|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 11:26 Naslov sporočila: |
|
|
@brbr:Sem šel pogledat. Kis je nalit do vrha, a se je pojavil klobuček fi cca 4 cm (širina vratu balona). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
BorutL
Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57 Prispevkov: 714 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
No, tako pa kis delamo mi:
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.
Receptov je veliko..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
ok, se pravi meni je manjkalo mešanje... zgleda premalo zraka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
BorutL
Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57 Prispevkov: 714 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: 07 Nov 2018 18:08 Naslov sporočila: |
|
|
Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Nov 2018 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
BorutL je napisal/a: | Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika. |
Alkoholno ja, ocetno kislinsko pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 07 Nov 2018 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, če že skoraj vsi tukaj delate kis, potem moram pa tudi jaz poskusiti !
Če ne drugega, za WC školjko splaknit bo pa že dober ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
Vrelna veha je nepotrebna, celo škodljiva. Nad tekočino je CO2 in uboge ocetnokislinske bakterije se dušijo in hlastajo za kisikom. Če nimam prav, naj me kakšna tršica popravi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
Alkoholna fermentacija poteka v anaerobnem okolju. To pomeni, iz sladkorja v alkohol se zadeva dogaja brez prisotnosti kisika.
Ocetnokislinska fermentacija v aerobnem okolju. To pomeni, iz alkohola v ocetno kislino se zadeva dogaja v prisotnosti kisika.
Že prav, da ste dali vrelno veho!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Te stvari ne potekajo, kot je napisano v čitanki, da bi najprej bilo alkoholno vrenje in ko bi bilo konec, bi potekalo še ocetnokislinsko. Stvar je lahko v dinamičnem ravnotežju, da istočasno potekata oba dogajanja. Dokaz za to je nastajanje "klobuka" v kisu še dolgo časa, saj je ostalo še vedno nekaj sladkorja, tako, da še dolgo časa poteka alkoholno vrenje. Če je nad vrelno brozgo zrak in ne 100% CO2, se bo ocetno vrenje prej steklo.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Še nihče ni nič omenil vode ( tisti, ki ne delate iz čistega soka ). Verjetno ima kakovost/čistoča/trdota ... vode tudi vpliv na končen izdelek.
Se kaj ve o tem ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Nov 2018 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Če bi vprašal Belokranjce, bi zagotavljali, kako pomembni sta njihova klima in voda za kis in še posebej bi poudarili vetrove, tiste iz Gorskega Kotarja. Gorenjci bi prisegali na ugodno delovanje ostre klime in Karavank, Prekmurci pa na celinsko podnebje njihove ravnice in mikroelemente, ki jih v Avstriji izpustijo v reko Muro. Ljubljančani bi lahko izpostavili kvečjemu kisle komponente, ki nastajajo v Državnem zboru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sonce
Pridružen/-a: 17.12. 2017, 16:49 Prispevkov: 67 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Hahaha... Tonček, to si dobro pogruntal. Zdaj vem zakaj se moj
kis tako hitro naredil. Upliv kislih komponent iz Ljubljane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.
Preden sem naletela na ta recept, mi kis ni uspel. Po tem receptu pa mi je uspel že tretje leto. Dokler bo tako, metode ne bom menjala... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče imaš tudi ugodno lokacijo. Kje blizu Šubičeve 4 nemara? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 11 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|