|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Nismo vsi kemiki, moj recept je isti bbr,in je odvisen od kvalitete in sladkobe jabolk, to delam že leta jem solato s tem kisom in sem še vedno živ. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.
|
Kako pa to dosežeš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2018 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Viš, Tonček, gotovo imaš prav kar se lokacije tiče. Zelo blizu lokacije, kjer delam kis, so zapori...
Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.
Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Nov 2018 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ker se v mojem balonu že nekaj časa nič ne dogaja, mislim, da je alkoholno vrenje končano. Tako sem danes vsebino pretočila v kozarca (4.5L in 5L). Skzi krpo sem dobro ožela tudi goščo. V vsak kozrec sem za pomoč natočila cca 1dcl satrega jabolčnega kisa. Kozarca sem prekrila z zdelanimi robci in vse skupaj postavila v kurilnico, na mirno mesto. Tako, zdaj naj se pa začne ocetno vrenje - komanda je padla. Ali jo bodo mikroorganizmi upoštevali, pa bomo videli.
kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece
ostalo je nekaj malega gošče _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Nov 2018 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Mikroorganizmi so pridkani... Na površini je že nastal klobu(če)k.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Dec 2018 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je zdaj minil približno en mesec od začetka kisanja ( aerobna faza ).
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.
Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.
Ja, pa hvala brbr za kozarec !
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Dec 2018 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
AB, izgleda čisto v redu. Usedlina na tleh je normalen pojav. Odstranil jo boš pri pretoku. Moj kis izgleda tudi približno tako. Ko bom imela čas,prilepim kakšno sliko... Zdaj pa grem peč potice. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 24 Dec 2018 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
Čez koliko časa približno pa naj bi bil tale proces končan in izdelek uporaben ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Izpolnjujem obljubo od lanskega leta . Takole izgleda moj kis danes:
Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...
Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni še vedno ni nobenega klobuka.
Res pa je tudi, da delam prvič in nisem imel starega za dodat notri.
Opazil sem tudi, da se je volumen za nekaj milimetrov zmanjšal zaradi hlapenja.
Če bo šlo tako naprej, bo jeseni le še polovica ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
A se ni količina zmanjšala zato, ker vsak dan malo poskusiš, če je že dovolj kisel ?
Če je težava z nastajanjem klobuka, bi mogoče lahko probal dodati kakšen deci starega kisa. Če imaš s tem težave, ti ga jaz prinesem malo, na februarsko klepetalnico. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
bbr, ena klepetalnica bo še v januarju, 22. 1. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
No, mogoče pa takrat... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas na kmetih že od nekdaj velja modrost, da mikroorganizmi rabijo za svojo rast sledeče elemente: C, H, O, P, K, N, S, Ca, Fe, Mg. Umni proizvajalec kisa, ki se mu ne dela klobuk, se mora vprašati, če uboge "živalce" res dobijo vse našteto, da se razvijejo v klobučno obliko ali pak proizvedejo samo motno kloako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 10 Jan 2019 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ne glede na prisotnost vseh naštetih elementov, pravi moja "šefica", je potrebno imeti tudi potrebno "delovno" temperaturo - tako kot pri ljubezni, pravim jaz... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 12 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|