|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa ne bi rekel, da "grdo razpoka" - prej gre tu za pridih domačnosti
Morda na tem mestu še moja skodelica k vsem receptom, pa da ne odpiram nove teme. Od kolegice sem enkrat dobil nasvet (recept) za tiste, ki nimamo časa za klasično pripravo kruha (gnest pa vzhajat pa še 1x gnest itd.....)
V veliki posodi zmešam 1 kg moke, 1 vrečko suhega kvasa, 2 žlički soli in vodo (po občutku, opomba kasneje). Vse skupaj delam s kuhalnico, tako da si prstov niti ne umažem. Zmes naj bi bila "fina", vendar ne tekoča - tu sedaj opomba o količini vode; namreč na začetku sem se zaklal s preveliko količino in je zmes po 12-ih urah dobesedno polzela. No, v osnovi dam cca 0,5-0,6 l vode, potem še vmes dodam kako kapljico, če je masa res preveč trda/gosta.
Zadeva naj v pokriti posodi počiva 12 ur (sam sem dal peči že tudi po 17-ih urah, ni bilo problema). Po tem času damo pekač s pokrovom v pečico in jo grejemo na 220°C. Vmes testo na pomokani površini oblikujemo v hlebec (ni treba gnesti!) in ga damo za pol ure peči v pokrit pekač. Po tem času pekač odkrijemo in pečemo še pol ure na 200°C. Eni v tej fazi dodajo v pečico še lonček z vodo; jaz tega ne počnem pa je kruh še vedno zelo dober. Skorja sicer razpoka, ni pa pretrda.
Ta recept je "na komot", ker ni treba vsega narest v enem šusu - jaz recimo med tednom zmešam stvari zvečer, pečem pa popoldne naslednji dan, ko pridem iz službe. Količina vode je odvisna od vrste moke. V poštev pride pa praktično vse: črna, bela... Ker čisto belega kruha v osnovi ne jem, uporabljam belo moko zgolj za mešanje z drugimi (npr. mešanica pirina polnozrnata, pirina navadna in bela v razmerju 60:30:10 ali pa črna T1100 in bela 60:40). Skratka, upam, da komu pride prav tudi ta način peke kruha _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba, temu se reče kruh brez gnetenja. Preizkusila in bila zadovoljna. Se mi zdi, da je priprava idealna tudi za peko z drožmi.
Nazadnje urejal/a muha 22 Mar 2020 14:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Sem trikrat z nožem potegnil po hlebu. No, morda malo preplitvo.
Pečico sem nastavil tam nekje na 220 stopinj na začetku, potem sem po 10 minutah zmanjšal na 200.
Aja, po prvem gnetenju sem vzhajal 30 minut, nato še enkrat pregnetel in vzhajal še 45 minut. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ne pišeš, koliko časa pečeš. In, morda je testo pretrdo.
Ne vdaj se, saj se boš zverziral…….... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
Moja način dela: ko dam testo na pekac, ga najprej zarezem 2 do 3 krat in ato ga premazem s toplo vodo ali mlekom ali sirotko, kar pac imam. Ponavadi mi ne razpoka. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Ne pišeš, koliko časa pečeš. In, morda je testo pretrdo.
Ne vdaj se, saj se boš zverziral…….... |
Tudi jaz imam po sliki vtis, da bi bilo dobro v testo dodati še par žlic vode.
Ampak,AB, a veš, da tudi meni zelooo rad razpoka. Poskusi speči tistega "brez gnetenja". Če le imaš primerno posodo. Jaz sem ga pekla v eni visoki, izgleda kot litoželezna, s steklenim pokrovom. Mljask. Samo prepogibanje mehkega testa mi je bilo nekam nadležno. A me je Žlehtnoma spomnil nanj in bom spet poskusila. Z veeliiiko moknatega posipa na prtu, kjer bom testo premetavala. Predvsem pa naš poglavar družine prisega na Žitovega Jelena ali Šparovega Matjaža. Ne pušča mi dovolj volje za domače ustvarjanje, razen te dni, ko se, kolikor je le mogoče, se izogibamo trgovinam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, mogoče pa res delam pretrdo testo ?!
Samo me vedno skrbi, da mehkejšega - potem ko bo vzhajano - ne bom mogel lepo prenesti na pekač.
Morda bi moral poskusiti z vzhajanjem v kovinskem pekaču za torte ali pa onem keramičnem za potico. Tisto bi bi potem lep kruh ( če bi uspel ) ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
AB: namig: čez posodo, v kateri vzhajaš testo, povezni pekač, stisni skupaj in obrni. Ne gre pa to, žal, s predogretim pekačem. Ampak kovinski se tako hitro ogreje ali ohladi, da se mi zdi tisto o predgrevanju zanemarljivo. Druga varianta: posodo s testom pokriješ s peki papirjem, stisneš, prevrneš na pult, zraven nastaviš pekač in papir preprosto potegneš nanj. Tako delam z zavitki, ki jih je težko prenašati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, še to sem hotel vprašat ... Kako gre že tisto, da košček vzhajanega testa spraviš v hladilnik kot neke vrste kvas za naslednjo peko ?!
