Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fižol
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 54, 55, 56  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2017 13:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi meni zaenkrat fižoli dobro delajo. Nizki od brbr imajo že stroke, visoki Barjanec cveti, prav tako visoki od brbr. Zanimivo, da kljub temu, da je letos povsod vse polno uši, fižola še niso odkrile. Naj tako ostane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrmracka



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 60
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2017 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Mislite, da je še čas za sajenje nizkega fižola?


Sigurno ga še lahko. Jaz sem ga danes, pa tudi grašek.
Oboje sem včasih sejala še eno rundo avgusta in je bilo čisto v redu.
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2017 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlično, hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2017 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali se rast fižola pri visokih temperaturah ne ustavi. Mi smo 5. maja posejali Barjanca in iz lončkov naflancali Golden Gate, oba stročja preklarja in prvi še vedno lepo dela in zori, drugi je pa že davno naredil svoje, sem pa tja je kak na pol suh strok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2017 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za Barjanca navajajo, da izjemno dobro prenaša vročino in tudi v ekstremnih pogojih daje soliden pridelek.
Jaz ga imam tudi in res solidno dela, lepo košat in temno zelen. Prav tako se zelo dobro drži Jabelski pisanec ( za zrnje ).
Sem ravno hotel danes slikat, pa sem pozabil telefon doma ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2017 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debli samosevnih fižolov, ki sta iz pozabljenih lanskih semen Jeruzalemčana vzklila že proti koncu aprila.



S cvetenjem in stroki nista nič prehitevala. Sem in tja kak strok, glavnina se šele nakazuje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozna kdo COCO BLANC A RAMES? Zrnje naj bi bilo belo. Je moj skrižan ali je le mlado zrnje belo, z dozorevanjem pa porjavi? Tole sem potrgala pravkar, bilo je v suhih strokih.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi rekla, da je skrižan. Ker, če si sadila belo zrnje, ki je bilo staro vsaj eno leto, potem bi moralo biti tudi zdaj suho zrnje bele barve.
Res je, da suho zrnje s starostjo spreminja barvo v bolj rjavo. To je zelo lepo vidno pri rjavih fižolih, ki s časom opazno potemnijo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, kako trapasto, da mi ni prišlo na misel! Seveda, ob sajenju so bila zrna bela! Hvala, Brbr, očitno je skrižan. Torej še eden od paketov presenečenja od Royal Seeds.

POPRAVEK:

Ni res, obrekovanje, laž, vsem vpletenim se opravičujem! Spregledala sem, da sem napis na oznaki sorte prečrtala in na drugo stran napisala Konstantin. Fotka zgoraj tako v resnici prikazuje zorenje Konstantina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem prvič poskusil z vlaganjem fižola v steklene kozarce:
- posušeno zrnje namakal čez noč
- kuhal pol ure, na koncu posolil
- napolnil 0,37L kozarce do roba
- dolil tekočino
- pustil v peči, da se je počasi shladilo
- vsi so se zaprli (vbočen pokrovček), le pri enem je šlo za slab pokrovček
Klasika, enako kot pri paradižnikih, ajvarju, papriki,...
Dal sem jih v temen prostor.
Danes (po 1 tednu) vidim, da je večina pokrovčkov napihnjenih, noter pa mehurčki. Okus seveda zanič Sad
Mi lahko kdo razloži, kje sem ga polomil oz. ali je fižol sploh primeren za tovrstno konzerviranje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fižol je precej težje konzervirati kot, recimo, papriko, paradižnik. Vsebuje veliko beljakovin, ki povzročijo težave.
V starejših knjigah o konzerviranju je običajno napisano, da se pasterizira 2x v razmaku nekaj dni.
Priporočam, da zaviješ v knjižnico in se podučiš. Žal sama nimam izkušenj, ki bi ti lahko pomagale.
Vsekakor pa, glede na opis postopka, nisi zagotovil sterilizacije ali vsaj pasterizacije vsebin kozarčkov, skupaj z njimi in pokrovčki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@metuljc Očitno gre res za neko posebnost fižola, ko so se pokrovčki zaprli sem mislil, da je zadeva adakta, pa očitno ni bila... no ja, učimo se na napakah. Bom še malo počakal, če kdo od ostalih forumašev pozna pravilen postopek, sicer bom zadevo opustil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni so se pred leti sfižili tudi kozarci s stročjim fižolom, ker je bilo zrnje že preveliko. Kar je mladega s komaj dobro nakazanimi zrni vedno v redu prestane vlaganje (kuhan,zalit s kisom in neprodušno zaprt). Velikost zrn je tista, ki zna delati probleme.

Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika.


Pri nas enako, sicer pa ...

Vsako leto skuhamo in vložimo "mešano" omako. Poleg več vrst zelenjave vanjo vmešamo še kuhan fižol v zrnju. Seveda je tudi zelenjava skuhana, pa potem malo popražena na čebuli itd. Sestavine še vroče (se mi zdi da 80°C merjeno s termometrom, za natančen podatek bi moral vprašati šefe) nato vlijemo v pasterizirane kozarce, zapremo in z vakumsko črpalko izsesamo zrak. Nikoli še ni nič zavrelo. Fižola je notri kar solidno, tako da potem ob kuhanju vse skupaj še malo razredimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2254
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2017 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj je tole napadlo mojega Urbana? Že lani, letos pa spet Crying or Very sad . V strokih, ki še niso 100% suhi, je pa zrnje še zdravo ...
Sigurno tile napadeni niso za seme - kaj pa za pojesti? Ali naj jih kar vržem stran?


_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 54, 55, 56  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 54, 55, 56  Naslednja
Stran 27 od 56

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.