Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas, če se dela, se dela tako, kot je napisala muha...

stekleni "balon", "pletenko", se napolni s pravkar prešanim jabolčnim moštom (lahko tudi vinom), pokrije vrat z gazo in postavi v kot (najraje na balkon, na senčno stran) za dobo čez zimo - vse ostalo ( ... klobuk ... ) se zgodi samo od sebe. Potem prelijem.
Da je kvaliteta tako dobljenega kisa odvisna od kvalitete "osnovne surovine" (in čistoče) je pa tudi razumljivo :- )

Juglans, kar korajžno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 12:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najboljše se res naredi iz soka. Ni treba samo jabolčnega, lahko tudi kaka kutina ali pa hruška pade notri. Nič zato.

Ostalo so ostali povedali.

Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata,
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 16:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata,


No, predvsem to mi je padlo v uč!!! Laughing Laughing Laughing

Sicer pa. Vsi torej prešate, kar pomeni, da bi mogel nekje dobiti prešo. hmmm
Še temperatura mi je malo neznanka. Mravlja navaja, da ga "delajo" na prostem. Torej minus ni problematičen ali kako. Mislil sem, da mora biti na toplem.

Vseeno hvala za konkretne napotke, bom še premišljeval kako bi to s prešo, ki je nimam.
Kravzlj tu bi kar tebe konkretno pobaral, ker deluješ zelo suvereno. Kako se lahko izognem prešanju? Ali ni varianta tudi z zmletim sadjem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 16:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, pri nas nudijo nekateri sadjarji uslugo prešanja za prinešeno sadje. Mogoče imate kaj podobnega tudi pri vas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... sigurno tudi tu doli, verjamem, da celo kak sosed. Ampak potem se moram organizirati in prilagajati, trenutno pa sem v "smotano nepremkaljivo-pičlo komunikativen mode" Če dam primerjavo, kot kostanjev med decembra, recimo.

Jah, največkrat potem pridem k pameti in popustim. Počakmo še dan ali dva. No, pa saj tudi še jabolka niso dol popadala.

Aha, jabolka. Verjetno tudi tu igra vlogo zrelo in umedeno sadje? Pri sušenju je že tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 18:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, smo ga delali tudi na "prostem" - ko začneš, je zunaj še toplo. Mislim, da ob steni ravno zmrznil ni, preverjal pa tudi nisem - rezultat je bil odličen.


ps: po pogovoru doma lahko zapišem: dotična zima tedaj ni bila prav mrzla, kot bi naj zima bila...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2018 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poskusi s zmletimi. Delaj iz tega kar imaš. Ne nakoplji si še več dela.

Poskušaj, raziskuj, opazuj!

Jaz sem lani zmlel nekaj hrušk za šnopc. Pa niso prišle do kotla, ker je prej ratal klobuk na njih.

Jaz imam kis v sodih do trenutka pred točenjem. Če imaš za druge ljudi, mora bii lep kis, ni fajn če se naredi mrenica ali klobuk v flaši.
In ta sod je bil celo zimo zunaj, je zmrzoval. Pa še kar dela klobuke Very Happy

Ko boš delal kis, imaš lahko tudi zunaj na soncu, samo to pospeši vrenje. Ampak pomoje je najbolje da vre počasi. Nevem a sem to kje prebral, ali se mi zdi, preveč burno ni dobro. Tudi če gledaš da so vsi fermentirali v kleteh.

Kot pri vsem s sadjem je isto, da mora biti sadje čimboljše kvalitete.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, če imaš še material, tukaj je recept za kis s Pohorja. Moja teta ga tako dela od vekomaj:
- jabolka nareže, obreže vse grdo stran in jih da v čeber/lonec/eno posodo in pokrije s krpo
- potem jih take pusti 2-3 dni. Da "ciknejo" in dobijo malo kislega vonja
- nato jih zalije s hladno vodo, spet pokrije s krpo in to je to
- jabolk ne odstranjuje
Pravi, da je njen letošnji iz prvih redčenih jabolk že gotov in je odličen.

Super recept za super zaposlene ljudi Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2018 07:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšna so najnovejša dognanja, da se kis ne razkisa? V spominu imam pretakanje vsakih 6 mesecev, je še kakšen ukrep?

Po ca 3 tednih je ratal iz soka precej oster kis, ki pa ga sumim, da bo šel hitro po poti razkisanja... Klobuka žal ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2018 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2018 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Ne poznam najnovejših dognanj. Kis (pravzaprav bakterije kisanja) ne sme imeti zraka na razpolago, zato naj bo nalit v posodo (steklenice, steklene balone ipd.) tako, da nad njim ni zraka.

To ni res, ocetno kislinsko vrenje je aerobeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2018 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mah, saj to vemo še iz osnovne šole. Ampak, če je zrak prisoten, se ocetnokislinske bakterije množijo naprej in delajo klobuk, ki je substrat za druge aerobne mikrobe, ki ga razkrajajo in na koncu požrejo še kis. Iz prakse lahkom povem, da imam več kot 10 let star kis, ki je še vedno zelo kisel. Se nam je pa že pokvaril (razkisal), ko je bil predolgo v sodu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prad kratkim sem čitala članek o izdelavi jabolčnega kisa (Ašičevega) v samostanu Pleterje. Menih, ki se zdaj ukvarja s tem je dejal, da je potrebno klobuk vsake toliko odstraniti. Da so v klobuku le tenka plast spodaj aktivne/žive bakterije, vse drugo pa so odmrle. In, da klobuk preprečuje dotok kisika in zato se lahko kis razkisa.

Moje izkušnje so sledeče: v prvem letu izdelave so mikroorganizmi v kisu zelo aktivni. Takoj, ko klobuk odstranim in kis prezračim, se na površini naredi nov. Kis zračim/pretočim na 2-3mesece.

Po enem letu kis dokončno pretočim v steklenice do roba in zaprem. Tako kis zori naprej. Vendar tak kis, če ima zrak še vedno tvori tenek klobuk. Mislim, da kis dozori - postane stabilen šele po enih dveh letih.

Trenuto uporabljamo kis, ki je bil "nastavljen" jeseni 2015 in dokončno pretočen jeseni 2016. V steklenici, ki jo za hranjenje uporabljam v kuhinji, se v tem kisu le tu pa tam še naredi kakšna mrenica.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče je prav ta mrenica znak "živega", naravnega, zdravega kisa.
Pa saj ni moteča...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...

Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 10 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.