|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2017 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni zaenkrat fižoli dobro delajo. Nizki od brbr imajo že stroke, visoki Barjanec cveti, prav tako visoki od brbr. Zanimivo, da kljub temu, da je letos povsod vse polno uši, fižola še niso odkrile. Naj tako ostane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mrmracka
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 60 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 05 Jul 2017 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Mislite, da je še čas za sajenje nizkega fižola? |
Sigurno ga še lahko. Jaz sem ga danes, pa tudi grašek.
Oboje sem včasih sejala še eno rundo avgusta in je bilo čisto v redu. _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 05 Jul 2017 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Odlično, hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 01 Avg 2017 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ali se rast fižola pri visokih temperaturah ne ustavi. Mi smo 5. maja posejali Barjanca in iz lončkov naflancali Golden Gate, oba stročja preklarja in prvi še vedno lepo dela in zori, drugi je pa že davno naredil svoje, sem pa tja je kak na pol suh strok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Avg 2017 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Za Barjanca navajajo, da izjemno dobro prenaša vročino in tudi v ekstremnih pogojih daje soliden pridelek.
Jaz ga imam tudi in res solidno dela, lepo košat in temno zelen. Prav tako se zelo dobro drži Jabelski pisanec ( za zrnje ).
Sem ravno hotel danes slikat, pa sem pozabil telefon doma ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Avg 2017 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Debli samosevnih fižolov, ki sta iz pozabljenih lanskih semen Jeruzalemčana vzklila že proti koncu aprila.
S cvetenjem in stroki nista nič prehitevala. Sem in tja kak strok, glavnina se šele nakazuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pozna kdo COCO BLANC A RAMES? Zrnje naj bi bilo belo. Je moj skrižan ali je le mlado zrnje belo, z dozorevanjem pa porjavi? Tole sem potrgala pravkar, bilo je v suhih strokih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla, da je skrižan. Ker, če si sadila belo zrnje, ki je bilo staro vsaj eno leto, potem bi moralo biti tudi zdaj suho zrnje bele barve.
Res je, da suho zrnje s starostjo spreminja barvo v bolj rjavo. To je zelo lepo vidno pri rjavih fižolih, ki s časom opazno potemnijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
O, kako trapasto, da mi ni prišlo na misel! Seveda, ob sajenju so bila zrna bela! Hvala, Brbr, očitno je skrižan. Torej še eden od paketov presenečenja od Royal Seeds.
POPRAVEK:
Ni res, obrekovanje, laž, vsem vpletenim se opravičujem! Spregledala sem, da sem napis na oznaki sorte prečrtala in na drugo stran napisala Konstantin. Fotka zgoraj tako v resnici prikazuje zorenje Konstantina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem prvič poskusil z vlaganjem fižola v steklene kozarce:
- posušeno zrnje namakal čez noč
- kuhal pol ure, na koncu posolil
- napolnil 0,37L kozarce do roba
- dolil tekočino
- pustil v peči, da se je počasi shladilo
- vsi so se zaprli (vbočen pokrovček), le pri enem je šlo za slab pokrovček
Klasika, enako kot pri paradižnikih, ajvarju, papriki,...
Dal sem jih v temen prostor.
Danes (po 1 tednu) vidim, da je večina pokrovčkov napihnjenih, noter pa mehurčki. Okus seveda zanič
Mi lahko kdo razloži, kje sem ga polomil oz. ali je fižol sploh primeren za tovrstno konzerviranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Fižol je precej težje konzervirati kot, recimo, papriko, paradižnik. Vsebuje veliko beljakovin, ki povzročijo težave.
V starejših knjigah o konzerviranju je običajno napisano, da se pasterizira 2x v razmaku nekaj dni.
Priporočam, da zaviješ v knjižnico in se podučiš. Žal sama nimam izkušenj, ki bi ti lahko pomagale.
Vsekakor pa, glede na opis postopka, nisi zagotovil sterilizacije ali vsaj pasterizacije vsebin kozarčkov, skupaj z njimi in pokrovčki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
@metuljc Očitno gre res za neko posebnost fižola, ko so se pokrovčki zaprli sem mislil, da je zadeva adakta, pa očitno ni bila... no ja, učimo se na napakah. Bom še malo počakal, če kdo od ostalih forumašev pozna pravilen postopek, sicer bom zadevo opustil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Meni so se pred leti sfižili tudi kozarci s stročjim fižolom, ker je bilo zrnje že preveliko. Kar je mladega s komaj dobro nakazanimi zrni vedno v redu prestane vlaganje (kuhan,zalit s kisom in neprodušno zaprt). Velikost zrn je tista, ki zna delati probleme.
Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika. |
Pri nas enako, sicer pa ...
Vsako leto skuhamo in vložimo "mešano" omako. Poleg več vrst zelenjave vanjo vmešamo še kuhan fižol v zrnju. Seveda je tudi zelenjava skuhana, pa potem malo popražena na čebuli itd. Sestavine še vroče (se mi zdi da 80°C merjeno s termometrom, za natančen podatek bi moral vprašati šefe) nato vlijemo v pasterizirane kozarce, zapremo in z vakumsko črpalko izsesamo zrak. Nikoli še ni nič zavrelo. Fižola je notri kar solidno, tako da potem ob kuhanju vse skupaj še malo razredimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 03 Sep 2017 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je tole napadlo mojega Urbana? Že lani, letos pa spet . V strokih, ki še niso 100% suhi, je pa zrnje še zdravo ...
Sigurno tile napadeni niso za seme - kaj pa za pojesti? Ali naj jih kar vržem stran?
_________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 26, 27, 28 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Stran 27 od 56 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|