|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
danes sem utrgal letošnjega rekorderja
približno 18cm premer, cca. 1.5kg |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 20 Avg 2015 23:44 Naslov sporočila: |
|
|
Vau,
ga je za celo familijo.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 22 Avg 2015 07:26 Naslov sporočila: Paradižnik |
|
|
Leksikon,
čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?
Lep pozdrav
Danilo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
maja
Pridružen/-a: 07.08. 2013, 08:15 Prispevkov: 17 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 22 Avg 2015 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ni ravno 1500 g, kakor obljubljajo, jih je bilo pa kar nekaj podobnih. Belmonte sel radeh - preden je šel v mezgo.
_________________ Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.
KARR |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko, zakaj pa ne, ne bo tako aromatično, ampak, če ne marate olivnega olja, bo v navadnem paradižnik vseeno dober. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala metuljc. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: | Mene pa zanima,če moramo čez paradižnik,ki ga posušimo in nato vložimo v olje,obvezno naliti olivno olje.Ali lahko uporabimo tudi navadno belo olje.? |
Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu in mi je veliko boljše sončnično. Sploh, če je hladno stiskano in nerafinirano.
Suh paradižnik je dober v obeh primerih, najboljši pa v sončničnem olju. Sploh je meni všeč, če ob pričetku sušenja malo "popopram" paradižnikove koščke z mešanico soli in suhih zelišč.
Naj ti dobro uspe in dober tek.
In še malo za zdraven, o botulizmu, ki pogosto straši pri suhem paradižniku. (verjetno upravičeno)
Dodajanje soli vsem shrankom je varovalo pred bakterijami botulizma.
V primerih fermentirane hrane botulizem ni problematičen, ker ga mikrobiološka konkurenca močno omeji, poleg tega pa mu ne odgovarja kislo okolje. Kadar pa je govora o suhih živilih, kot na primer paradižnik, pa te konkurence ni. Zato je lahko sol tisti faktor, ki nas malce obvaruje.
"Adding salt to a ferment also reduces C. botulinum's ability to grow, .... "
Vir: tukaj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 11:50 Naslov sporočila: Re: Paradižnik |
|
|
Danilo je napisal/a: | Leksikon,
čestitke za tega kapitalca. Videz mi je precej poznan. Lahko zaupaš, za katero sorto gre?
Lep pozdrav
Danilo |
Starši imajo to sorto desetletja, dobili pa so semena od soseda, kateri je pripeljal to sorto iz Italije. V naši vasi pravijo italijanski paradajz:) V glavnem no name žal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Meni olivno olje ni nikoli povsem odgovarjalo po okusu |
Jap, zelo specifično je, z okusom malo nasilno in rado "prevpije" okus osnovnega hranila. Po domače bi rekel, da je majčkeno prevrednoteno v kulinariki; ali če hočete, modno olje ...
Za posušene čilije sem testiral kar nekaj olj. Kot glavno v uporabi je arašidovo olje, bil sem prijetno presenečen, kako nevtralno je v primerjavi z oljčnim oljem.
http://www.naravno-olje.com/arasidovo-olje/arasidovo-olje
Tudi repično olje ( oljna ogrščica) uporabljam, nekako toliko kot oljčno. http://www.bodieko.si/ogrscicno-olje-repicno-olje
Seveda, pa kot vedno, "sto ljudi, sto okusov"
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans hvala-bom upošteval tvoj nasvet.
Tudi meni oljčno olje ne tekne nevem kako.Žal nismo navajeni tega okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Špela
Pridružen/-a: 06.02. 2014, 15:09 Prispevkov: 147 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Avg 2015 01:17 Naslov sporočila: |
|
|
Vse lepo in prav z letošnjimi paradižniki, ampak nisem pa še našla sorte, ki si je želim - okrogel, lepe rdeče barve, plodovi nekje v rangu 200g, v grozdih, dober okus. Mi lahko prosim svetujete, katero sorto naj sprobam, da bo zadovoljila zgornji opis? Ivčk, kakšna ideja?
Iščem tudi sorto, ki je po izkušnjah najbolj zgodna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Avg 2015 06:11 Naslov sporočila: |
|
|
Špela, lahko vzameš tudi seme iz kupljenih paradižnikov v grozdu, pri katerih ti bo okus všeč. Saj verjetno niso vsi F1. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 24 Avg 2015 07:12 Naslov sporočila: |
|
|
@muha, brez dvoma so (F1) razen morda pri kakšni branjevki na zadnjem štantu tržnice, pa še to redko. Enostavno so časi, ko se morajo vsi (vsaj) kao obnašati tržno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Avg 2015 07:33 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem vzel seme iz rumenega, oranžnega in grozdastega paradižnika kupljenega samo v ta namen. Vse seme je kalilo, sadike so normalno rodile, verjetno pa kot sorta ne bil obstojen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 79, 80, 81 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Stran 80 od 86 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|