Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma, HB, da pove Metuljc ali kdorkoli, česar ne vemo ali smo pa pozabili! A ni fino, da več vemo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dajmar, takšen recept/napotke imam. Res moraš med pretakanjem kis dobro prezračit. Jaz sem ga dvakrat prelila z malo višje višine, tako se je pošteno spenil. Takega načina priprave se držim, ker mi kis po "običajnem" postopku dvakrat ni ratal. Enkrat je bil rezultat rjava voda brez vonja in okusa, drugič pa je bil kis zelooo blag, skoraj nič kisel in moten. Tako se zdaj držim tega načina, ker sem z rezultatom zadovoljna.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz jabolčnega soka najprej nastane jabolčno vino, pri alkoholnem vrenju ni dostopa zraka.( kipelna veha)Da se jabolčno vino (jabolčnik) skisa pa je potreben zrak. Pokvari se, če jabolka niso dovolj zrela in je posledično premalo alkohola. Za tega ne bi dal roke v ogenj. Razen če je dodal sladkor.
pep je napisal/a:
Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 03 Okt 2017 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a je dovolj odprtina-čep na lesenih sodih, da se ustvari dober kis? Razmišljam, da bi reskiral en hrastov sod in bi ga imel samo za kis. Ali bi moral naredit oz. improvizirat pokrov na sodu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2017 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.

LP
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2017 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kravzlj je napisal/a:
Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.

LP


saj to sem mislil, sedaj ravno poteka vrenje v sodu, potem pa bi jabolčnik pretočil v omenjen sod in pustil odprtega, samo mrežico gor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2017 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam lesen sod tudi diha, pa če pustiš odprtino frej, mislim da bo delalo. Za primer naj povem, da sem imel zdaj par let kis v belem sodu/60L , s pokrovom, pa je delal. Ima prav lepo matico na vrhu. Pač pokrov nisem zategnil, dal sem ga gor.

LP
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2017 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Laksikon, tudi jaz delam kot Kravžlj, vse imam pokrito s pokrovi, le priviti niso. Tudi za kis, ki je šele alkoholno fazo dal skozi, bo za drugo fazo odprtina od čepa čisto dovolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2017 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred dnevi sem pretočila alkoholno fermentiran jabolčnik v kozarce za nadaljnje kisanje. Ker sem istočasno pretočila tudi lanski kis, so mi ostali lepi "klobuki", zato sem enega vložila v kozarec z novo nastavljenim kisom. Klobuk je potonil na dno. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro, ali naj ga raje odstranim. Nekje sem namreč prebrala, da je treba nastajajoči kis nemudoma pretočiti in odstraniti klobuk, če se ta potopi, ker se v nasprotnem primeru kis razkisa.
Prosim za nasvet.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2017 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr, nimam točnega odgovora. Če primerjam s klobukom kampuče, lahko ta plava na vrhu, se potopi, plava postrani - vseeno je.

Po laičnem razmišljanju se je potopil zaradi teže, na vrhu bo nastajal novi. Skoraj ne verjamem, da bi potopljeni klobuk povzročil razkisanje.
Če se dobro spomnim, priporočajo dodajati klobuk/mamo v novo-nastajajoči kis kot začetni zagon procesa.

Bova počakale še kakšen nasvet bolj izkušenih kisoljubcev Smile.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2017 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še moje izkušnje: ko smo imeli jabolčnik, smo ga v plastičnem sodu, pokritem z gosto krpo, pustili v kurilnici (kjer je zelo vroče), dokler ni nastal kis. Seveda je moral imeti prostor v sodu za vrenje. torej po pol leta smo poskusili, če je dovolj močan. po letu dni je bil.

Nič pretakanja, samo takrat, ko je bil že kis, da smo ga natočili v steklenico za kisanje solate.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2017 13:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema za razmišljanja.
Ga bom zaenkrat pustila in vsake toliko časa preverila stanje.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 09:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos je "jabolčno" leto in stare jablane se kar katastrofalno lomijo od teže. Kaj šele bo, ko bo sadje pričelo dobivati na debelini.
No, vseeno pa že razmišljam kako in kaj. V različnih zapisih najdem omembo kako so nekatere sorte primerne za kis, druge da so namizne itd. Zanima me kakšna jabolka morajo biti, da so primerna ali pa odlična za kis? Kaj upliva na to?

Trenutno mi počasi zori ena jablana, ki je v teh 15. letih, od kar sem tu doli prvič obrodila in prešinila me je ideja o kisu. Jabolka so sladko kislo trpka. Stara sorta, boh vedi kakšnega imena.

Kako je s klobukom? Ali se pojavi sam od sebe?

Bi pa sadje nekako zmlel ali na drobno narezal in zalil z vodo.

Naknadno bom še prebral vse zapisano tu gori. Verjamem, da bo slika malo bolj jasna, ker trenutno nimam pojma kako to poteka. Nikoli delal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekateri prisegajo na jabolčni kis, ki je narejen iz samega čistega jabolčnega soka. Imela sem ga priliko poskusiti, ko se je jabolčni sok po nesreči skisal. Enkraten kis, bogatega sadnega okusa. Če bi imela jabolka doma, bi gotovo šla v to smer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2018 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na kratko povem, kako delam jaz (nisem pa kakšen strokovnjak in ga delam šele nekaj let in to manjše količine, cca 20l):
- jabolka izsočim v sokovniku.
- sok nalijem v steklen "buč" in namestim vrelno veho,
- cca 3 tedne pustim, da se izvrši alkoholno vrenje in gošča potone na tla,
- tekočino pretočim v steklene 5L kozarce. Pri tem pazim, da odstranim čim več usedline.
- kozarce prekrijem z gazo in pustim na sobni temperaturi. Zdaj se prične ocetno vrenje. Klobuk se pojavi sam od sebe. Lahko pa tekočini dodaš, za hitrejši štart, malo dobrega jabolčnega kisa, ali pa klobuk, če je na voljo. Ni pa nujno.
- posode, kjer se dela kis ne premikaš. Po mojih izkušnjah se v tem primeru klobuk potopi. Če se to zgodi, naj bi kis pretočili, klobuk pa odstranili, ker lahko pride do razkisanja. Tako sem prečitala na več mestih.
- čez kakšne 3 do 4 mesece nastajajoči kis pretočim - prezračim in kozarce zaprem s pokrovi. prezračevanje potem v enem letu naredim še ene dvakrat do trikrat.
- po letu dni od začetka priprave naj bi bil kis narejen. Takrat ga pretočim v steklenice in shranim. Še vedno pa se v tem kisu dela klobuk. To se neha šele po kakšnih dveh letih. Takrat je kis res zrel, se mi zdi.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 9 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.