narezano limono ali limeto.


ĐEM OD SLIV S ČILIJEM:

-olupiš slive (daš jih za minuto v vrelo vodo), iskočičiš, narežeš na koščke. na cca 4-5sliv 1 čili. Ostalo enko kot pri breskovi m. a brez limet in limonske kiseline.


MARMELADA JABOLKA S ČILIJEM:

-olupljena jabolka, narežeš na kockice dodaš po okusu količino čilijev….saj že veš kako to gre, a tukaj dodaš malo cimeta in 1-2 klinčka. (od olupkov in sredice skuhaš napitek).

na enak način lahko narediš korenčkovo marmelado, malomešano, hruškovo in kutinovo, ter razne čatnijev. lpvoda.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7866
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, zdaj bo pa treba v nakupe ! Breskve in slive mi (še) ne rastejo na balkonu Sad Potem pa kuhat, da vidim, kaj mi bo ratalo. Če bo nastalo vsaj pol tako dobro, kot je bilo na pokušini, bo zelo v redu Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9242
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Sep 2014 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Će namesto breskev vzameš jabolka, je tudi OK, morda dodaš malo (več) sladkorja, če niso sladka.
Naredila sem omako iz 2 kg paradižnika, 1kg rdeče paprike, jabolk (olupljenih in brez pešk, seveda), nekako vmesno količino, dodala 2 veliki čebuli, solila, sladkala malo, skuhala in zmikasala. Osnova za nadaljevanje s čiliji in začimbami je narejena in čaka na moj čas in zrele čilije. Slednji zdaj že so, časa pa (še) ni.
No, 2 dl te omake z enim Erika čilijem in 1 prekajenim jalapenom sem zmiksala in pokuhala, super oomaka je nastala, brez dodatnih začimb, ampak, tudi tu še pridejo dodelave, verjetno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4423
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pajo, kako si dimil čilije? Pozna kdo kak način dimljenja po načelu znajdi se, brez ''rauchkamre''?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vtipkaj smoking jalapenos, pa vsega i svašta vrže ven.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4529
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Okt 2014 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je že kdo poskusil narediti kitajsko čili olje?

Me že dolgo muči za eno probo ... Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 3 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.