Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti s čilijem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2013 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fntje en oster pozdrav. odlično. TP tole z jabolkami poskusim naslednje leto, in od mfravcija košček čokolade oz kakao (saj se ga da tudi v "čili kon karne"). lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2013 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem kuhal prvo omakco - z mangom, sem pozabil dodati kakav, zato ga tudi v ostale nisem.
Danes pa smo kuhali s 1,5kg jabolk, 4 trinidad scorpion moruga yellow, 6 rocoto rojo red, 20 pimenta da neyde in 2 žlički kakava.
Kakav skrije tisti kisel vonj kateri te "požgečka" v nosu. Omakica je kar zažigalna in okusna, poleg pečenega mesa se prav prileže.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9242
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2013 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TP, imaš v planu degustacijo za širšo (no, ožjo) javnost? Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2013 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo še embalažo moram iskat, potem pa bo kaj za podegustirat Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2013 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TwityPity, si še kaj kuhal?

<a name="mfrancov-recept-za-lutenico">mfrancov recept za lutenico</a>
Včeraj sem bil dobesedno prisiljen Cool porabiti eno kilo kupljene paprike. Pa sem zmešal,
kilo paprike
kilo paradižnika
cca 200 gr čilija, Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
nekaj korenčkov
3 male čebule
glava česna
sok ene limone, ene pomaranče
žlička črnega popra
žlička ingverja
sol
košček črne čokolade

Nič miksal, samo malo bolj na drobno sem narezal, mi je bolj všeč groba "granulacija" Wink .

Okus in izgled podoben ljutenici, samo malo bolj ljuto je Very Happy .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2013 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mal sem še kuhal ja...Je bilo treba porabit kilo jalapenotov in nekaj anchotov. Toliko sem bil proti uporabi kisa, sedaj mi je pa ta verzija prav všeč.
Prišel sem do ugotovitve, da vsako "mineštro" pustim stati čez noč, ker šele potem razvije tisti pravi okus - podobno kot pri golažu Very Happy Ta spodnja se mi je naprej zdela grenka, naslednji dan pa nobene sledi o grenkobi.

<a name="omaka-z-jalapenoti">Omaka z Jalapenoti</a>
Sestavine:
- cca. 1000g Jalapenotov, cca 350g Ancho Poblanotov (s semenjem vred)
- 300g paradižnika
- 4 stroke česna
- 50g čebule
- 2 stebla zelene
- 3 žličke soli
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 500ml jabolčnega kisa
- 500ml vode
- sok iz polovice limone
- žlička kakava

Vse sestavine razen limoninega soka ter kakava kuhal 10min v ekonomu, zmiksal, dodal limonin sok in kakav, še malce pokuhal in pustil stati na hladem čez noč. Naslednji dan prepasiral najprej čez penovko, nato pa še čez cedilo.
Jakost? Kaj pa vem, jaz bi rekel 2-3jurje. Okus? Nekaj po paprikah, nato pa malce "zakuri", za moje pojme okusno.
Vse skupaj je prišlo cca. 1,8l omake.



Chinensi so po mojem mnenju zakon za v razne omake/namaze, saj imajo poseben okus in aromo.

Glede teh omakic priporočajo spremljanje pHja. Kar je nad 4.6 je potrebno "zapakirati" v ekonom loncu, kar je pod, pa lahko pakiramo vroče v kozarčke. Pasterizacija ni toliko nujna, a jaz še vseeno pastereziram - ziher je ziher. Dovolj naj bi bilo tudi, če kozarčke/steklenice za par minut postavimo na glavo, da se "razkuži" pokrovček.
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.

Pa še skupinska jabolčne iz prejšne strani in zgornje iz jalapenotov:


Naslednje kuhanje bo po vsej verjetnosti s popečenimi rdečimi paprikami in chinensi.

P.s. A lahko to tvojo ljutenico nekako poimenuješ, da dodam povezavo do nje v prvi prispevek? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2013 14:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave"

Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt Wink - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka Rolling Eyes .

Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.

Tole je komot mfrancov recept za lutenico Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2013 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debato od pH lističev sem oddelil.

Tvoji lutenici pa sem dodal naslov, in uvrstil v kazalo Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2013 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poskušajte, tudi če niste ljubitelji pekočega a prehlajeni, v govejo župo z razenci (bolj gosto) dodati pekoče mezge. naj bo servirano v skodelici zaradi vdihovanja. vroče pojest in popit a zraven ne vdihovat. prehlad bo poniknil. tisti katerem je pekoče v slast bodo iskali še. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7680
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2013 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas velikokrat damo v govejo juho majhen čili - namesto popra. Je zelooo dobro. Samo naša hči, ki ne mara ćilijev, včasih reče, da sem juho preveč poporala Laughing
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Jan 2014 21:39    Naslov sporočila: Chili con Carne Odgovori s citatom

Chili con Carne za telebane Laughing

Danes sem izkoristil 5 ur samskega staža za poskus, za katerega sem že pred dolgim časom kupil eno 400 g konzervo res okusnega govejega golaža, brez konzervansov, barvil, umetnih arom.

Dodal še eno zvrhano žlico paradižnikove mezge, tri debele stroke česna, 1/2 rdečega fižola iz konzerve, ter začimbe, na čelu z zvrhano žličko domačega mletega Habanera
(ena verzija Orange Habanero s približno polovičnimi skovili - pa še vedno štirikrat več kot Cayenne Cool ).

Na zmernem ognju sem kuhal skoraj še eno uro, pred koncem pa dodal še eno ploščico črne čokolade.

Se mi je zdelo, da bo tega preveč za en obrok, na koncu sem polizal krožnik Wink .

Testirala ga je tudi hči in ga pohvalila - celo na skovile je pozabila Cool .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18612
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2014 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo! Nisem probala, ampak tudi meni se bere okusno (če pozabim na čili) Wink Laughing ) Me pa zanima znamka golaža in kje si ga kupil. Ko sem bila še v službi, sem krpala obroke tudi s takimi konzervami, ampak so bile vse bolj ali manj revne z mesom pa še tisto je bilo žilavo Rolling Eyes .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4528
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2014 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je bilo okusno, mogoče za las preslano. Edino to bi lahko očital golažu, soli nisem dodajal. No ja, tudi začimbe dajo občutek slanosti Rolling Eyes .

Golaž je bil tale http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a027/3838606704063_large.jpg tudi bil presenečen nad kvaliteto mesa.
Sicer pa v kratkem kupim še kako konzervo, da preverim njihovo konsistentnost Cool .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18612
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2014 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:
Ker ne najdem bolj primerne teme za moj problem bom kar tlele uprašu.

Pred kratkim sem v oljčno olje namočil še zadnje pošušene čilije od lani. Nekaj dni je bilo v vredu zdaj pa so vsi ratali kosmati. Zanima me kaj je narobe ali je tako normalno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2014 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem že dobil odgovor na Slo-techu. Samo strjeno olje je krivo ker sem imel vse v hladilniku.

Sem zjutri dal z hladilnika in je zdj vse normalno.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 2 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.