|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 24 Nov 2016 09:12 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem nič prečital. Ena gospa mi je povedala. Ki se kar precej spozna na zelišča in še veliko več. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 24 Nov 2016 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, še ena zadeva, ki jo bo treba delat, ko bodo domača jabolka ...
Ti šment !
Je že morda kdo kaj poskušal, oziroma testiral, iz katerih jabolk nastane najboljši kis ? Ali je čisto vseeno ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
Nič, ja ti šment. Zakaj pa imaš tako veliko parcelo, da lahko imaš posajene jablane? Boš pač moral delati kis, pa morda še marsikaj drugega. Jaz grem v hribe k znancem in tam naberem jabolka za kis, ki jim rečejo Lesnike.
Pa lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
O, ti šment, AB, zdaj pa boš moral še lesniko posaditi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Lesnik kar nekaj raste nedaleč stran - tam, kjer gobe nabiram. Kar sredi gozda.
Samo tista jabolčka so trda in drobna, komaj malo večja od češenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi D. Cortese pravi da lesnike so najboljše.
Drugače pa ni važno. Samo naberi jabolka, izberi najboljše, stisni ven sok, in naredi kis. Nič cukra, nič vode!
To je to! _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kar sem se do zdaj naučil.
Sadni sladkor, fermentacija ,kis, to so naravne, kemične osnove, ostalo so variante za ukuse, jakost itd.
Brez sladkorja v sadju, tudi kisle lesnike ga imajo, ni alkohola in posledično kisa, pa tudi aroma sadja vpliva na ukus kisa.
Vem, da nisem odkril tople vode, toda sam že leta uporabljam svoj kis in sem še živ. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
Moram pa reči, da moje lesnike (ki izvirajo z istega drevesa kot Cinijine) niti slučajno ne bi dale soka, če ne bi nalila vode nanje. Kisa še nisem poskusila, morda preverim ta vikend. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="metuljc"]Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
????????? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Nov 2016 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pep, v sadju so grozdni sladkor (glukoza), sadni sladkor (fruktoza) in trsni=pesni sladkor (saharoza). Nikakor ni sadni sladkor edini, ki omogoča alkoholno vrenje, katerega produkt je osnova za ocetno kislinsko vrenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Dec 2016 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.
Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 03 Dec 2016 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.
Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj. |
Zakaj ga zapiraš? Ocetnokislinske bakterije potrebujejo kisik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Med tem pretakanjem ga moraš čimbolj prezračit. jaz sem ponavadi pretakal kar čez cedilo, da sem pobral ven nečistoče, in da sem ga prezračil. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk.
Kar se tiče tega "sadnega"sladkorja ima Metuljc siguno prav, toda koliko nas pa to ve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Dec 2016 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Marsikdo, pa še vsi, ki so moj odgovor prebrali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 8 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|