Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vlaganje čilijev

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2013 21:34    Naslov sporočila: Vlaganje čilijev Odgovori s citatom

Sorte čilijev - abecedni seznam
Čili - Capiscum
Čili - prezimitev
Čili - splošno o razdelitvi sort
Čili - opraševanje
Vzgoja čilijev - kratke informacije

Lestvica Scovillov - pikantnosti

Čili 2014
Čili 2013

Ćili ali paprika ali feferon ???

Glej tudi:
- Recepti s čilijem

dodal TwityPity

<hr>
Mi kdo zaupa kako vlaga čilije? Moram včerajšnjo nabirko pri prijateljih spraviti za zimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2013 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz jih vlagam kot papriko: prepiknem, v kisu blanširam, na tesno naložim v kozarce in zalijem z vročim kisom malo močnejšim kot za na solato, ki ga solim in sladkam. V kozarček dam še kako olupljeno zrno česna, košček lovorja in cel poper. Pokrijem in ohlajeno dam v shrambo, kjer čaka na moževo degustacijo - jaz jem samo tistega v prahu, ki ga malenkost dodajam v razne mineštre kar na krožniku.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2013 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz oprane nabašem v kozarec, par kapljic olja, zalijem z vrelo mešanico vode in kisa (3:1, sol, sladkor), zaprem ter postavim v ogreto pečico na 90 za 15min, in jih tam "hladim" do jutra oz. toliko da se nekako ohladijo, potem pa v shrambo.
Po želji pa vmes še začimbe, katere so ti srcu Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2013 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2013 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete. Mislim, da bom uporabil najbolj enostavno reepturo čeprav ne dvomim, da bi bili polnjeni odlični.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2013 07:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki

Metuljc.
Tista Italijanska receptura je podobna moji, katero sem ti opisal na ZS.
V praksi pa se stvari obnašajo čisto drugače. Ko govorimo o CHERRY BOMB chilli-TRI munutno blanširanje jim pobere SKOVILE, zato 1 min.
Marsikdo pa se poslužuje sprotne priprave, tako da res blanširajo v slanem kropu tri minute, vendar cele čilije brez reza s semeni vred. Moč jim zaradi semen ostane ravno prava in z njimi v kozarce z olivnim oljem.
Pri pripravi nato prečna rez, odstranitev semen, in mix tune ,sira, kapre in se potlači v chilli in servira.
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2015 08:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali jih lahko vložiš v jabolčni kis? Kakor sem gledal je samo okus problem.

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2017 03:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.

olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda

PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda

PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2018 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še jaz pristavim svoj piskrček Smile

Jaz naredim naslednjo mešanico:

- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);

- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);

- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);

- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat Very Happy

- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).

Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).

To bi bilo vse Cool
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2018 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, ne vem, a je že kdaj bila ta polemika...

Čiliji najbrž zgubijo del svoje ostrine pri vlaganju v kozarce. Če gre za manj pekoče, potem lahko pričakujem, da bodo kot vloženi popolnoma nepekoči? To se je namreč zgodilo sedaj nazadnje, ko sem en kozarec dal sodelavcu, pa pravi, da sploh ni bilo žlehntobe v kozarcu - je še hčerka jedla Smile

Sem jih pa vložil po svojem postopku, opisanem zgoraj. Ali je možno, da sem jih predolgo pustil vreti (mislim, da je bilo krepko več kot 10 min)?

No, mogoče še to: menda tudi kis ni bil pikanten (vsaj to bi pričakoval)...
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2018 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht. Testna osebka sta bila dva - Hab. chocolate z grma in Hab. chocolate iz kozarca. Zraven mi je za žmohtnejši okus družbo delal savinjski želodec (pa malenkost stoletnega kruha). Falot iz kozarca sicer še vedno rad pošteno ugrizne v jezik, ampak "ta grmičev poba" te pa prav z leskovo šibo po jeziku. Morda za konec opomba: čokoladne habanerote sem vlagal cele, le zarezal sem v njih (tako se običajno izognem morebitnim zračnim žepom, če vlagam cele čilije).
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2020 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba je napisal/a:
Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht.

mravlja je napisal/a:
Sem pa opazil, kljub svojim skromnim "čili" izkušnjam, da me vedno "užge" tisti plod, ki je podvržen "težkemu življenju"... mrazu, suši, pretirani vročini ... - skratka nekakšnemu šoku.
Poletni so prav prijazni. Zdajle pa prihaja tisti čas... pustite jih viseti, pa bodo vedno bolj "ogorčeni".
Moje izkušnje, zgolj.

Ja, vse sorte faktorji vplivajo na ostrino. Meni so že zdavnaj čiliji podrli teorijo, da so bolj pekoči pri poletni vročini 30 stopinj in več; nemalokrat so bolj pasji v jesenski mili klimi Evil or Very Mad .

Seveda pa se da znižati pekočino s tem, da se čilijem odstrani sredica. S semeni vred, čeprav naj bi najbolj pekla tista pulpa, ki sredico drži skupaj. To se najlepše naredi pri čilijih predvidenih za omake.

Te dni ravno praznim zadnji kozarček vloženih jalapenov, ki jih je hči lani prav na hitrico naredila po telem receptu https://gimmedelicious.com/quick-10-minute-pickled-jalapenos/ s tem, da je mešanica kis/voda 1:3.
Prav nič ne "zažigajo", ravno prav za mene, ker nimam več veliko odpornosti na skovile Wink .

Zelo podoben je tale recept https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/ciliji-v-kisu/

Poleg razlike v začimbah, se mi zdi zanimivo, da pisec prvega recepta omenja, da je količina sladkorja v bistvu regulator ostrine: MANJ SLADKORJA JE, BOLJ ČILIJI PEČEJO, IN OBRATNO! Pravi, da sladkor absorbira ostrino Rolling Eyes .

No, jutri vlagam jalapenčke in verjetno bom tole probal ....
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.