Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 19:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nismo vsi kemiki, moj recept je isti bbr,in je odvisen od kvalitete in sladkobe jabolk, to delam že leta jem solato s tem kisom in sem še vedno živ.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.


Kako pa to dosežeš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2018 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Viš, Tonček, gotovo imaš prav kar se lokacije tiče. Zelo blizu lokacije, kjer delam kis, so zapori... Laughing

Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.

Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2018 15:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker se v mojem balonu že nekaj časa nič ne dogaja, mislim, da je alkoholno vrenje končano. Tako sem danes vsebino pretočila v kozarca (4.5L in 5L). Skzi krpo sem dobro ožela tudi goščo. V vsak kozrec sem za pomoč natočila cca 1dcl satrega jabolčnega kisa. Kozarca sem prekrila z zdelanimi robci in vse skupaj postavila v kurilnico, na mirno mesto. Tako, zdaj naj se pa začne ocetno vrenje - komanda je padla. Ali jo bodo mikroorganizmi upoštevali, pa bomo videli.


kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece


ostalo je nekaj malega gošče
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2018 12:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mikroorganizmi so pridkani... Na površini je že nastal klobu(če)k.


_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2018 16:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni je zdaj minil približno en mesec od začetka kisanja ( aerobna faza ).
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.



Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.

Ja, pa hvala brbr za kozarec ! Wink

.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2018 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AB, izgleda čisto v redu. Usedlina na tleh je normalen pojav. Odstranil jo boš pri pretoku. Moj kis izgleda tudi približno tako. Ko bom imela čas,prilepim kakšno sliko... Zdaj pa grem peč potice. Very Happy
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2018 11:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čez koliko časa približno pa naj bi bil tale proces končan in izdelek uporaben ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izpolnjujem obljubo od lanskega leta Embarassed . Takole izgleda moj kis danes:



Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...

Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni še vedno ni nobenega klobuka.
Res pa je tudi, da delam prvič in nisem imel starega za dodat notri.

Opazil sem tudi, da se je volumen za nekaj milimetrov zmanjšal zaradi hlapenja.
Če bo šlo tako naprej, bo jeseni le še polovica ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A se ni količina zmanjšala zato, ker vsak dan malo poskusiš, če je že dovolj kisel Laughing ?

Če je težava z nastajanjem klobuka, bi mogoče lahko probal dodati kakšen deci starega kisa. Če imaš s tem težave, ti ga jaz prinesem malo, na februarsko klepetalnico.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bbr, ena klepetalnica bo še v januarju, 22. 1.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, mogoče pa takrat...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas na kmetih že od nekdaj velja modrost, da mikroorganizmi rabijo za svojo rast sledeče elemente: C, H, O, P, K, N, S, Ca, Fe, Mg. Umni proizvajalec kisa, ki se mu ne dela klobuk, se mora vprašati, če uboge "živalce" res dobijo vse našteto, da se razvijejo v klobučno obliko ali pak proizvedejo samo motno kloako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne glede na prisotnost vseh naštetih elementov, pravi moja "šefica", je potrebno imeti tudi potrebno "delovno" temperaturo - tako kot pri ljubezni, pravim jaz... Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 12 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.