|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2015 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
orhy je napisal/a: | mfranc nas je ocopral |
Na gauge z njim! _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 25 Avg 2015 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Imam 38 sadik in 17 sort paradižnika. Začel mi je kar pozno zoret ampak sem vseeno zelo zadovoljna z bero. Pojedli smo ga pa tudi precej, vsak dan za malico oz, večerjo skledo paradižnika, malo soli in pa kar nekaj bučneka. MMm njami. Razen kar sem ga pobirala za jest, vsega ostalega sem tehtala. Več stvari letos tehtam, da vidim koliko pridelava. Čisti firbec. Do sedaj sem tako nabrala na 38 sadikah (vključno dva češnjevčka) 43 kg. Pa še nekaj ga bo. Sataraša je dovolj, omake od sataraša tudi, pa mezge, ki je nimam prav veliko. Več imam paradižnikove omake.
Kar se pa bolezni tiče, pa skoraj vsak dan najdem kakšen rjav listič. Odrežem samo tisto kaar je rjavo. Ob prebiranju prispevkov sem se kar malo ustrašila in bom jutri takoj pošpricala s sodo ali pa mlekom, še ne vem, kako se bom odločila.
lep pozdrav vsem in čimdaljšo paradajzsezono vam vsem želim
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janč
Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10 Prispevkov: 12 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2015 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem imel, kar veliko dela z paradajzi. V nedeljo so bili še vsi OK.
Potrgali smo zrele za mezgo ( 15 l ). Stebla pa so še polna.
Imam 25 paradajzov zunaj in 16 v rastljinjaku.
Včeraj pa šok. Listi so postali kar "srebrni". Ukrepal sem takoj. Vse sumljive veje, liste sem odrezal pustil sem samo lepe zdrave. Vedno pusti tudi zdrave vrhove.
To je bil prvi napad letos.
Stebla so še lepa in ni veliko črnih lis.
Prihaja polna luna, spet rast gob-jurčkov.
Jaz povezujem plesen z rastjo gob. Ugodno za gljivice plesni, ugodno tudi za rast gob (gljiv)
Lahko kdo to potrdi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janč
Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10 Prispevkov: 12 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2015 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor poleti, ko sem poslal slike z rjavimi lisami.
Plesni takrat ni bilo. Te lise so ostale do včeraj.
Verjetno so bile posledice sonca in večjih klimatskih sprememb.
Upajmo, da bodo dozoreli še v septembru.
Brez paradajza ni solate,ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 06:36 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Na gauge z njim! |
Prepozno - ni nam več pomoči ! _________________
Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 07:28 Naslov sporočila: |
|
|
orhy je napisal/a: | mfranc je napisal/a: | Na gauge z njim! |
Prepozno - ni nam več pomoči ! |
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tole s polno luno in glivicami zna držati: biodinamika pravi, da je posebno pomembno rastline škropiti s preslico kadar v času polne lune dežuje. Takrat naj bi bile glivice ndvse poskočne... Ampak nam se v prihodnjih dneh obeta suho vreme. jaz sem večnio optimist - nisem pa še šla danes pogledat na vrt, kakšno je stanje _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat so še v redu. Zanimivo, da so veliko bolj rosni paradižniki pod tunelom, kot tisti na prostem. Izgleda, da zato, ker streha preprečuje dvig vlage?.
Sem pa na prostem izpulila še lepo sadiko Ivas's Red Berry. Dokaj zdrava, polna a kaj, ko so že cel teden čisto vse zrele jagode sproti razpokale . Za sprotno grizljanje imam itak še dovolj balkonskih češnjevcev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Samo danes: https://www.google.si/ Mi bi lahko tudi, a nam srce ne da, kajne? Migajoča slikca.
Nazadnje urejal/a Bicikel 26 Avg 2015 16:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 13:08 Naslov sporočila: |
|
|
Točno na to sem pomislila zjutraj, ko sem odprla Google . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
janč
Pridružen/-a: 04.07. 2015, 14:10 Prispevkov: 12 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 16:50 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ukrep po napadu plesni, ki pa ni bil tako hud.
Odstranjeni listi. Vrhovi ostali zdravi.
[/img] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Nekaj dni sem si že govorola, da bom preventivno špricala paradajz, pa nič od tega. Danes kar precej rjav, tako, da sem ga kar fajn oskubila tako v vrtu kot na njivci ter pošpricala s sodo. Kar bo, pa bo. Jedlli smo ga veliko, pa tudi shrankov je dovolj. Če bo pa še kakšen dozorel, ga bomo pa pojedli. En plato ga imam pa še v garaži, ki je bil namenjen v predelavo, sedaj ga bomo pa jedli in jedli in jedli.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem opazil, da ste na prejšnjih starneh nekaj omenjali sušenje paradižnika, naj še jaz dodam, da sem letos prvič poskusil ta način shranjevanja.
Drugi teden avgusta je bil zaradi lepegega vremena in izjemno visokih temperatur več dni zapored idealen za sušenje na soncu.
Vzel sam nekaj svojih paradižnikov ( neznane sorte ) ter nekaj tetinih pelatov, jih narezal na manjše koščke in jih rahlo posolil z fino zdrobljeno soljo.
V 4-5 dneh so bili suhi. Sploh pelati, narezani na rezine, se lepo in hitro sušijo.
Pridružujem se mnenju, da je hladno stiskano sončnično olje tukaj veliko bolj primerno kot pa ( modno ) oljčno, nad katerim tudi jaz nisem najbolj navdušen ...
V en kozarec sem poleg paradižnika dodal še 3 stroke česna, vejico suhega rožmarina in nekaj listov bazilike. Ja, pa poprova zrna.
Upam, da zaradi teh neposušenih dodatkov ne bo prišlo do kvarjenja ...
Se opravičujem, če ta prispevek morda ne spada najbolj v to temo, ampak teme o sušenju paradižnika nisem našel.
Hmm, morda bi jo pa morali odpreti ?! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 26 Avg 2015 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej B., jaz tudi vidim mehurčke. Rade volje ti jih odstranim iz kozarčka kar sam osebno. Sam sebi zaupam najbolje, sem velik mojster. Bi pa to reč storil z žlico, ... in kosom kruha. Ne rabim več.
Tečejo sline.
No, šalo na stran. Opcijo s svežim česnom hrani v hladilniku (če je ne nameravaš porabti v kratkem) in malce spremljaj, če se prično pojavljati novi, čisto majhni mehurčki. Takrat prične zadeva zavijati v stranpota, zato bodi pozoren, da jo še ujameš in poješ seveda.
Kolikor sem uspel do sedaj izkusiti s suhim paradižnikom v olju, je najbolje, da so prav vse sestavine suhe, sicer kar rado zavre, potem pa ne veš, koliko je še primerno za pojesti. Meni se vedno zdi škoda zavreči tako dobro reč, ... pa jo je bilo tudi že potrebno.
Smrtni greh, bi rekel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86 Naslednja
|
Stran 82 od 86 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|