|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 7665 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Mar 2020 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala. Saj je veliko že napisanega na to temo, a mogoče vseeno komu kaj prav pride.
AB, zakaj pečeš kruh v modelu? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Novinka
Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50 Prispevkov: 782 Kraj: Tolmin/Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Mar 2020 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr: |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2150 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 26 Mar 2020 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
AB, brbr, odlično! Kapo dol pred vama. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3085 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Mar 2020 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Sta pa res mojstra.
Ko bom velika, bom tudi jaz spekla podoben kruh.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 7665 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Mar 2020 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Punce, hvala. Danes sem dodala še fotografijo prerezanega hlebca, da bo stvar zaključena kot je treba.
Upam, da boste imele (ali že imate) s peko kruha vsaj toliko veselja kot jaz. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 7844 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Mar 2020 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Sem pogledala sličico: lepe luknjice in luknje, pa skorja tudi! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 7665 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Mar 2020 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 7844 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 28 Mar 2020 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Danes zjutraj sem ga tudi jaz spekla, iz bele moke. Mmm, je dišalo! Pa kako je dober. Seveda še daleč od Brbrine mojstrovine po videzu, a to se bo še izboljšalo, saj vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3085 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 28 Mar 2020 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Joj kako sem vesela. Uspel mi je kruh, ki sem ga danes spekla s kvasno vodo.
Mil hvala.
Za mene je najlepša štručka in najbolj dobra. Zelo lepo diši in ni kisla. Še nisem pekla kruha iz pol kg. Ne morem verjet, da sem ga ravno prav solila.
Že kar dolgo berem tebe Brbr in tvojo peko kruha, a kaj ko me je bilo kar nekako strah, da bi morala zavreči, da bi ne uspelo.
Za prvič sem se odločila, da ga naredim iz kvasne vode in sploh ne bom več drugače probala.
Čudovit dan in ne samo zaradi sonca, predvsem zaradi kruha.
lep pozdrav _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Novinka
Pridružen/-a: 01.03. 2014, 14:50 Prispevkov: 782 Kraj: Tolmin/Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Mar 2020 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1: čudovito izgleda! Lahko malo več napišeš o kvasni vodi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1415 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 28 Mar 2020 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
O kvasni vodi je veliko informacij na spletu. Meni so najbolj pomagali napotki od Jožeta Senegačnika. Ima svojo spletno stran in tudi na Fb .. peka z naravnim kvasom... kjer veliko piše o drožih in kvasni vodi. Lepo bodimo
Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Mar 2020 00:05 Naslov sporočila: |
|
|
No, takole iz prakse: kruh brez gnetenja je točno to. Zmešaš, pustiš NAJMANJ 12 ur (priporočilo kolegice, sem šel tudi po netu gledat za negneten kruh in takisto omenjajo cel krog na urni številčnici, dasiravno ni nič narobe, če gre urni kazalec še dlje) in spečeš. To je to. Sem po desetih urah poizkusil z vmesnim oblikovanjem hleba, pa je vse skupaj čez 8 ur ponovno vzhajalo... Ponovno oblikovanje hleba in končno pečenje ni dalo rezultatov, ki bi jih pričakoval. Kruh enostavno ni bil tako rahel (in narasel) kot pri običajnem postopku (zmešaš-pustiš-spečeš). Tako. Iz tega sem se naučil, da je bolje pustiti stvarem, da tečejo po "naravni" poti _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 7665 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Mar 2020 09:30 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo vsi kruhopeki! Samo, da bo moka in voda in (v mojem primeru, elektrika), pa kruha ne bomo stradali...
Lpmami, sploh ne dvomim, da je bil dober in tudi lep. Ne verjamem da je kaj slabši od mojega.
Cinija 1, zelo lep kruhek, res.
Je zadnjič rekel predstavnik Mlinotesta, da pri njih ni in ne bo težav s peko kruha. Imajo pa zdaj hudo konkurenco v domačih pekih.
Žlehtnoba, upam, da se nisi preveč jezil name, ker sem ti svetovala vmesno oblikovanje... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Mar 2020 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jasno, vsi lonci so bili v zraku!
Neeee, sej ne, mal se hecam. Pač, šlo je za eksperiment z rezultatom, ki ni bil pričakovan, kruh je bil pa vseeno jedljiv
(Saj zdaj bo na vrsti tudi npr. lončkek z vodo pa da vidim, če bo skorja kaj mehkejša). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3085 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 30 Mar 2020 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Nekaj ugotovitev pri mojem kruhu.
Ker se zelo težko držim receptur, sem ugotovila, da sem dala premalo tekočine in posledično je kruh bolj trd, bolj suh. Tisti dan, ko sem ga spekla je bil tako dober, da ne pomnim kdaj sem nazadnje pojedla od enkrat toliko kruha.
Drugi dan je bil bolj suh. Danes sem jedla za zajtrk kruh, ki sem ga dala v hladilnik.
Imam pa še en komad te štručke, ki sem jo dala v zamrzovalnik, pa bom videla kakšen bo.
V glavnem sem prišla do zaključka, da mora testo biti bolj mehko in po spanju v hladilniku vso noč (12 ur), ko ga vzamem ven in oblikujem, bo naslednjič moral vzhajati saj še 10 ur. Tako upam, da bo tudi bolj rahel.
Kvasa imam v zamrzovalniku za 12 pek po 1kg moke, vendar me je okus tega kruha prepričal.
Lepo bodimo vsi, ostanimo zdravi in doma.
Vsem vam, ki pa skrbite, da nam življenje kljub vsemj teče dokaj normalno,
velika HVALA
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 7 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|