|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih vlagam kot papriko: prepiknem, v kisu blanširam, na tesno naložim v kozarce in zalijem z vročim kisom malo močnejšim kot za na solato, ki ga solim in sladkam. V kozarček dam še kako olupljeno zrno česna, košček lovorja in cel poper. Pokrijem in ohlajeno dam v shrambo, kjer čaka na moževo degustacijo - jaz jem samo tistega v prahu, ki ga malenkost dodajam v razne mineštre kar na krožniku. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz oprane nabašem v kozarec, par kapljic olja, zalijem z vrelo mešanico vode in kisa (3:1, sol, sladkor), zaprem ter postavim v ogreto pečico na 90 za 15min, in jih tam "hladim" do jutra oz. toliko da se nekako ohladijo, potem pa v shrambo.
Po želji pa vmes še začimbe, katere so ti srcu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 02 Sep 2013 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete. Mislim, da bom uporabil najbolj enostavno reepturo čeprav ne dvomim, da bi bili polnjeni odlični. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 03 Sep 2013 07:10 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc.
Tista Italijanska receptura je podobna moji, katero sem ti opisal na ZS.
V praksi pa se stvari obnašajo čisto drugače. Ko govorimo o CHERRY BOMB chilli-TRI munutno blanširanje jim pobere SKOVILE, zato 1 min.
Marsikdo pa se poslužuje sprotne priprave, tako da res blanširajo v slanem kropu tri minute, vendar cele čilije brez reza s semeni vred. Moč jim zaradi semen ostane ravno prava in z njimi v kozarce z olivnim oljem.
Pri pripravi nato prečna rez, odstranitev semen, in mix tune ,sira, kapre in se potlači v chilli in servira.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 19 Avg 2015 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ali jih lahko vložiš v jabolčni kis? Kakor sem gledal je samo okus problem.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Okt 2017 03:29 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.
olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda
PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda
PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Apr 2018 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
Še jaz pristavim svoj piskrček
Jaz naredim naslednjo mešanico:
- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);
- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);
- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);
- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat
- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).
Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).
To bi bilo vse _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Avg 2018 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ne vem, a je že kdaj bila ta polemika...
Čiliji najbrž zgubijo del svoje ostrine pri vlaganju v kozarce. Če gre za manj pekoče, potem lahko pričakujem, da bodo kot vloženi popolnoma nepekoči? To se je namreč zgodilo sedaj nazadnje, ko sem en kozarec dal sodelavcu, pa pravi, da sploh ni bilo žlehntobe v kozarcu - je še hčerka jedla
Sem jih pa vložil po svojem postopku, opisanem zgoraj. Ali je možno, da sem jih predolgo pustil vreti (mislim, da je bilo krepko več kot 10 min)?
No, mogoče še to: menda tudi kis ni bil pikanten (vsaj to bi pričakoval)... _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Avg 2018 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht. Testna osebka sta bila dva - Hab. chocolate z grma in Hab. chocolate iz kozarca. Zraven mi je za žmohtnejši okus družbo delal savinjski želodec (pa malenkost stoletnega kruha). Falot iz kozarca sicer še vedno rad pošteno ugrizne v jezik, ampak "ta grmičev poba" te pa prav z leskovo šibo po jeziku. Morda za konec opomba: čokoladne habanerote sem vlagal cele, le zarezal sem v njih (tako se običajno izognem morebitnim zračnim žepom, če vlagam cele čilije). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Okt 2020 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht. |
mravlja je napisal/a: | Sem pa opazil, kljub svojim skromnim "čili" izkušnjam, da me vedno "užge" tisti plod, ki je podvržen "težkemu življenju"... mrazu, suši, pretirani vročini ... - skratka nekakšnemu šoku.
Poletni so prav prijazni. Zdajle pa prihaja tisti čas... pustite jih viseti, pa bodo vedno bolj "ogorčeni".
Moje izkušnje, zgolj. |
Ja, vse sorte faktorji vplivajo na ostrino. Meni so že zdavnaj čiliji podrli teorijo, da so bolj pekoči pri poletni vročini 30 stopinj in več; nemalokrat so bolj pasji v jesenski mili klimi .
Seveda pa se da znižati pekočino s tem, da se čilijem odstrani sredica. S semeni vred, čeprav naj bi najbolj pekla tista pulpa, ki sredico drži skupaj. To se najlepše naredi pri čilijih predvidenih za omake.
Te dni ravno praznim zadnji kozarček vloženih jalapenov, ki jih je hči lani prav na hitrico naredila po telem receptu https://gimmedelicious.com/quick-10-minute-pickled-jalapenos/ s tem, da je mešanica kis/voda 1:3.
Prav nič ne "zažigajo", ravno prav za mene, ker nimam več veliko odpornosti na skovile .
Zelo podoben je tale recept https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/ciliji-v-kisu/
Poleg razlike v začimbah, se mi zdi zanimivo, da pisec prvega recepta omenja, da je količina sladkorja v bistvu regulator ostrine: MANJ SLADKORJA JE, BOLJ ČILIJI PEČEJO, IN OBRATNO! Pravi, da sladkor absorbira ostrino .
No, jutri vlagam jalapenčke in verjetno bom tole probal .... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|