|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 07:51 Naslov sporočila: Vložena rdeča pesa |
|
|
Rdeča pesa - Beta vulgaris
dodal: TwityPity
<hr>
Ima kdo kakšen preverjen recept za vlaganje rdeče pese?
In predvsem - alkoholni ali vinski kis?
Še za začimbe me zanima katere so tiste, ki "trgovinski" dajejo okus.
Hvala. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Copy-pase iz mojih zapiskov - recept sem dobila pred leti od sodelavke:
RDEČA PESA – navodilo za kuhanje
- peso pred kuhanjem dobro oprati. Drgniti le z mehkim delom gobice ali z rokami, ne pa s krtačko.
- ne smemo ji odrezati repa in nastavka za liste (ker bi med kuhanjem izgubila preveč koristnih snovi)
- kuhati do mehkega. (Odvisno od velikosti gomoljev od 1 do 2 uri)
- pustiti, da se v vodi ohladi – čez noč
narezati bodisi ročno, bodisi z različnimi rezalkami, lahko tudi z multipraktikovim kolutom.
______________
VLOŽENA RDEČA PESA (cca 13 kozarcev po 0,70 l)
10 l kuhane pese – nareži
20 dag sladkorja
½ litra vode
1 l vinskega kisa
sol – 2 rezani jedilni žlici
po želji lahko dodate kumino in druge začimbe.
sladkor, vodo vinski kis zmešaj, prevri (5 minut), dodaj peso, soli po okusu, še enkrat prevri naloži v kozarčke, sproti tlači, da pride tekočina na vrh in takoj zapri z alu pokrovčki.
Opomba: tako vložena rdeča pesa je malo manj kisla, kot od Ete, oz. po mojem okusu ravno prav. Pred serviranjem ji po želji dodate še olje, nujno pa ni.
PS: zdrži vsaj 2 leti. Doslej sem jo vložila par sto kozarcev, zase in za druge, in se niti eden ni pokvaril. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, isti recept imam jaz.
Dodam še za prst hrena, malo kumine in malo česna. Nikoli ne tlačim v kozarce, ker potem med peso pridejo mehurčki in pesa zavre. Narežem jo ne čist natanko, ker potem je taka cunjasta.
Kuham pa jo jaz pozno zvečer, pustim v velikem loncu (ne skuham jo do konca) in jo naslednjo dan olupim. Gre kar z roko lupit.
Irena
Iz teme o rdeči pesi - 10. 1. 2014 (dodala muha)
In sicer vlagam:
1 liter vode
1,5 litra vinskega kisa
na liter mešanice dobra žlička sladkorja, slaba žlica soli
na en kozarec za noht hrena (obdrži kompaktnost pese
malo česna - za dva nohta
Peso zvečer skuham (okoli ene ure se kuha, ker se potem še ohlaja; ko jo prebodeš ni več trda), pustim čez noč da se ohladi, drugi dan takoj zjutraj jo olupim (potegneš z roko olup dol), naribam na ne preveč tanke kroge. Mešanico s kisom imam vedno na štedilniku, da malo vre. Malo vode dam v kozarec, nato peso in malo obrnem s kuhalnico - da ni zraka. Tako nadaljujem do konca. V kozarec ne nabutam pese. Pesa, ki jo vržeš v kozarec in zaliješ rada zavre zaradi zraka.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja, med trgovinsko in domačo pese ni primerjave. Jaz imam podolgovato temno rdečo peso, ki jo z lahkoto narežem na rezalnik. Okrogle nimam, ker ni tako polna in mesnata. Domača pesa je veliko bolj sončna od kupljene.
V peso se daje načeloma samo kumina, pa še ta ne, če jo ne maramo. Hren in česen, pa dam jaz zato, ker pravijo, da ostane kompaktna in trda vložena.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, jaz sem pa pravkar s trgovine z jabolčnim kisom. Bo vseeno OK?
Hvala za recepte, nekaj gomoljev imam pa jih je potrebno vložit, ker jih sproti ne uspem porabit. Ne bo veliko za par kozarcev pa. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Avg 2013 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda bo jabolčni OK, moja soseda vlaga vse z njim, imajo domačega, na kmetiji, tudi kumarice, papriko,....zakaj bi pesa ne bila OK? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Jan 2014 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Irena je napisal/a: | Narežem jo ne čist natanko, ker potem je taka cunjasta.
|
Kis pri kuhanju zelenjave poskrbi, da ostane čvrsta in hrustljava. Od tistega hipa dalje, ko jo damo kuhat v ustrezno mešanico kisa in vode ali tudi vina, se ne bo več mehčala.
Preverjeno na rdeči pesi in še bolj opazno na bučkah, ki so po pol ure kuhanja v vinu ostale čvrste kot da bi bile surove. Zato tudi krompir ostane v koščkih, če ga kuhamo z zeljem vred. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
Prečitala sem vse, kar ste napisale o vlaganju rdeče pesa. Zdaj se bom pa spravila (prvič) vlagat nekaj kozarcev za probo... Držite pesti, prosim.
