Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@brbr:Sem šel pogledat. Kis je nalit do vrha, a se je pojavil klobuček fi cca 4 cm (širina vratu balona).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorutL



Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57
Prispevkov: 714
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tako pa kis delamo mi:

5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.

Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.

Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.

Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.

Smile Receptov je veliko.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2018 23:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok, se pravi meni je manjkalo mešanje... zgleda premalo zraka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorutL



Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57
Prispevkov: 714
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2018 18:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2018 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BorutL je napisal/a:
Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika.

Alkoholno ja, ocetno kislinsko pa ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2018 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, če že skoraj vsi tukaj delate kis, potem moram pa tudi jaz poskusiti !
Če ne drugega, za WC školjko splaknit bo pa že dober ... Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.


_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vrelna veha je nepotrebna, celo škodljiva. Nad tekočino je CO2 in uboge ocetnokislinske bakterije se dušijo in hlastajo za kisikom. Če nimam prav, naj me kakšna tršica popravi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 697
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alkoholna fermentacija poteka v anaerobnem okolju. To pomeni, iz sladkorja v alkohol se zadeva dogaja brez prisotnosti kisika.

Ocetnokislinska fermentacija v aerobnem okolju. To pomeni, iz alkohola v ocetno kislino se zadeva dogaja v prisotnosti kisika.

Že prav, da ste dali vrelno veho!

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te stvari ne potekajo, kot je napisano v čitanki, da bi najprej bilo alkoholno vrenje in ko bi bilo konec, bi potekalo še ocetnokislinsko. Stvar je lahko v dinamičnem ravnotežju, da istočasno potekata oba dogajanja. Dokaz za to je nastajanje "klobuka" v kisu še dolgo časa, saj je ostalo še vedno nekaj sladkorja, tako, da še dolgo časa poteka alkoholno vrenje. Če je nad vrelno brozgo zrak in ne 100% CO2, se bo ocetno vrenje prej steklo.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nihče ni nič omenil vode ( tisti, ki ne delate iz čistega soka ). Verjetno ima kakovost/čistoča/trdota ... vode tudi vpliv na končen izdelek.
Se kaj ve o tem ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2018 21:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bi vprašal Belokranjce, bi zagotavljali, kako pomembni sta njihova klima in voda za kis in še posebej bi poudarili vetrove, tiste iz Gorskega Kotarja. Gorenjci bi prisegali na ugodno delovanje ostre klime in Karavank, Prekmurci pa na celinsko podnebje njihove ravnice in mikroelemente, ki jih v Avstriji izpustijo v reko Muro. Ljubljančani bi lahko izpostavili kvečjemu kisle komponente, ki nastajajo v Državnem zboru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonce



Pridružen/-a: 17.12. 2017, 16:49
Prispevkov: 67
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hahaha... Tonček, to si dobro pogruntal. Zdaj vem zakaj se moj
kis tako hitro naredil. Upliv kislih komponent iz Ljubljane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz delam kis po enem receptu, ki pravi, da je za dober kis najprej potrebno alkoholno vrenje, šele nato ocetno.
Preden sem naletela na ta recept, mi kis ni uspel. Po tem receptu pa mi je uspel že tretje leto. Dokler bo tako, metode ne bom menjala...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2018 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče imaš tudi ugodno lokacijo. Kje blizu Šubičeve 4 nemara?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 11 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.