|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ma, HB, da pove Metuljc ali kdorkoli, česar ne vemo ali smo pa pozabili! A ni fino, da več vemo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar, takšen recept/napotke imam. Res moraš med pretakanjem kis dobro prezračit. Jaz sem ga dvakrat prelila z malo višje višine, tako se je pošteno spenil. Takega načina priprave se držim, ker mi kis po "običajnem" postopku dvakrat ni ratal. Enkrat je bil rezultat rjava voda brez vonja in okusa, drugič pa je bil kis zelooo blag, skoraj nič kisel in moten. Tako se zdaj držim tega načina, ker sem z rezultatom zadovoljna. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Iz jabolčnega soka najprej nastane jabolčno vino, pri alkoholnem vrenju ni dostopa zraka.( kipelna veha)Da se jabolčno vino (jabolčnik) skisa pa je potreben zrak. Pokvari se, če jabolka niso dovolj zrela in je posledično premalo alkohola. Za tega ne bi dal roke v ogenj. Razen če je dodal sladkor.
pep je napisal/a: | Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 03 Okt 2017 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
a je dovolj odprtina-čep na lesenih sodih, da se ustvari dober kis? Razmišljam, da bi reskiral en hrastov sod in bi ga imel samo za kis. Ali bi moral naredit oz. improvizirat pokrov na sodu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 04 Okt 2017 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.
LP _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Okt 2017 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj je napisal/a: | Če ga najprej alkoholno fermentiraš, pa potem pretočiš v sod. To bi pomoje delalo.
LP |
saj to sem mislil, sedaj ravno poteka vrenje v sodu, potem pa bi jabolčnik pretočil v omenjen sod in pustil odprtega, samo mrežico gor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 04 Okt 2017 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Sam lesen sod tudi diha, pa če pustiš odprtino frej, mislim da bo delalo. Za primer naj povem, da sem imel zdaj par let kis v belem sodu/60L , s pokrovom, pa je delal. Ima prav lepo matico na vrhu. Pač pokrov nisem zategnil, dal sem ga gor.
LP _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 04 Okt 2017 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
Laksikon, tudi jaz delam kot Kravžlj, vse imam pokrito s pokrovi, le priviti niso. Tudi za kis, ki je šele alkoholno fazo dal skozi, bo za drugo fazo odprtina od čepa čisto dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pred dnevi sem pretočila alkoholno fermentiran jabolčnik v kozarce za nadaljnje kisanje. Ker sem istočasno pretočila tudi lanski kis, so mi ostali lepi "klobuki", zato sem enega vložila v kozarec z novo nastavljenim kisom. Klobuk je potonil na dno. Zdaj pa ne vem, ali je to dobro, ali naj ga raje odstranim. Nekje sem namreč prebrala, da je treba nastajajoči kis nemudoma pretočiti in odstraniti klobuk, če se ta potopi, ker se v nasprotnem primeru kis razkisa.
Prosim za nasvet. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, nimam točnega odgovora. Če primerjam s klobukom kampuče, lahko ta plava na vrhu, se potopi, plava postrani - vseeno je.
Po laičnem razmišljanju se je potopil zaradi teže, na vrhu bo nastajal novi. Skoraj ne verjamem, da bi potopljeni klobuk povzročil razkisanje.
Če se dobro spomnim, priporočajo dodajati klobuk/mamo v novo-nastajajoči kis kot začetni zagon procesa.
Bova počakale še kakšen nasvet bolj izkušenih kisoljubcev . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 13 Nov 2017 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
še moje izkušnje: ko smo imeli jabolčnik, smo ga v plastičnem sodu, pokritem z gosto krpo, pustili v kurilnici (kjer je zelo vroče), dokler ni nastal kis. Seveda je moral imeti prostor v sodu za vrenje. torej po pol leta smo poskusili, če je dovolj močan. po letu dni je bil.
Nič pretakanja, samo takrat, ko je bil že kis, da smo ga natočili v steklenico za kisanje solate. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za razmišljanja.
Ga bom zaenkrat pustila in vsake toliko časa preverila stanje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Letos je "jabolčno" leto in stare jablane se kar katastrofalno lomijo od teže. Kaj šele bo, ko bo sadje pričelo dobivati na debelini.
No, vseeno pa že razmišljam kako in kaj. V različnih zapisih najdem omembo kako so nekatere sorte primerne za kis, druge da so namizne itd. Zanima me kakšna jabolka morajo biti, da so primerna ali pa odlična za kis? Kaj upliva na to?
Trenutno mi počasi zori ena jablana, ki je v teh 15. letih, od kar sem tu doli prvič obrodila in prešinila me je ideja o kisu. Jabolka so sladko kislo trpka. Stara sorta, boh vedi kakšnega imena.
Kako je s klobukom? Ali se pojavi sam od sebe?
Bi pa sadje nekako zmlel ali na drobno narezal in zalil z vodo.
Naknadno bom še prebral vse zapisano tu gori. Verjamem, da bo slika malo bolj jasna, ker trenutno nimam pojma kako to poteka. Nikoli delal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri prisegajo na jabolčni kis, ki je narejen iz samega čistega jabolčnega soka. Imela sem ga priliko poskusiti, ko se je jabolčni sok po nesreči skisal. Enkraten kis, bogatega sadnega okusa. Če bi imela jabolka doma, bi gotovo šla v to smer. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2018 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Na kratko povem, kako delam jaz (nisem pa kakšen strokovnjak in ga delam šele nekaj let in to manjše količine, cca 20l):
- jabolka izsočim v sokovniku.
- sok nalijem v steklen "buč" in namestim vrelno veho,
- cca 3 tedne pustim, da se izvrši alkoholno vrenje in gošča potone na tla,
- tekočino pretočim v steklene 5L kozarce. Pri tem pazim, da odstranim čim več usedline.
- kozarce prekrijem z gazo in pustim na sobni temperaturi. Zdaj se prične ocetno vrenje. Klobuk se pojavi sam od sebe. Lahko pa tekočini dodaš, za hitrejši štart, malo dobrega jabolčnega kisa, ali pa klobuk, če je na voljo. Ni pa nujno.
- posode, kjer se dela kis ne premikaš. Po mojih izkušnjah se v tem primeru klobuk potopi. Če se to zgodi, naj bi kis pretočili, klobuk pa odstranili, ker lahko pride do razkisanja. Tako sem prečitala na več mestih.
- čez kakšne 3 do 4 mesece nastajajoči kis pretočim - prezračim in kozarce zaprem s pokrovi. prezračevanje potem v enem letu naredim še ene dvakrat do trikrat.
- po letu dni od začetka priprave naj bi bil kis narejen. Takrat ga pretočim v steklenice in shranim. Še vedno pa se v tem kisu dela klobuk. To se neha šele po kakšnih dveh letih. Takrat je kis res zrel, se mi zdi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 9 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|