Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Peka rženega kruha z drožmi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2148
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 30 Mar 2020 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super ste s kruhom!
Žlehtnoba, tudi jaz bom poskusila brez gnetenja, ampak z drožmi. Moje droži sem v četrtek zvečer nahranila, dala v hladilnik, kjer imam od 1 - 3 stopinje največ, v nedeljo zvečer jih je bilo še 1x več.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2020 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lonček z vodo se obnese, prav tako tri ureznine takoj, ko dam testo v segret pekač. Kruh se manj ali skoraj nič ne razpoči, skorja je mehkejša... (močno upam, da ne gre zgolj za placebo učinek, hehehh)
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7661
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2020 10:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda ne. Vodna para prepreči, da bi se skorja prehitro zapekla, ureznine pa tudi pomagajo k lažejmu sproščanju plinov. Ureznine so nekako načrtovana razpoka - veš, da bo kruh počil in mu pač nakažeš, kje naj to stori.

Včeraj sem si ogledala video Mojce Dolinarjeve o peki z drožmi. V bistvu kruh pripravlja po istem receptu kot jaz, le, da ga še malo bolj gnete. Sem probala pri zadnji peki in se mi zdi zelo v redu. Testo se v končnih fazah dosti lepše/lažje oblikuje - je bolj voljno in manj lepljivo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7842
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2020 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, prav zanimivo, kako je ves čas manj lepljivo.
Prvič sem ga dala v košarice na pomokane kuhinjske krpe, zdaj pa na nepomokane, in se ni čisto nič prijel.

Takle je današnji (poleg tistega prvoaprilskega):


_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2020 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajdov z orehi - brez gnetenja:



Vse lepo in prav - edina opomba je bila, da lahko dam drugič več orehov Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3085
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2020 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je pa najmanj kar lahko narediš he he.
Lep kruh in že videti je dober
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7842
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2020 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes zjutraj (se moram krepko držati nazaj, da ne zapišem starinsko "davi") sem spekla kruh z drožmi a la Brbr - tretjič. Vse lepo in prav in dišeče in okusno, ampak pri meni je vedno nekam nizek, dobre tri centimetre.Dvakrat je bilo testo malo bolj redko (na koncu), zadnjič pa ne, pa je vedno nizek.
Kako pa je pri drugih pekih, je bolj visok? gostejše testo?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7661
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2020 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na moje izkušnje je kruh bolj nizek - se v pečici bolj razleze in e vzhaja, če je testo preredko, oziroma, če je preveč vzhajano preden gre v hladinlik.

Zdaj sem ga že drugič pripravila z več gnetenja. tako kot svetuje Mojca Dolinar. Kruh je boljši tako po okusu, kot po obliki. Se tudi dosti lažje ravna z njim med pripravo. Prej, ko ga nisem toliko prekladala, je bilo dosti bolj leplijvo in sem si morala pomagati z lopatko. Zdaj ga pri oblikovanju hlebčkov lahko pregibam samo z rokami.

Danes pa sem po nesreči naredila še en poizkus - začetno temperaturo sem pomotoma nastavila samo na 200st, kar sem ugotovila šele po pol ure... Temperaturo sem potem dvignila na 220st še za pol ure. Kruh je lepo vzhajal in je odličen. Skorja je hrustljava, a manj trda, kot pri prejšnih pekah. Bomo videli, kakšen bo jutri.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2148
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2020 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pečem, preizkušam in sem prišla do naslednjih zaključkov:
droži niso občutljive na kovino, mešam jih z navadno žlico v steklenem kozarcu, robot mesi v kovinski posodi, v kateri tudi vzhaja ali gnetem s kavlji mešalnika, dam testo v klasični pekač s peki papirjem obdan, kjer vzhaja od 6 h zjutraj do večera. Res pa je, da bi bile luknjice lepše, če bi vmes še premesila. Se mi ne da, imam vseeno preveč dela.
Našla sem dobro razmerje med vodo in moko, sedaj moram še ugotoviti pravo temperaturo, da ne bom ob dobrem kruhu zaužila preveč akrilamida zaradi zapečene skorje.
to je sedaj moj izziv. Žal jem kruh sama, otroka pravita, da jima ni všeč, zato sem včeraj spekla tri kruhe: enega zame, brezglutenskega za moža in s kvasom za otroka. Pa imamo gostilno Evil or Very Mad
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2148
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2020 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pa še to - za droži ne uporabljam nobenega sladkorja ali medu, samo vodo in moko. sladkorju se izogibam, kjer se le da (v torto, potico in buhteljne seveda dam).
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2020 23:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri meni ena ugotovitev: ko zvrnem hlebec v vroč pekač, z nožem globoko zarežem v testo - s poudarkom na "globoko". Sem se navadil res pretiravati, kar se izkaže za pravilno. Kruh brez gnetenja ima namreč to grdo razvado, da rad "eksplodira". S temi globokimi urezninami pa mu dam možnost, da se zventilira, kakor mu jaz ukažem Cool

Lep primer spodaj (črn z bučnimi semeni):




_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7661
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2020 07:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res nam gre dobro. Bodo morali pekarne kar zapret...

Moja ugotovitve glede temperature: privih 15 min na 250st, potem pa še 45min na 200st. Kruh lepo naraste, ima veliko luknjic, skorja je hrustljava a ne trda. Tudi naslednje dni se lepo reže, skorja ne otrdi, kruh se ne drobi.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5009
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2020 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, torej ... kruh, kjer sem kot kvas uporabil shranjeno testo, je uspel. Zdaj že 2x !
In še ena moja ugotovitev: tak kruh mi je okusnejši kot tisti, pripravljen s svežim kvasom.

Edino kar je, da dlje vzhaja.

Drugo, kar me je pa pri lastni peki kruha nekoliko ( negativno ) presenetilo, je pa količina soli, ki jo je potrebno dati za dober okus.
In sicer po mojih občutkih nekje vsaj 5-6g / kg moke.

Tole je en včerajšnji iz 1/3 pirine moke, 1/3 polnovredne moke iz običajne pšenice ter 1/3 bele moke + sončnična semena :

Malo nizek je ratal, je bolj v širino vzhajal, drugače mu pa nič ne manjka !



Kruha s pravimi drožmi se še nisem lotil, pride tudi to nekoč na vrsto. Najprej moram seveda vzgojiti te "domače živali" ...

.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2148
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2020 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lepi hlebci.

Boljši polovici je njegov kruh sedaj tako všeč, da ga kar je, običajno je bilo pol kg dovolj za skoraj dva tedna, sedaj pa manj kot teden dni, ker se ne drobi in je po videzu tak, kot je naš.
Sem v službi že razdala nekaj droži, ker jim ne uspeva. Dala poskusit moj kruh. Ga pohvalijo (ali pa ne upajo kritizirati). Kar pečejo kruh doma. Med spoloma ni razlike.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5009
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2020 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pol kilograma za 2 tedna ?!? Shocked

Jaz pol kile zmažem skoraj na dnevni bazi, kdaj celo več ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 8 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.