|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | . prvič pri kisanju pa slišim da daš več kisa kot vode "tvoj" recept. lpvoda |
V muhinem receptu je govora o vinskem kisu, v tvojem pa o alkoholnem kisu.
Alkoholni kis ali kis za vlaganje ima večjo vsebnost ocetne kisline (9 - 11 %) kot pa vinski ali jabolčni kis (4 - 5 %).
V tvojem in muhinem primeru pridemo na mešanico z okrog 3% ocetne kisline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljene punce
Jaz sem en čuden patron. Rdečo peso jem samo pozimi-vloženo. Vlagam jo pa že cca 40 let pa še kakšno zraven. Ko sem jo vlagala prvič, kaj vem po kakšnem receptu, se mi je vsa pokvarila. Po moje sem jo preveč nabutala. Po tem mi je ena dobra gospodinja rekla, da ona vlaga peso po okusu, takšno kot bi jo tisti trenutek šel jest.
Ko je kuhana odcedim , nalijem mrzle vode in nekaj malega pustim. Potem jo ogulim in naribam na lističe. Ribam v višjo plastično posodo. V loncu zavrem vodo, dodam sol in sladkor. Po okusu vlijem vinskega kisa in vse skupaj zlijem v posodo, kjer je pesa. Voda naj prekrije peso. Pomešam in pokusim. Če kaj manjka pa še dodam. Ja pa kumino dam not, ker jo imam rada in zdi se mi, da dobi poseben okus. Pokrijem s krpo in pustim na hladnem do naslednjega dne. Narahlo nadevam v kozarce in v pečico na 100 do 150 stopinj pol ure. Pravzaprav moram reči, ko se pokrovčki napihnejo, zmanjšam temperaturo in čez malo časa ugasnem pečico.
Letos je nisem nič vlagala, ker jo imamo še od lani cca 30 kozarcev. Smo na veliko jedli eno kumarično solato. _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 13:21 Naslov sporočila: |
|
|
Peter hvala za razlago, ker ko sem po pisanju še enkrat prebrala Muhin recept, mi je nekako (a ne tako natačno) prišla podobna ugotovitev. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
Moja prva rdeča pesa je vložena, zdaj se hladi lepo pokrita z dekico.
Osnova je bila voda, kis v razmerju 1:1/2, začimbe pa so bile pobrane iz vseh receptov (poper, piment, česen, lovor, hren, sol in tudi žlička sladkorja). Mislim, da je zelo dobro uspela - vsaj po navdušenju moje hčere sodeč.
Še enkrat hvala vsem.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, kis za vlaganje ali navadni? Sliši se dobro, mogoče se je bom kljub predsodkom tudi jaz lotila . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2015 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabila sem kis za vlaganje. Imela sem namen uporabiti en zelo dober, domač vinski kis, pa mi ga je bilo škoda , ker nisem vedela, ali nam bo pesa všeč. ali ne.
Je pa peso pohvalil celo moj ndražji, ki je vedno govoril, da rdeče pese ne mara (ne vem, mogoče je pohvalil le zato, ker mi ni hotel kaziti veselja). Daj, Copatka pripravi si eno, dve pesi, tako za kosilo in, če ti bo všeč si jih pripraviš več za zimo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, danes sem si pripravila kuhano peso v solati - njami, sem bila presenečena . Tako sem se odločila, da jo bom vseeno vložila .
Ker sem začetnica tudi pri vlaganju, mi nikoli ni jasno, kaj pravzaprav prepreči kvarjenje - kis ali sladkor ali oboje skupaj? Je torej treba peso tudi sladkati, ali bi bilo dobro tudi brez sladkorja? Je že sama po sebi malo sladka in mi še dodaten sladkor ni všeč (če to ni ravno marmelada ) ...
Muha, misliš, da bi ji kaj škodilo, če bi dala še manj sladkorja kot 15 dkg/10 l (no ja, itak je nimam toliko, pač v takšnem razmerju )? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
copatka, a veš, da ne vem zaprmej. Velikokrat zasledim v receptih za vlaganje tudi malček sladkorja, ne samo pri pesi.
