Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Peka rženega kruha z drožmi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Novinka



Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50
Prispevkov: 782
Kraj: Tolmin/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2020 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj Novinka. Dobesedno :-)

Lotila sem se delat starter iz moke in kefirja, kot opisano na spodnji povezavi, le da sem namesto ržene uporabila pšenično moko tipa 00.

Zmes je zelo gosta, v enem dnevu se je lepo dvignila. No, dodam žličko moke in premešam, vse skupaj v momentu "pade" dol. Sedaj, pol dneva kasneje je spet narasla, mehurčkov pa ni. Kaj mi je storiti? ::-)


https://www.220stopinjposevno.com/kefir--fermentirana-hrana/hitra-priprava-starterja-drozev-suhega-brezkvasnega-nastavka-za-brezkvasno-peko-kruha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9230
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2020 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pusti pri miru do jutri...…….
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2150
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lpmami, tablica doma sama po svoje piše, me ne uboga najbolje in kaj spregledam.

Včeraj sem spekla brezglutenski kruh po objavljenem receptu. odličen! Popolnoma drugega okusa kot s kvasom in nič kisel, ker tudi nastavek ni bil kisel, pač pa je lepo dišal. Res odličen okus kruha in verjetno bom vsega sama pojedla. Boljši polovici sem ga dala samo poskusit in je enakega mnenja. Zmes sem mešala kar s kavlji mikserja, ker je pacasta masa.

Konec tedna se lotim še navadnega kruha. Ker je nastavek v redu, sem ga dala v hladilnik, saj ga v tem trenutku ne potrebujem. Ravno tako bom dodala indijski trpotec v moko. Ker se težko zmelje v prah v strojčku za mletje kave, sem nabreknjenega v vodi kar dala v blender in se je veliko zmlelo. Nastala je želatinasta zadeva, kakršna mora biti.

Če kateri droži ne vzhajajo vsak dan, jih naj ponovno nahrani in pusti. Se bodo zbudile in začele delati.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7665
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba, ne vem, kako gre priprava brez vzhajanja, a mogoče bi lahko poskusil tole: nekje na sredini vzhajanja bi testo zvrnil na desko(pult), površino testa malo poprašil z moko, potem testo prepognil čez polovico (jaz si pri tem pomagam s plastično lopatko) in potem z rokami - brez gnetenja, oblikoval hlebček, ki bi ga pustil naprej vzhajati.

Novinka,
tele droži s kefirjem ni potrebno negovati, ker že v štartu vsebujejo potrebne bakterije. Tako je krušni nastavek pripravljen že po nekaj urah in z njim lahko nato zamesiš kruh.
Čisto normalno je, da droži, ko jim dodaš moko, vodo in jih premešaš "padejo dol", a potem spet narastejo.

Mogoče tvoje droži s samo eno žličko moke niso dobile dovolj hrane in zato niso tako aktivne.

Ne vem, kakšno količino si nastavila. V tvoji povezavi piše, da 5 žlic kefirja in 5 žlic moke zadostuje za hlebec iz 500g moke.

Torej, če se v tvojih drožeh tudi danes ne dogaja nič posebnega, bi jaz dodala še kakšno žlico kefirja in žlico moke, pustila, da vzhaja in nato zamesila kruh.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončece



Pridružen/-a: 01.03. 2016, 16:45
Prispevkov: 85
Kraj: Bela krajina, okolica Metlike

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kdor ima ful viška droži, jih lahko doda v maso za palačinke, jih ni potrebno stran metati.
_________________
Smeh je sončni žarek duše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7846
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobra ideja, Sončece!
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Novinka



Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50
Prispevkov: 782
Kraj: Tolmin/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr: hvala! objem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2020 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@brbr: Ideja, bom preizkusil čez vikend, hvala!
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5023
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poročilo 2. poskusa ta teden:

Uporabil sem isto mešanico pšenične in ržene moke. Tokrat nisem naredil tako suhega in trdega testa kot ponavadi.
Do sedaj sem vedno dodajal toliko moke, da se testo čisto nič nič ni lepilo na roke.
Očitno je bilo to preveč. Se mi zdi, da sem že skoraj dojel, kakšna mora biti ustrezna konsistenca.
Malo dlje sem mesil, drugo vzhajanje sem pustil dobro uro. Testo je naraslo za 2x.
Vzhajal sem kar v pekaču, v katerem sem potem pekel.



Med peko se mi spet zdi, da ni skoraj nič naraslo, morda le en malo, ampak končni rezultat je kar zadovoljiv. Tokrat ni nič razpokalo !



Luknjice v pečenem kruhu so sicer drobne, ampak kruh je rahel. Morda sem dal le malo premalo soli. To je še najmanj ...
Desno je rezina včerajšnjega hlebca, levo pa tisto od zadnjič ( ko se je hleb razpočil ).



Eno žlico vzhajanega testa sem shranil v steklen kozarec in dal v hladilnik.
Ko bom pri volji se spravim speči še eno rundo, kjer bom to uporabil kot kvasni nastavek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18583
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vaja dela mojstra, bravo! Res lep hlebček, za usta in oči. Very Happy

Luknjice so drobne, ker si ga temeljito pregnetel in razpršil zračne mehurčke. Oni od Žlehtnobe ima velike luknjice ravno zato, ker gre za kruh brez gnetenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7846
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepa rezina z enakomernimi luknjicami.
S čim si pa naredil rožico na sredi testa?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7665
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AB, poklon. Tudi zelo lepo risbico si mu privoščil. Še malo, pa boš za ožent Very Happy

Moj včeraj nastavljeni kruh je gotov. Postopek sem pridno dokumentirala in ga zdaj lahko predstavim. Fotografij imam precej, a jih bom nalagala postopoma, ker se mi zdi, da na dan lahko naložim le 10 fotografij...

