Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy je napisal/a:
mfranc nas je ocopral


Na gauge z njim! Mr. Green Mr. Green Mr. Green
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam 38 sadik in 17 sort paradižnika. Začel mi je kar pozno zoret ampak sem vseeno zelo zadovoljna z bero. Pojedli smo ga pa tudi precej, vsak dan za malico oz, večerjo skledo paradižnika, malo soli in pa kar nekaj bučneka. MMm njami. Razen kar sem ga pobirala za jest, vsega ostalega sem tehtala. Več stvari letos tehtam, da vidim koliko pridelava. Čisti firbec. Do sedaj sem tako nabrala na 38 sadikah (vključno dva češnjevčka) 43 kg. Pa še nekaj ga bo. Sataraša je dovolj, omake od sataraša tudi, pa mezge, ki je nimam prav veliko. Več imam paradižnikove omake.
Kar se pa bolezni tiče, pa skoraj vsak dan najdem kakšen rjav listič. Odrežem samo tisto kaar je rjavo. Ob prebiranju prispevkov sem se kar malo ustrašila in bom jutri takoj pošpricala s sodo ali pa mlekom, še ne vem, kako se bom odločila.
lep pozdrav vsem in čimdaljšo paradajzsezono vam vsem želim
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janč



Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10
Prispevkov: 12
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem imel, kar veliko dela z paradajzi. V nedeljo so bili še vsi OK.

Potrgali smo zrele za mezgo ( 15 l ). Stebla pa so še polna.
Imam 25 paradajzov zunaj in 16 v rastljinjaku.

Včeraj pa šok. Listi so postali kar "srebrni". Ukrepal sem takoj. Vse sumljive veje, liste sem odrezal pustil sem samo lepe zdrave. Vedno pusti tudi zdrave vrhove.

To je bil prvi napad letos.

Stebla so še lepa in ni veliko črnih lis.

Prihaja polna luna, spet rast gob-jurčkov.

Jaz povezujem plesen z rastjo gob. Ugodno za gljivice plesni, ugodno tudi za rast gob (gljiv)

Lahko kdo to potrdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janč



Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10
Prispevkov: 12
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor poleti, ko sem poslal slike z rjavimi lisami.

Plesni takrat ni bilo. Te lise so ostale do včeraj.

Verjetno so bile posledice sonca in večjih klimatskih sprememb.

Upajmo, da bodo dozoreli še v septembru.


Brez paradajza ni solate,ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 06:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Na gauge z njim!

Prepozno - ni nam več pomoči ! hej
_________________


Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 07:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
Na gauge z njim!

Prepozno - ni nam več pomoči !

Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, tole s polno luno in glivicami zna držati: biodinamika pravi, da je posebno pomembno rastline škropiti s preslico kadar v času polne lune dežuje. Takrat naj bi bile glivice ndvse poskočne... Ampak nam se v prihodnjih dneh obeta suho vreme. jaz sem večnio optimist - nisem pa še šla danes pogledat na vrt, kakšno je stanje Embarassed
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaenkrat so še v redu. Zanimivo, da so veliko bolj rosni paradižniki pod tunelom, kot tisti na prostem. Izgleda, da zato, ker streha preprečuje dvig vlage?.

Sem pa na prostem izpulila še lepo sadiko Ivas's Red Berry. Dokaj zdrava, polna a kaj, ko so že cel teden čisto vse zrele jagode sproti razpokale Crying or Very sad . Za sprotno grizljanje imam itak še dovolj balkonskih češnjevcev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo danes: https://www.google.si/ Mi bi lahko tudi, a nam srce ne da, kajne? Migajoča slikca.


Nazadnje urejal/a Bicikel 26 Avg 2015 16:35; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 13:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno na to sem pomislila zjutraj, ko sem odprla Google . Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janč



Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10
Prispevkov: 12
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Ukrep po napadu plesni, ki pa ni bil tako hud.

Odstranjeni listi. Vrhovi ostali zdravi.





[/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla
Nekaj dni sem si že govorola, da bom preventivno špricala paradajz, pa nič od tega. Danes kar precej rjav, tako, da sem ga kar fajn oskubila tako v vrtu kot na njivci ter pošpricala s sodo. Kar bo, pa bo. Jedlli smo ga veliko, pa tudi shrankov je dovolj. Če bo pa še kakšen dozorel, ga bomo pa pojedli. En plato ga imam pa še v garaži, ki je bil namenjen v predelavo, sedaj ga bomo pa jedli in jedli in jedli.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 20:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker sem opazil, da ste na prejšnjih starneh nekaj omenjali sušenje paradižnika, naj še jaz dodam, da sem letos prvič poskusil ta način shranjevanja.
Drugi teden avgusta je bil zaradi lepegega vremena in izjemno visokih temperatur več dni zapored idealen za sušenje na soncu.
Vzel sam nekaj svojih paradižnikov ( neznane sorte ) ter nekaj tetinih pelatov, jih narezal na manjše koščke in jih rahlo posolil z fino zdrobljeno soljo.
V 4-5 dneh so bili suhi. Sploh pelati, narezani na rezine, se lepo in hitro sušijo.
Pridružujem se mnenju, da je hladno stiskano sončnično olje tukaj veliko bolj primerno kot pa ( modno ) oljčno, nad katerim tudi jaz nisem najbolj navdušen ...
V en kozarec sem poleg paradižnika dodal še 3 stroke česna, vejico suhega rožmarina in nekaj listov bazilike. Ja, pa poprova zrna.
Upam, da zaradi teh neposušenih dodatkov ne bo prišlo do kvarjenja ... da premislim





Se opravičujem, če ta prispevek morda ne spada najbolj v to temo, ampak teme o sušenju paradižnika nisem našel.
Hmm, morda bi jo pa morali odpreti ?! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej Banko, v ozkem kozarcu se vidi precej ujetih zračnih mehurčkov, kateri mislim da dajejo idealne pogoje, da se kaj pokvari.

Jaz bi odprla kozarec in jih s špino podrezala ven.

Nekaj tematike o sušenju:
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about3141.html&highlight=su%9Aenje
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2853.html&highlight=su%9Aenje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2015 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej B., jaz tudi vidim mehurčke. Rade volje ti jih odstranim iz kozarčka kar sam osebno. Sam sebi zaupam najbolje, sem velik mojster. Bi pa to reč storil z žlico, ... in kosom kruha. Ne rabim več.

Tečejo sline. Rolling Eyes

No, šalo na stran. Opcijo s svežim česnom hrani v hladilniku (če je ne nameravaš porabti v kratkem) in malce spremljaj, če se prično pojavljati novi, čisto majhni mehurčki. Takrat prične zadeva zavijati v stranpota, zato bodi pozoren, da jo še ujameš in poješ seveda.

Kolikor sem uspel do sedaj izkusiti s suhim paradižnikom v olju, je najbolje, da so prav vse sestavine suhe, sicer kar rado zavre, potem pa ne veš, koliko je še primerno za pojesti. Meni se vedno zdi škoda zavreči tako dobro reč, ... pa jo je bilo tudi že potrebno.
Smrtni greh, bi rekel. Mad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86  Naslednja
Stran 82 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.