Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 84, 85, 86  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2105
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2015 08:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem lani vzel seme iz sorte Daterino, ki so jo kupili v Hoferju (se mi zdi). Letos so iz tega zrasli precej podobni plodovi, ki pa ostanejo dolgo trdi, tudi če so lepo rdeči. Nekako v tej lastnosti spominja na nekatere sorte pelatov. Sklepam, da je sorta namenoma taka, da ne prezori takoj in lahko stoji dlje časa v skladišču/trgovini. Po svoje ni slabo, če jo nameravaš vzeti s seboj na dopust. Mogoče tudi dobro za skladiščenje na koncu sezone.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bodika



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 09:55
Prispevkov: 390
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 09:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žal se je zgodilo tudi meni.Včeraj dopoldan sem dala semena raznih paradižnikov fermentirat. Sedaj sem šla preverit ali jih že lahko očistim. Vsa so pognala kalčke Evil or Very Mad ,še vedno pa se jih drži sluz. Minilo ni niti 24 ur.
Do sedaj sem vedno fermentirala dva do tri dni in je bilo vse v redu. Čez nekaj dni,ko mi dozorijo zadnji primerki bom vajo ponovila Laughing. Upam, da bo tokrat uspelo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 10:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem včeraj pospravila vse sadike z vrta. Še nikoli tako zgodaj. Letos sem sadike pred sajanjem na vrt pošpricala s Cuperblauvom, kasneje še 2x z Agrostermionom in preslico, to je pa tudi vse.
Ob poslabšanju vremena in spravilu krompirja s sosednjih njiv, se je začela tudi plesen. V tem tednu sem 2x pošpricala s sodo, vendar vseeno prepozno. Nisem ukrepala ob prvem znaku, ampak šele ob drugem. Pobrala sem vse zelene plodove, nekaj pa jih je šlo na kompost. V začetku avgusta sem vsem porezala vrhove in res so do sedaj že povečini dozoreli. Vsaka sadika je imela še 1-2 zelena plodova.
V rastlinjaku jih je še polovica ostala, ostalo sem pospravila. Čakajo me 3 gajbice za kuhanje mezge. Nekaj sem že skuhala, tako da če potegnem črto----sem zadovoljna s sezono, bi pa lahko bila boljša.

Letos sem imela 50 sadik + nekaj balkončkarjev in je to vrh glave dovolj( ne vem kaj sem pretekla leta delala s 100 sadikami).
Manj ko jih je, bolj skrbiš za njih in več dajo od sebe. Vsaj pri meni je tako.
Moja mama jih ima 20, jih malo bolj zaliva in crklja in potem še meni celo gajbico prinese.Jaz jih imam 50, pa njej ne morem dat gajbice paradajza. Razumi kdor more. Confused
_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz vem samo nekaj. Nisem ne vem kako star, vendar že cca 15 let sadimo paradižnike na vrt nepokrite. Zadnjih nekaj let paradižnik pri nas nima prihodnosti, če ni pod streho ali v rastlinjaku.
Letos smo imeli precej suho in vroče poletje, tako da so se do sedaj dobro držali. Potem pa pride en teden bolj deževnega vremena, pa takoj napad bolezni. Lansko leto seveda niso zdržali niti do julija.
Ko povprašam starše in druge "veteranske" gojitelje paradižnika pravijo, da so bila včasih leta ko je paradižnik obolel redka, pa niso nikoli nič špricali z raznimi cuprablau-vi in ostalim zadevam.
Ne vem ali so sedaj sorte bolj občutljive ali so to res "teorije zarote" da gredo "zdravila" bolj v promet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nxyz



Pridružen/-a: 25.01. 2014, 18:15
Prispevkov: 582
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa vem kako je na tem. Paradižnike imam v Kamniku v rastlinjaku in še na vrtu zraven povsem nezaščitene pa so še vedno dokaj lepi ti zunaj. Kakšnih 14dni bodo sigurno še zdržali. V rastlinjaku so tisti, ki sem jih obtrgavala že za ven pometati, tisti "divji" pa še vsi lepi zeleni, polni plodov.

Na vikendu, okolica Lenarta jih imamo tudi na vrtu povsem nezaščitene in z nobeno stvarjo škropljene pa še vedno lepo delajo. Bolj ko jih pustimo na miru dlje časa zdržijo, tam so še privezani redko, ker ni časa zanje in vedno najdlje zdržijo. Kakšno leto je hitro konec kakšno pa držijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JERCA tudi jaz bi lahko enako zapisala. Letos jih imam samo 48 sort, ker se le nisem mogla upret skušnjavi, ampak naslednje leto pa "za prmej", če bom še živa, jih več,
kot 20 zagotovo ne bo.
Z letino sem tudi jaz zadovoljna .
Toliko sonca, kot letos rabijo pri nas na 600 m nmv, da dajo lahko nekaj od sebe.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2105
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da je vzrokov več. Včasih so sadili eno dve sorti leta in leta iste, tiste pač, ki so se izkazale za dobre. Ni bilo nobenih "medkontinentalnih" menjav, prevozov, ..... Tudi s krompirjem je bilo enako. Poleg tega so pobrali in pospravili vse, tudi gnijoče (žarišča bolezni). Pridelava ni bila tako intenzivna in na toliko površinah, sorte krompirja so tudi od drugod,..... Pa še kaj bi se dalo sklepati poleg spremembe podnebja in pa našega forsiranja, da moramo paradižnik imeti, hmmm, najraje maja, vsekakor pa že junija. Včasij je paradižnik dozorel sredi avgusta in konec. Tudi rastline so bolj izčarpane,...
No, moje razmišljanje.....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel je napisal/a:
.................našega forsiranja, da moramo paradižnik imeti, hmmm, najraje maja, vsekakor pa že junija. .....

mfranc nas je ocopral pozdrav
_________________


Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7793
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ste me čisto prestrašili in sem takoj tekla na vrt gledat, kaj je z mojimi. Zaenkrat so v redu - zdravi, košati in polni še zelenih plodov, spodnji pa postopoma zorijo - tako bolj za sproti.