Torej, v osnovi se držim recepta iz knjige "Kruh z drožmi" (Nataša Đurić). Le vode dodajam nekoliko manj (oziroma več moke), ker se mi zdi, da je, po navodilih iz knjige, testo premehko/pacasto in ga je težje obdelovat, pa tudi ne vzhaja tako lepo.

Včeraj sem ob cca 8.30uri oddvojila dve žlici droži iz kozarca z drožmi, ki ga hranim v hladilniku in jih dala v kozarec. V oba kozarca sem dodala po dve žlici moke (bela mehka moka) in dodala doliko mlačne vode, da sem dobila gosto, ne preveč tekoče testo. Za mešanje uporabljam kar palčko za kitajsko hrano. Višino droži označim s koščkom samolepilnega traku (najbolj vsestransko uporaben se mi zdi trak, ki se uporablja pri pleskarskih opravili). Kozarca sem postavila na pult (sobna temperatura).




Ob cca 13.30uri so bile droži pripravljene - v kozarcu so podvojile prostornino.




Matične droži sem tako pospravila nazaj v hladilnik, kjer bodo počakale do naslednje peke, nastavek za tokratni kruh pa sem stresla v skledo, v katero sem prej nalila 300g tople vode. Če so droži dovolj vzhajane, plavajo na površini.




S kuhinjsko lopatko sem vse dobro premešala, da so se droži razpustile in dodala moko (osnovni recept veleva 500g, jaz dodam cca 550-600g) in jo dobro umešala v tekočino. Za to opravilo se mi zdi najboljši plastični slasčičarski pripomoček (ne vem, kako se imenuje).



Potem sem posodo zaprla in testo pustila počivati 30min. Med tem sem v kozarec, kjer so bile droži, vsula 1 čajno žličko soli in cca 1/2dcl vode in vsebino dobro pretresla, da se je sok raztopila.

Ko je bilo 30 minut mimo, sam k testu zlila slanico in vse skupaj dobro pregnetla. Najpraj uporabljam plastiko, potem pa še z rokami dobro pregnetem/pretipam, da odstranim morebitne "vozle" in dobim gladko testo.



Tako pripravljeno testo zaprem v skledo in pustim vzhajati/ počivati. Prve dve uri vzhajanja na vsake pol ure testo preložim in sicer: ob steni s prsti zajamem testo in ga narahlo povlečem čez sredino. To ponovim tudi na nasprotni strani in še na pravikotnih staneh. Skratka križno. Testo ponovno pokrijem in postopek ponovim 4x (v razmaku 30min).



Ta faza je po navadi končana med 17. in 18. uro. Potem višino testa označim in pustim vzhajati še kakšne 4 ure. Po navadi do 22.ure. Po navadi do takrat testo podvoji prostornino.

Potem testo zvrnem na leseno nepomokano desko, ga narahlo potresem z moko in razpolovim na dva dela. Vsak del posebej prepognem čez polovico (pri tem uporabljam večji plasitični pripomoček) in brez gnetenja oblikujem hlabčka, ki ju pustim počivati cca 20minut.





Po tem času, hlebčke dokončno oblikujem: s palstiko in roko primem en konec in hlebček preganem čez polovico,




potem enako naredim še z levo in desno stranjo. Končno čez polovico povlečem še četrto stran in s pomočjo roke in plastike oblikujem kakor se da gladek hlebček. Oba hlebčka prestavim peharčka, enega zaprem v posodo, drugega pa v plastično vrečko in oboje postavim v hladilnik za čez noč. To je po navadi med 22.30 in 23. uro.



Naslednje jutro (danes je bilo to okoli 7.ure) na dno pečice postavim skodelico z vodo in nastavim pečico na 250st. Ko se segreje, vzamem iz hladilnika vzhajana hlebčka, čez vsakega pogrnem kos peki papirja, na vse skupaj poveznem leseno desko in prekucnem na glavo. Tako zdaj leži hlebček na papirju in deski in ga bom brez težav prestavila v pečico.
Površino hlečka na rahlo pomokam in z britvico zrežem. Ker je to poseben kruh, si zasluži tudi posebno okrasje - danes sem na enega vrezala snežinko, v drugega pa cvet. Pri risanju velja pravilo - čim globje zarežeš, tem širša je potem "brazgotina". Tu še nisem dobra - posebej pri črtah, ki naj bi bile tenke...



Kruh sem s peki papirjem vred prestavila v pečico in prvih 30 minut pekla na 250st. V tem času kruh tudi najbolj vzhaja. Druge pol ure pa sem ga pekla na 220st. V tem času se lepo zapeče skorja.



Po končani peki se kruh počasi hladi pokrit s prtičem.


_________________
naredimo svet lepši


Nazadnje urejal/a brbr 27 Mar 2020 11:10; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5023
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lpmami, glej prvo fotografijo, desno spodaj. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18583
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 12:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr: palec gor poklon Hlebec za razstavo!

Tole je super predstavitev za začetnike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7846
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2020 12:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej Banko je napisal/a:
Lpmami, glej prvo fotografijo, desno spodaj. Wink
Aha, tisto rdeče, za piškote, ne?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 6 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.