Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Na hitro sem naredil preglednico ostrine glede na scoville in številčno oznako 1 do 10, ki se jo tudi uporablja.
Opisi uporabe so bolj za orientacijo za tiste, ki šele vstopajo v svet pekočih paprik (čilijev)
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Dec 2013 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
Dodano 19.1.2018
mfranc je napisal/a: | https://www.cayennediane.com/the-scoville-scale/
Se mi zdi, da je tole ena najdaljših Skovile lojtrc. Točnost pa kot ponavadi +/- 100% in več |
Nazadnje urejal/a Plamenka 19 Jan 2018 14:31; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 00:44 Naslov sporočila: |
|
|
Tale po abecedi pa je res obsežna!
Zanimivo mi je bilo pogledati jalapenčke
JALAPEŃO BIKER BILLY Capsicum annuum (USA) 8.000 - 15.000
tega zgoraj sem imel v planu lani, pa potem prečital, da ni nič bolj oster kot ostali . In pristal pri tem spodaj, z novo filozofijo, da jih je možno "oplemenititi" s kakšno Habanero filo
JALAPEŃO TAM Capsicum annuum (USA) 500 - 1.500
Mitla pa naj bi bil najbolj pekoč, čeprav so tudi zanj podatki rahlo "kodrlajsasti" - ponekod mu dajo samo do 6.000 skovilov.
JALAPENO MITLA Capsicum annuum (USA) 10.000 - 22.000
Upam da se bo kdo pokorajžil z Mitlo ...
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 05 Feb 2014 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
Labia
jaz imam AJI in ima dosti večje št. scoville-ov kot si ti zapisal.
MFranc, ki mi je to podaril, ti lahko potrdi.
Sicer pa link v sporočilu nad tvojim piše tole:
AJI AMARILLO Capsicum baccatum
(Peru) 30.000 - 50.000 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 05 Feb 2014 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Gringo imaš prav. Ne vem, kako se mi je to zapisalo. Gre za napako. Amarillo je res 30.ooo do 50.000 SHU. Drugače je teh AJI veliko različnih, tudi "sladki" so med njimi.
Sicer sem zapisal na začetku tabele:
Koliko scovillov pa ima posamezen čili pa so podatki dostopni drugje.
Namen prikaza tabele je bil prikaz razmerja med scovilli in deset stopenjsko lestvico jakosti in obenem opis koliko je posamezna stopnja močna in kako jo občutimo.
Navedene sorte so bile samo v ilustrativen namen, ker jih je itak več tisoč in vse nebi imelo smisla tlačit v tabelo.
So pa tukaj : http://www.chileplanet.eu/tab/Scoville-Heat-Units-A.html
zapisane skoraj vse sorte in si vsak lahko prebere Scoville.
Te Scovile si potem lahko pretvori v 10-stopenjsko lestivco in prebere v tabeli, ki sem jo objavil, kako se to občuti v ustih.
Vsekakor pa hvala za korekcijo, je več kot dobrodošla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Še en namig za umivanje rok.
Če si roke umijete z milom, ne pomaga nič. Capsaicin je topen v apnu. Mokre roke si dobro natrite z apnom in nato umijte. Preiskušeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
rukola je napisal/a: | Še en namig za umivanje rok.
Če si roke umijete z milom, ne pomaga nič. Capsaicin je topen v apnu. Mokre roke si dobro natrite z apnom in nato umijte. Preiskušeno. |
Kje se da kupiti to v manjših količinah? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 16:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ja je kar problem s tem apnom, ker ga moraš drugače kupit 30kg vrečo.
Imam polno kanto starega apna, tako da ni problem če ga kdo rabi. Še prej, ko sem imel male pekoče paprike sem si v plastični posodici od "vitaminskih" tablet naredil pasto iz apna in vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
A ni apno preveč agresivno za roke?
Je pa res, da me malo pečejo še en dan po tistem, ko čistim čilije, a zaenkrat se da zdržat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri uporabljamo lateks rokavice tako da ni problemov z pekočimi rokami. So lahko dosegljive in poceni. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 18 Sep 2014 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | A ni apno preveč agresivno za roke?
|
Živo apno je agresivno, gašeno pa ne. No, ne vem, za kakšne nežne ženske rokice bi bilo treba poskusit
Ker mi je bila pekočina male papričice premočna sem jo narezal na drobno in zavrel v malo vode. Nato sem lahko s tem prevretkom natančneje doziral pekočino v mojem krožniku .
In seveda sem si roke umil in ko sem šel čez 4 ure na wc sem se popraskal tam spoda vmes in joj me je grelo še kar nekaj časa . Zato sem takrat iskal nekaj za umit roke, ker me je resno skrbelo da npr. pozabiš in si čez nekaj ur pomencaš oči in apno se je dobro obneslo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|