Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 84, 85, 86  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2015 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

danes sem utrgal letošnjega rekorderja


približno 18cm premer, cca. 1.5kg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2015 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vau,

ga je za celo familijo.

Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Danilo



Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37
Prispevkov: 746
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2015 07:26    Naslov sporočila: Paradižnik Odgovori s citatom

Leksikon,

čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?

Lep pozdrav

Danilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maja



Pridružen/-a: 07.08. 2013, 08:15
Prispevkov: 17
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2015 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni ravno 1500 g, kakor obljubljajo, jih je bilo pa kar nekaj podobnih. Belmonte sel radeh - preden je šel v mezgo.


_________________
Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 09:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko, zakaj pa ne, ne bo tako aromatično, ampak, če ne marate olivnega olja, bo v navadnem paradižnik vseeno dober.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 09:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala metuljc.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.?


Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu in mi je veliko boljše sončnično. Sploh, če je hladno stiskano in nerafinirano.

Suh paradižnik je dober v obeh primerih, najboljši pa v sončničnem olju. Sploh je meni všeč, če ob pričetku sušenja malo "popopram" paradižnikove koščke z mešanico soli in suhih zelišč.

Naj ti dobro uspe in dober tek.

In še malo za zdraven, o botulizmu, ki pogosto straši pri suhem paradižniku. (verjetno upravičeno)

Dodajanje soli vsem shrankom je varovalo pred bakterijami botulizma.
V primerih fermentirane hrane botulizem ni problematičen, ker ga mikrobiološka konkurenca močno omeji, poleg tega pa mu ne odgovarja kislo okolje. Kadar pa je govora o suhih živilih, kot na primer paradižnik, pa te konkurence ni. Zato je lahko sol tisti faktor, ki nas malce obvaruje.

"Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, .... "
Vir: tukaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 11:50    Naslov sporočila: Re: Paradižnik Odgovori s citatom

Danilo je napisal/a:
Leksikon,

čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?

Lep pozdrav

Danilo


Starši imajo to sorto desetletja, dobili pa so semena od soseda, kateri je pripeljal to sorto iz Italije. V naši vasi pravijo italijanski paradajz:) Smile V glavnem no name žal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu


Jap, zelo specifično je, z okusom malo nasilno in rado "prevpije" okus osnovnega hranila. Po domače bi rekel, da je majčkeno Cool prevrednoteno v kulinariki; ali če hočete, modno olje ...

Za posušene čilije sem testiral kar nekaj olj. Kot glavno v uporabi je arašidovo olje, bil sem prijetno presenečen, kako nevtralno je v primerjavi z oljčnim oljem.
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje

Tudi repično olje ( oljna ogrščica) uporabljam, nekako toliko kot oljčno. http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje

Seveda, pa kot vedno, "sto ljudi, sto okusov" Very Happy

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert



Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17
Prispevkov: 1209
Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2015 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans hvala-bom upošteval tvoj nasvet.
Tudi meni oljčno olje ne tekne nevem kako.Žal nismo navajeni tega okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Špela



Pridružen/-a: 06.02. 2014, 15:09
Prispevkov: 147
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2015 01:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse lepo in prav z letošnjimi paradižniki, ampak nisem pa še našla sorte, ki si je želim - okrogel, lepe rdeče barve, plodovi nekje v rangu 200g, v grozdih, dober okus. Mi lahko prosim svetujete, katero sorto naj sprobam, da bo zadovoljila zgornji opis? Ivčk, kakšna ideja?

Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2015 06:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špela, lahko vzameš tudi seme iz kupljenih paradižnikov v grozdu, pri katerih ti bo okus všeč. Saj verjetno niso vsi F1.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2015 07:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@muha, brez dvoma so (F1) razen morda pri kakšni branjevki na zadnjem štantu tržnice, pa še to redko. Enostavno so časi, ko se morajo vsi (vsaj) kao obnašati tržno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2015 07:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem vzel seme iz rumenega, oranžnega in grozdastega paradižnika kupljenega samo v ta namen. Vse seme je kalilo, sadike so normalno rodile, verjetno pa kot sorta ne bil obstojen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 84, 85, 86  Naslednja
Stran 80 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.