 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Žlehtnoba

Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
Dans sem prvič spekel kruh "brez gnetenja" s svežim kvasom (pol zavitka). Lepo je vzhajal (je imel 18h časa za to). Rezultat spodaj.
Na srednji sliki izgleda razpoka res brutalna, ampak bo že . Reže se lepo, se ne drobi, ostane skupaj. 60dag T1100 + 40 dag T500, pečena teža 1643 g. Pol ga dam v skrinjo, ker sicer bi pomoje splesnil. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
Čestitam!
Imaš prav, da ga daješ del v skrinjo. Domačemu kruhu ne dodajamo sredstev proti plesni, tale brez gnetenja se mi zdi, da je manj suh in zato še bolj podvržen plesni.
Moje droži iz bele moke (Farina univerzal) lepo napredujejo. Pokrila sem z gazo, da ja ujame čimveč kvasovk iz zraka. Tvorijo se mehurčki, diši po kvasu. Bi dala rženo, a vem, da bi ostale motil kisel priokus. Da bo kozarec poln bo trajalo še nekaj dni, a saj se ne mudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pekla prejšnji teden v četrtek kruh z drožmi iz pire tip 700. Kisel, ker sem že po štirih dnevih delanja droži imela veliko droži in se mi je zdelo škoda zavreči. Sem testirala.
Je narasel, ampak je bil kisel. Še včeraj sem ga sama jedla, danes pa dala sušit za kure.
preostanek droži sem dala v hladilnik, v nedeljo nadaljevala z delanjem droži, lepe so tako brezglutenske kot glutenske. Ker so sedaj "zrele", jih bom imela v hladilniku. Eno žlico bom dala v skrinjo, če bi se mi v prihodnje kaj pokvarilo, da imam nastavek.
Kruh bom verjetno pekla konec tedna. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, danes sem hotela poslikati luknjice, vse sem že lepo pripravila in potem ugotovila, da je telefon prazen... Slikam kasneje,
Žlehtnoba, čestitam. Če smem, bi ti svetovala naslednje:
- če želiš, da ima kruh bolj gladko površino, potem ga pred peko malo oblikuj, da bo površina ravna,
Glede obstojnosti: pri nas ostane svež cca 1 teden. na koncu je res bolj trd, a splesni nikoli.
Drugače pa je z mojim rženim kruhom. Ta je bolj moker in v poletnih mesecih rad splesni. A to se zgodi šele po kakšnem tednu.
Živa, jaz dam v nastavek za kruh največ 2 veliki žlici droži na 1/2kg moke, je dovolj, da lepo vzhaja in nikoli ni kisel.
Muha, koliko dni pa že vzgajaš droži in zakaj jih potrebuješ poln kozarec? Mojih matičnih droži je za dober prst v kozarcu za med. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, bom poskusila konec tedna s samo eno veliko žlico. Te droži mi sedaj ne dišijo več tako kislo. Tudi jaz imam v kozarcu za med. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, iz koliko moke pa pečeš? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: vzgajam jih 5 dni. Poln kozarec sem napisala zato, ker sem tukajle videla nekaj slik, kako kar kipi čez in čakam, kdaj bo pri meni tako. Zaenkrat je vse v poskusni fazi. Šele, ko bo utečeno, bom videla, koliko jih zares rabim. Najprej pa morajo seveda uspeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
iz pol kg. Prejšnji četrtek sem delala poskusno, kot sem že napisala.
Ker so sedaj take droži, kot morajo biti, bom spekla konec tedna kruh. Včeraj sem namreč kar v kruhomatu spekla s kvasom. Vedno pečem iz pol kg, včasih iz 30 dag.
Sem pa dobila dober recept za brezglutenski kruh, če katera potrebuje (lpmami?):
150 g schar mix b, 50 g ajdove moke, 1 žlička nastavka, vode je 300 g (to moram še preveriti, pišem po spominu), sol. zgneteš, pustiš pol ure, daš peči. Prijateljica peče vsak dan ta kruh, ker so trije od štirih v družini celiakaši. Nič ne prepogiba, ne pušča nekaj ur vzhajati.
Vsaka kriza je za nekaj dobra.
Čaka me še izdelava rezancev (še blekov in širokih rezancev ter ribane kaše), ker so zmanjkali za juho (še jajcemat obisk me čaka, v teh tednih se sprazne v parih urah po napolnitvi). Te vedno delam sama in iz pirine moke. praktično ne kupujem druge moke, le za krofe namensko, ki sem jo uporabila letos prvič za butheljne in so bili mehki še par dni, dokler niso zmanjkali (pa tudi samo rumenjake sem uporabila). _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Živa, za tele praktične izkušnje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Lp mami, bolj natancno, vodo zmesas s 20 g mletega indijskega trpotca, pustis, da nastane gosta zmes, ki malo nabrekne, želira. Potem dodaj zlicko nastavka, vse z moko in soljo zmesas, das v ogreto posodo. Nimam glinene, steklena s pokrovom je dobra. Da se hlebček ne prime, obilno pomokaj ali pa das na peki papir. Pece se pol ure pokrit in pol odkrit.
Pogumno in potocarka. Moj nastavek pridno dela. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Lp mami, ... Pogumno in potocarka. Moj nastavek pridno dela. | Hm,kaj pa naj bi tole pomenilo? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, izpolnjujem obljubo - takole izgledajo luknjice. Pristavila sem še kozarec z drožmi, ki "hibernirajo" v hladilniku. Od te količine jih za pripravo krušnega nastavka odvzamem cca 1/2. Jutri bom nastavila novo kruh in lahko poslikam cel postopek, če bi bil komu v pomoč...
Muha, pri meni niso nikoli tako kipele. S časom sem ugotovila, da nastane boljši kruh, če so droži malo bolj čvrste in ne tako redke, kot po navadi svetujejo. Jaz tudi samo testo pripravljam malo bolj kompaktno, ker se mi zdi , da je bolj močno in se lepše dvigne ( če je premehko, je kruh bolj ploščat), pa še dosti lažje se ga oblikuje.
Živa, sem razmišljala, kaj bi bilo lahko vzrok, da je bil tvoj kruh kisel... Mogoče so bile droži preveč vzhajane. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
O, Brbr, kakšne lepe luknjice! Ja, kar objavi, tudi mene zanima. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Zmenjeno in lep večer  _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Žlehtnoba

Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Mar 2020 20:21 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom upošteval, čeprav... S čim manj gnetenja je oblikovanje malce omejeno, ni pa nemogoče, to je res  _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 5 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|