Mislim si pa, da je za trajnost odgovoren predvsem kis, sladkorja pesa tako ali tako nekaj že ima sama. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Hehe, me veseli, muha, da tudi taki stručkoti niste čisto ziher .
Sem pa ravnokar opazila, da v receptu od brbr sploh ni sladkorja!!
Brbr, torej si jo ti vložila povsem brez sladkorja? Če se bo ali ne bo pokvarila, se bo sicer šele kasneje videlo ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Najprej- me veseli, da ti je pesa všeč
Drugo - glede sladkorja v receptih - jaz vedno hodim po robu in ne sladkam. Že leta naprimer vlagam celo sadje (češnje, slive, jagode, marelice, paradižnik) povsem brez vsega - samo natlačene v kozarec in pasterizirane. Pa se odlično obdržijo vse leto in več.
Tu pri pesi pa je še kis, ki je priznan konzervans. Pazi pa - v mojem receptu kis ni redčen z vodo! Jaz nisem delala po tem receptu, ampak sem kis redčila v Muhinem razmerju in nisem sladkala. Zdaj sta kozarca (ja imam cela dva kozarca) na pultu v shrambi, kjer bosta ostala ene 14 dni na opazovanju. Če bosta v redu, bosta napredovala v omaro. Sporočim rezultat.
Še tole bi rada povedala: tudi, če vam je pesa zelo všeč, je ni dobro jesti preveč, ker vsebuje oksalno kislino, ki se v telesu veže v oksalat, pri tem pa pobira kalcij. Tako, ni naboljše živilo za naše kosti. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, še en kos sira na dan, pa se zgliha .
Za nas domače sem vložila nekaj čez 40 kozarcev, za sorodnika nadaljnjih 40, večina od tega bo šla verjetno v enem letu . No, nekaj jih je namenjenih tudi za novoletna darila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, brbr, se bom držala nasvetov . Saj zaenkrat je pesa še na vrtu, pride na vrsto, ko bo čas ...
Jao, muha, dobra si, vsa čast! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Glede sladkorja se moram popravit - kot sem napisala takoj po vlaganju, sem ga dodala 1 žličko - za vsak slučaj, pa tudi, da malo zmehča ostrino kisa.
Muha - nimam besed - vsa čast! _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
He, he, čudno, da nimam že las rdečih od vsega silnega kuhanja. Naenkrat okoli 10 kg skuhat, naslednji dan olupit, prevret, natlačit v kozarce. Potem ponovitev z naslednjimi 10 kilogrami - vsega skupaj 6 ponovitev (po dve na teden). Rezultat . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 14 Okt 2015 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
Bistvo obstojnosti shrankov je ODSOTNOST bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročijo kvarjenje. teh pa se najbolj zanesljivo znebimo z ustreznimi termičnimi postopki, kis, sladkor, sol,.....pa samo podprejo postopek.
No, prekomerne količine omenjenih dodatkov preprečijo razvoj bakterij in drugim mikroorganizmov, ki kvarijo hrano (nisem rekla, da vseh bakterij in mikroorganizmov), a postanejo shranki nam neužitni ali komaj užitni.
Pogosto pripomore k obstojnosti tudi odsotnost pomembnejših količin kisika v shranku. Slednje pa seveda ne ovira anaerobnih mikroorganizmov, saj, recimo, prav tako kisamo zelje, repo,....
Ob dandanašnjem naboru kozarcev, steklenic in pokrovčkov je povsem odveč uporabljati še kakšne druge, recimo umetne (čeprav so to naravne snovi, recimo vinobran) dodatke.
Zanimivo, večina receptov (tudi na novo) objavljenih na znani hrvaški kulinarični strani jih skoraj brez izjeme vsebuje, pa praktično noben na ustrezno znani slovenski kulinarični spletni strani. Že nekaj časa razmišljam, zakaj je tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|