|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas, če se dela, se dela tako, kot je napisala muha...
stekleni "balon", "pletenko", se napolni s pravkar prešanim jabolčnim moštom (lahko tudi vinom), pokrije vrat z gazo in postavi v kot (najraje na balkon, na senčno stran) za dobo čez zimo - vse ostalo ( ... klobuk ... ) se zgodi samo od sebe. Potem prelijem.
Da je kvaliteta tako dobljenega kisa odvisna od kvalitete "osnovne surovine" (in čistoče) je pa tudi razumljivo :- )
Juglans, kar korajžno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljše se res naredi iz soka. Ni treba samo jabolčnega, lahko tudi kaka kutina ali pa hruška pade notri. Nič zato.
Ostalo so ostali povedali.
Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata, _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata, |
No, predvsem to mi je padlo v uč!!!
Sicer pa. Vsi torej prešate, kar pomeni, da bi mogel nekje dobiti prešo. hmmm
Še temperatura mi je malo neznanka. Mravlja navaja, da ga "delajo" na prostem. Torej minus ni problematičen ali kako. Mislil sem, da mora biti na toplem.
Vseeno hvala za konkretne napotke, bom še premišljeval kako bi to s prešo, ki je nimam.
Kravzlj tu bi kar tebe konkretno pobaral, ker deluješ zelo suvereno. Kako se lahko izognem prešanju? Ali ni varianta tudi z zmletim sadjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, pri nas nudijo nekateri sadjarji uslugo prešanja za prinešeno sadje. Mogoče imate kaj podobnega tudi pri vas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
... sigurno tudi tu doli, verjamem, da celo kak sosed. Ampak potem se moram organizirati in prilagajati, trenutno pa sem v "smotano nepremkaljivo-pičlo komunikativen mode" Če dam primerjavo, kot kostanjev med decembra, recimo.
Jah, največkrat potem pridem k pameti in popustim. Počakmo še dan ali dva. No, pa saj tudi še jabolka niso dol popadala.
Aha, jabolka. Verjetno tudi tu igra vlogo zrelo in umedeno sadje? Pri sušenju je že tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, smo ga delali tudi na "prostem" - ko začneš, je zunaj še toplo. Mislim, da ob steni ravno zmrznil ni, preverjal pa tudi nisem - rezultat je bil odličen.
ps: po pogovoru doma lahko zapišem: dotična zima tedaj ni bila prav mrzla, kot bi naj zima bila... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 31 Jul 2018 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi s zmletimi. Delaj iz tega kar imaš. Ne nakoplji si še več dela.
Poskušaj, raziskuj, opazuj!
Jaz sem lani zmlel nekaj hrušk za šnopc. Pa niso prišle do kotla, ker je prej ratal klobuk na njih.
Jaz imam kis v sodih do trenutka pred točenjem. Če imaš za druge ljudi, mora bii lep kis, ni fajn če se naredi mrenica ali klobuk v flaši.
In ta sod je bil celo zimo zunaj, je zmrzoval. Pa še kar dela klobuke
Ko boš delal kis, imaš lahko tudi zunaj na soncu, samo to pospeši vrenje. Ampak pomoje je najbolje da vre počasi. Nevem a sem to kje prebral, ali se mi zdi, preveč burno ni dobro. Tudi če gledaš da so vsi fermentirali v kleteh.
Kot pri vsem s sadjem je isto, da mora biti sadje čimboljše kvalitete. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, če imaš še material, tukaj je recept za kis s Pohorja. Moja teta ga tako dela od vekomaj:
- jabolka nareže, obreže vse grdo stran in jih da v čeber/lonec/eno posodo in pokrije s krpo
- potem jih take pusti 2-3 dni. Da "ciknejo" in dobijo malo kislega vonja
- nato jih zalije s hladno vodo, spet pokrije s krpo in to je to
- jabolk ne odstranjuje
Pravi, da je njen letošnji iz prvih redčenih jabolk že gotov in je odličen.
Super recept za super zaposlene ljudi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 05 Nov 2018 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna so najnovejša dognanja, da se kis ne razkisa? V spominu imam pretakanje vsakih 6 mesecev, je še kakšen ukrep?
Po ca 3 tednih je ratal iz soka precej oster kis, ki pa ga sumim, da bo šel hitro po poti razkisanja... Klobuka žal ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 05 Nov 2018 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Nov 2018 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka. |
To ni res, ocetno kislinsko vrenje je aerobeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 05 Nov 2018 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mah, saj to vemo še iz osnovne šole. Ampak, če je zrak prisoten, se ocetnokislinske bakterije množijo naprej in delajo klobuk, ki je substrat za druge aerobne mikrobe, ki ga razkrajajo in na koncu požrejo še kis. Iz prakse lahkom povem, da imam več kot 10 let star kis, ki je še vedno zelo kisel. Se nam je pa že pokvaril (razkisal), ko je bil predolgo v sodu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Prad kratkim sem čitala članek o izdelavi jabolčnega kisa (Ašičevega) v samostanu Pleterje. Menih, ki se zdaj ukvarja s tem je dejal, da je potrebno klobuk vsake toliko odstraniti. Da so v klobuku le tenka plast spodaj aktivne/žive bakterije, vse drugo pa so odmrle. In, da klobuk preprečuje dotok kisika in zato se lahko kis razkisa.
Moje izkušnje so sledeče: v prvem letu izdelave so mikroorganizmi v kisu zelo aktivni. Takoj, ko klobuk odstranim in kis prezračim, se na površini naredi nov. Kis zračim/pretočim na 2-3mesece.
Po enem letu kis dokončno pretočim v steklenice do roba in zaprem. Tako kis zori naprej. Vendar tak kis, če ima zrak še vedno tvori tenek klobuk. Mislim, da kis dozori - postane stabilen šele po enih dveh letih.
Trenuto uporabljamo kis, ki je bil "nastavljen" jeseni 2015 in dokončno pretočen jeseni 2016. V steklenici, ki jo za hranjenje uporabljam v kuhinji, se v tem kisu le tu pa tam še naredi kakšna mrenica. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je prav ta mrenica znak "živega", naravnega, zdravega kisa.
Pa saj ni moteča... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Nov 2018 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 10 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|