Koliko tega potrebuješ za nov kilogram moke ?
Kako prav shraniti in kako postopati s tem naslednjič ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Mar 2020 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
O tem AB je lepo napisano v Odprti kuhinji. Tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | metuljc je napisal/a: | Ne pišeš, koliko časa pečeš. In, morda je testo pretrdo.
Ne vdaj se, saj se boš zverziral…….... |
Tudi jaz imam po sliki vtis, da bi bilo dobro v testo dodati še par žlic vode.
Ampak,AB, a veš, da tudi meni zelooo rad razpoka. Poskusi speči tistega "brez gnetenja". Če le imaš primerno posodo. Jaz sem ga pekla v eni visoki, izgleda kot litoželezna, s steklenim pokrovom. Mljask. Samo prepogibanje mehkega testa mi je bilo nekam nadležno. A me je Žlehtnoma spomnil nanj in bom spet poskusila. Z veeliiiko moknatega posipa na prtu, kjer bom testo premetavala. Predvsem pa naš poglavar družine prisega na Žitovega Jelena ali Šparovega Matjaža. Ne pušča mi dovolj volje za domače ustvarjanje, razen te dni, ko se, kolikor je le mogoče, se izogibamo trgovinam. |
Kaj je mišljeno s tem? Jaz v osnovi med segrevanjem pečice (in pekača s pokrovom) zvrnem testo na pomokano dilo in ga samo oblikujem v hlebec (prvič, ko je bilo preveč vode v igri, sem ga dobesedno "zlil" na pekač). Pomembno je le, da gre testo v segret pekač - tako se nič ne prime; ne rabite ne peki papirja ne česa drugega.
P.S.: Se opravičujem, sedaj prebral link iz sporočila 22 Mar 2020 12:58 in mi je jasno, kaj to je. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Da še jaz pristavim svoje...
AB, če testo ni luknjičavo, je verjetno pretrdo in tudi premalo vzhajano. Da se kruh v prvi fazi (prve pol ure peke) peke lahko lepo dvigne, naj bi bilo okolje vlažno. Jaz nimam primerne posode s pokrovom, zato na dno pečice postavim posdo z vodo. Kruh pečem eno uro: prve pol ure na 250st, druge pol ure na 220st.
Kruh vzhajam v peharčku. Da ga laže prestavim v pečico, hlebček v peharčku prekrijem s peki papirjem, čez poveznem kuhinjsko desko, vse skupaj prekucnem na glavo. Tako zdaj hlebček leži na deski, podložen s peki papirjem. Ko hlebec vstavljam v pečico, odnesem desko do pečice, primem peki papir in ga s hlebčom vred potegnem v pečico.
Kar se pa shranjevanja testa/droži za naslednjo peko tiče:
- pred zadnjim oblikovanjem testa, odvzamem primerno količino testa (jaz mojega rženega po navadi pečem iz 1/4kg moke in za to oddelim cca eno veliko žlico testa), testo dam v steklen kozarec za vlaganje in pustim na sobni temperaturi , da ponovno vzhaja (toliko časa, kot glavnina testa, iz katerega bom pekla kruh). Ko gre kruh v pečico, shranjeno testo v kozarcu narahlo/malo posolim, kozarec zaprem in shranim v hladilniku. Tako shranjeno testo ostane vlažno in lahko počaka v hladulniku dolgo časa. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Da še jaz pristavim svoje...
AB, če testo ni luknjičavo, je verjetno pretrdo in tudi premalo vzhajano. Da se kruh v prvi fazi (prve pol ure peke) peke lahko lepo dvigne, naj bi bilo okolje vlažno. |
No, to ... meni testo v pečici med peko skoraj nič ne naraste, le zapeče se. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
No, potem je skoraj zagotovo pretrdo.
Ko sem še pekla kruh na običajen način - s kvasom in gnetenjem, je bil vedno bolj ploščat (v pečici ni kaj dosti vzhajal), s kompaktno sredico. Potem je peko prevzel gospod Brbr. Njemu je šlo mnogo bolje, ker je delel veliko mehkejše testo.
Zdaj, ko pečemo kruh z drožmi in brez gnetenja (mislim, da je to ključnega pomena, ker z gnetenjem vedno znova izničiš nastale luknjice), so luknjice včasih tako velike, da je problem na rezino nanesti namaz... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Mar 2020 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, daj, malo poslikaj pa pokaži te krasne luknjice, prosim! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 4 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|