Obtrgovala jih nisem skoraj nič. Posajeni pa so sorazmerno narazen- imam jih na mešanih gredah skupaj s čiliji. Tako imajo dovolj prostora.

Glavna sezona pobiranja pri meni pa je september - takrat jih večina dozori (moj tast, tudi strasten vrtičkar je vedno govorill, da paradižnik svoj poln okus razvije šele avgusta). Po navadi pa jih obiramo tja do konca septembra, pa tudi še v 1/2 oktobra. Potem gredo ven, ker pride na njihovo mesto česen.

Tudi, če zbolijo, mi jih uspe obržati (s škropljenjem in obtrgavanjem) vsaj do konca septembra (razen lanskega leta seveda).

Letos so dolgo časa zdravi, tako, da tudi, če zdaj zbolijo, bodo še kar lep čas lahko rastli (upam). Edina težava pa je, da bom v prihodnjih dneh en teden odsotna in bodo prepuščeni sami sebi. Tako se lahko zgodi, da, ko se vrnem bo vse pokošeno.

Aja, na vrtu imam tudi nekaj rastlin krompirja, ki je tudi še ves košat, zelen in bo po mojem rastel še ves september, če ga kaj hudega ne doleti.

Kar se tiče pojava plesni, jo povezujejo z onesnaženim ozračjem in posledično s kislim dežjem
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18806
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdi, kot da bi vremenske spremembe ustrezale krompirjevo-paradižnikovi plesni, da se čedalje bolj razmnožuje. Do pred 20 leti z boleznijo pri paradižniku nisem imela problema. Nepokrit mi je ob primerni toploti zoril še cel september, pa so bila vmes tudi deževna poletja. Deset let nazaj sem zrele pobirala v rastlinjaku še v začetku novembra. Na škropljenje niti pomislila nisem. Zadnja leta sem vesela, če pod streho v primerni kondiciji zdržijo vsaj do konca septembra.

Letos sem z letino dosedaj več kot zadovoljna, ni pa pri meni praktično nič na višjih etažah, vse cvetje je v preteklih vročinskih valovih odpadlo. Izjemi sta le visoki sorti: Goldfisch in San Marzano Redorta. Zlasti Goldfischu vročina ni prišla do živega in ima polne vse etaže do samega vrha.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V petek pobral 35 kilogramov paradižnika. V plastenjaku in ob hiši dela odlično, viške sadik, ki sem jih posadil na prosto, pa je že "dacar" pobral...


_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JANEZ L, kakšne sorte je tisti rdeči orjak na levi ?
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8010
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem tudi jaz šla pogledat paradižnike na vrt: tisto, kar ni pod streho (polivinilom), ima črne lise po steblih, tudi naprej in so brez razmisleka šli ven. Tisti, ki so pod polivinilom, so zaenkrat praktično zdravi, le ob robu grede, kjer jih poškropi, je nekaj plesni. Te bom še dodano obtrgala, verjetno premazala z modro galico v apnu in upam, da bodo še delali.
Na balkonu seveda pokajo od zdravja. Dodatni, tretji, je v koritu in delno izpostavljen dežju, tega bom morala večkrat kontrolirati.
Res je nekaj na tem, da zadnja desetletja paradižnik bolj podleže plesni. Jaz sem ga letos prvič (delno) dala pod polivinil, pa - razen lani - do konca poletja skoraj ni bilo težav. Letos imam precej različnih sort, sajeni pa so dokaj narazen.
Hmja, najedla sem se jih do sitega in še čez, nekaj sem ga lahko razdajala, še malo ga posušim, za kaj več pa trenutno niso ta prave razmere...
-
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10815
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 14:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas zgleda, da še ni plesni. 4 sadike imam letos na vrtu in so zaenkrat zdrave. V loncih pod streho so tudi zdravi, v rastlinjaku pa tudi. Tam nameravam danes narediti čistko - potrgati liste, ker je prava džungla in odstraniti tiste rastline, ki imajo samo še cvetove. Glavno sezono sem imela od srede do konca julija, zaradi vročine so se cvetovi na višjih etažah sušili pri nekaterih sortah.
Tudi jaz sem zelo zadovoljna z Goldfischom. Zrasel je visoko pod streho in stalno rodi.
Na splošno sem z letošnjo paradižnikovo sezono zelo zadovoljna. Iz 80 sadik sem poleg solat za sproti napolnila 58 kozarcev mezge, 24 steklenic paradižnikovega soka, 18 litrskih kozarcev paradižnikove juhe in ga dodala za osnovo v čilijeve omake, ki jih imam čez 80 kozarcev/steklenic - vsega več kot dovolj za čez zimo. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2015 15:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orhy je napisal/a:
JANEZ L, kakšne sorte je tisti rdeči orjak na levi ?


Belmonte, seme semenarne Ljubljana.
_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 80, 81, 82 ... 84, 85, 86  Naslednja
Stran 81 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.