Ve, ta pridne, jo imate gotovo že kar nekaj časa lepo pospravljeno v shrambi, a ne? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem naredila po receptu iz "kulinarike".
postopek čiščenja in kuhanja enako kot navajate. enako tako lupljenje drugi dan ohlajene r.p. v kuhani vodi in ročno rezanje na kolobarčke in še na pol (pesa je bila gromozanska). potem narezano potopim v nekaj minut kipečo "kislico". še malp kuhanja ko znova vse skupaj zavre. vročo vlagam (izvadim v drugo posodo) v kozarce s pomočjo kuhinjske prijemalke (ščipalka). zalijem z vročo "kislico". ob robovih kozarca z nožem rahlo pobezam, da gredo mehurčki ven. na koncu dodam natrgan lovorjev list. po receptu sem prvič kozarce obrnila na "glavo".
mešanica "kislice" je pa taka: za cca 3 kg r.p. - 1l vode, 1/2l kisa za vlaganje, 1/2kg sladkorja, 2 zvrhani žlici soli. na koncu v kozarce lorber.
ko sem pri kuhanju probala "kislico" me je presenetilo, da sploh ni sladka kljub taki količini sladkorja. okus pese bo ugotovljen šele čez čas. lpvoda
PS: ker imam ta mičkano tehtnico sem tehtala peso (cca 6kg) na malo nenavaden način. relativno primitiven a vseeno uporaben. saj nekaj gramov dol ali gor ne dela problema. v eni roki sem držala 1kg sladkorja v drugi roki vrečko z toliko pese kot se mi je zdelo, da je teža sladkorja. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa nikoli nisem ljubila vložene rdeče pese . Navdušila sem se pa nad surovo, zato sem jo posejala in celo poletje veselo hrustala surovo direktno z vrta . Je pa vseeno nisem uspela vse pojesti, zato me zanima, če obstaja tudi kakšen recept za vloženo surovo peso? Oziroma kakršenkoli način, da bi se ohranila surova? Aja, nimam zasipnice . Mogoče zamrzovanje? Je že kdo probal? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, bi bilo zanimivo enkrat preveriti, kakšen občutek imamo za težo v eni in drugi roki. Se bojim, da se pri meni ne bi najbolje obneslo.
če imam jaz za stehtat večjo količino, jo stehtam tako, da se enkrat stehtam sama na osebni tehtnici, potem pa še s "tovorom"... No, tudi to ni ne vem kako natančno tehtanje...
V moji knjigi o shranjevanju sem nasal recept za peso, ki pravi:
- 8 srednje velikih pse
- 1l kisa
15g črnega popra
- 15g pimentovih jagod
- 1 čajna žločka nastrganega hrena
- 1 čajna žlička soli
Jaz bom naredila mešanico vseh receptov skupaj in bomo videli, kaj se bo izcimilo. Le sladkorja verjetno ne bom dodala.
Copatka: nimam izkušenj z zmrzovanjem. V teli moji knjigi piše, da:
" uporabimo samo zelo mlade pese, široke največ 7.5cm. Do mehkega skuhamo v vreli void, z drgnjenjem odstranimo kožo in jih narezane na kocke ali rezine ali cele zamrznemo. Taka pesa je uporabna 6mesecev". Ni tisto, kar si hotela slišati, kaj _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem dala (tako kupiš tudi v trgovini) skuhano in olupljeno v vrečko in v frizer. za surovo pa ne vem.
lahko probaš, če upoštevaš moj sistem zmrzovanja sveže zelenjave kot je korenje, stročji fižol, zeleni grah, pastenjak, gomolj zelene, peteršilja...
delam pa tako: zelenjavo očistim, operem, pobrišem in narežem na primerne koščke. zmešam in nadevam v vrečke. količina za enolončnico kateri kasneje pri kuhi dodam čebulo krompir itd. tako shranjevanje se obnese in je zelenjava prav dobra. lahko jih daš posamezno in jemlješ kolikor rabiš in katero rabiš.
tako mislim, da enako kot jaz korenje bi ti lahko shranila svežo rdečo peso v zamrzovalnik. eno nareži drugo daj celo olupljeno in oprano. saj poskus lahko probaš že čez 2 dni. lpvoda
PS: objavi rezultat
PS2: brbr, na tvoj sistem tehtanja sem tudi pomislila (saj sem tako tehtala mojo labradorko-dokler se je še dalo, mislim na njeno težo) a ni mi bilo do tega da gledam cifre moje teže. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
voda: mislim, da ti je sladkor "pojedla" prevelika moč kisa. Moja, po mojem receptu, se mi zdi letos kar presladka in bom v zadnji rundi na 10 kg dala le 15 dag sladkorja, ne 20, kot je po receptu. Res pa nimam rada začinjene pese. Če kaj manjka okusu, dodam ob serviranju.
copatka: kaj pa takale improvizacija? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
muha, zagotovo se je nekaj takega zgodilo, ker je verjetno taj postopek zagotovilo da bo pesa dobro shranjena ("moj" recept). prvič pri kisanju pa slišim da daš več kisa kot vode "tvoj" recept. "kolikor gospodinj toliko receptov" bi človek pomislil. v vsakem primeru morem malo počakati da ovrednotim ta "moj" recept.
tvoja improvizacija zasipa je zelo dobra. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 18:14 Naslov sporočila: |
|
|
Voda: Hvala za nasvet, najbrž bom preizkusila, saj lahko z majhno količino, potem pa vidim, kako se obnese, a ne?
Brbr: Mogoče se bom pa navdušila tudi nad kuhano - saj svoje vložene še nisem nikoli jedla, mogoče bi bila pa odlična!
Muha: S tvojo "improvizacijo" sem že lani jeseni zapeljevala moža, pa je bil popolnoma gluh na to uho . Pri nas so za skopat same skale, ga razumem ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|