Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2016 09:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem nič prečital. Ena gospa mi je povedala. Ki se kar precej spozna na zelišča in še veliko več.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2016 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, še ena zadeva, ki jo bo treba delat, ko bodo domača jabolka ...
Ti šment !

Je že morda kdo kaj poskušal, oziroma testiral, iz katerih jabolk nastane najboljši kis ? Ali je čisto vseeno ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 00:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič, ja ti šment. Zakaj pa imaš tako veliko parcelo, da lahko imaš posajene jablane? Boš pač moral delati kis, pa morda še marsikaj drugega. Jaz grem v hribe k znancem in tam naberem jabolka za kis, ki jim rečejo Lesnike. heheh
Pa lep pozdrav
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, ti šment, AB, zdaj pa boš moral še lesniko posaditi. Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 07:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lesnik kar nekaj raste nedaleč stran - tam, kjer gobe nabiram. Kar sredi gozda.
Samo tista jabolčka so trda in drobna, komaj malo večja od češenj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi D. Cortese pravi da lesnike so najboljše.
Drugače pa ni važno. Samo naberi jabolka, izberi najboljše, stisni ven sok, in naredi kis. Nič cukra, nič vode!

To je to!
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar sem se do zdaj naučil.
Sadni sladkor, fermentacija ,kis, to so naravne, kemične osnove, ostalo so variante za ukuse, jakost itd.
Brez sladkorja v sadju, tudi kisle lesnike ga imajo, ni alkohola in posledično kisa, pa tudi aroma sadja vpliva na ukus kisa.
Vem, da nisem odkril tople vode, toda sam že leta uporabljam svoj kis in sem še živ.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
Moram pa reči, da moje lesnike (ki izvirajo z istega drevesa kot Cinijine) niti slučajno ne bi dale soka, če ne bi nalila vode nanje. Kisa še nisem poskusila, morda preverim ta vikend.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 17:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="metuljc"]Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
?????????
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2016 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pep, v sadju so grozdni sladkor (glukoza), sadni sladkor (fruktoza) in trsni=pesni sladkor (saharoza). Nikakor ni sadni sladkor edini, ki omogoča alkoholno vrenje, katerega produkt je osnova za ocetno kislinsko vrenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2016 21:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.

Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dajmar



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20
Prispevkov: 1223
Kraj: Raka

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2016 22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.

Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj.

Zakaj ga zapiraš? Ocetnokislinske bakterije potrebujejo kisik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med tem pretakanjem ga moraš čimbolj prezračit. jaz sem ponavadi pretakal kar čez cedilo, da sem pobral ven nečistoče, in da sem ga prezračil.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 12:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk.
Kar se tiče tega "sadnega"sladkorja ima Metuljc siguno prav, toda koliko nas pa to ve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2016 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marsikdo, pa še vsi, ki so moj odgovor prebrali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 8 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.