|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2015 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
Naj ti dobro uspe, Irena!
MFranc, dobro, da si omenil čokolado in kakav. Naslednjič, ko bom pripravljala omako iz črnih/rjavih habanerov, bom dodala kakav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2015 23:33 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. |
Si tu zasledil kak recept z "z obilico sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse"?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2015 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | MFranc, dobro, da si omenil čokolado in kakav. Naslednjič, ko bom pripravljala omako iz črnih/rjavih habanerov, bom dodala kakav. |
Tudi v nekaj dnevih naredim omako (ali več omak) iz črnih čilijev .
Še nisem prišel do receptov - no, čokolada bo sigurno notri .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2015 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Sušenje Poblano čilija
Počasi moram razmisliti kako posušiti rdeče Poblano čilije in jih "začarati" v Ancho čilije . Me muči, da jih vsaj prepolovim, ne bi rad pridelal plesnive čilije.
Original Ancho so sušeni celi, zasledil pa sem trik, da se recimo z olfa nožem naredi več zarez, za hitrejše sušenje.
Me zanima, je sploh kdo že sušil tako velike papričice? Pajo, ostali?
Večina je dolgih 15 cm, in širine 6 - 8 cm; nekaj jih je tudi podmerskih , a so že rdeči. |
Malo sem eksperimentiral po sistemu "probat ni greh" , čeprav sem vedel, da zadeva ni preprosta, sušenje debelo stenskih čilijev je res sizifovo delo.
Še vedno pa razmišljam, kako hudiča takole posušijo cele Poblano čilije http://www.spicesinc.com/images/Product/large/129.jpg
Verjetno jih sušijo z novo tehnologija zamrzovanja, ali pa z višjimi temperaturami, čeprav naj se ne bi sušili preko 50 °C. Hmmm ...
Dva dni sem jih sušil na pekaču, ki je bil na soncu vroč, da bi se opekel.
takole so izgledali po dveh dnevih
Prišlo je deževje, cele čilije sem dal v električni sušilnik in jih tam imel dva dni. Po dveh dnevih kontrola, čilije so se malo skrčili, zmehčali, v njih pa je naglas pljuskala voda, oziroma sok!
Sem obupal in čilije narezal na zelo približno kose 4 x 4 cm. Te sem potem sušil še debele tri dni, da so se posušili še zadnji, najdebelejši kosi.
Danes sem te kose, posušene do drobljivosti, začasno spravil v kozarec za vlaganje. V točno litrskem kozarcu jih je dobra polovička, še eno tako rundo naredim. Najmanj.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 22 Avg 2015 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Spiridon je napisal/a: | Osebno mi te "ameriške" kombinacije z obilico
sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse, niti najmanj ne odgovarjajo. |
Si tu zasledil kak recept z "z obilico sladkorja, čokolade, kakava, sadja in kaj vem česa še vse"?
LP |
Ne @mfranc. Mirno lahko rečem, da tukaj nisem zasledil sploh NOBENEGA recepta. Tisti, objavljeni v stilu "ena proti približno" kuharjem
namreč niso uporabni. Če ni znana točno določena vrsta in količina sestavin, potem omake ni mogoče ponoviti v zahtevani identični obliki.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 05:34 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Mirno lahko rečem, da tukaj nisem zasledil sploh NOBENEGA recepta. Tisti, objavljeni v stilu "ena proti približno" kuharjem
namreč niso uporabni. Če ni znana točno določena vrsta in količina sestavin, potem omake ni mogoče ponoviti v zahtevani identični obliki.
|
No, ja, čisto tako tudi ni. Kdor išče, ta najde. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 12:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za najpogumnejše po vrsti 2,5 kg red habanerov, 2,2 kg bhut jolokia in 1,7 kg moruga scorpion ;)
Kot zanimivost, pa barvno do sedaj najlepši čili bhut jolokia v rastafari barvah ;) Prav zanimivo, kako nas mati narava preseneča in očara
Sem se pa včeraj opogumil in poskusil svežo letino moruga scorpion (odgriznil polovičko z želom enega manjšega). Prvih 5-10 minut hudo v ustih za popzdit, potem sem mislil, da sem že mimo hudega, pa sem se zmotil, ker je bilo nekaj naslednjih ur, kot da imam žerjavico v želodcu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
džizs @choco-cili, s to količino "položiš" polovico Ljubljane. Noro.
Verjetno bodo na seznamu omake. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Choco_chili, za takle arsenal bi pa že skoraj potreboval dovoljenje za orožje ! Po mojem pri vas to sezono ne bo nobene viroze, tole pobije vse viruse in bakterije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja,pa verjetno bo šlo tudi manj kurjave, saj vas bodo greli čiliji.Bi bilo pa zanimivo videti še goro čilijev od pajo-ta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz si do sedaj še nobenega od teh tvojih nisem upala niti posejat.
Mislim, da letos ne boš rabil nič kurjave. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Choco_chili, pazi, da ne pride do samovžiga
Iz koliko grmov pa si tole obral?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Prav ne morem nehat; če gresta Choco_chili in Pajo z luknjastima cizama pridelkov mimo parlamenta, smo rešeni ! Saj vem, o politiki ne bomo, ampak bi pa bil žur . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
Asociacija: čisto majčkeno čilijevega prahu bi jim posula po rolah WC papirja .
choco_chilli: kapo dol! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Avg 2015 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Spiridon je napisal/a: | Mirno lahko rečem, da tukaj nisem zasledil sploh NOBENEGA recepta. Tisti, objavljeni v stilu "ena proti približno" kuharjem
namreč niso uporabni. Če ni znana točno določena vrsta in količina sestavin, potem omake ni mogoče ponoviti v zahtevani identični obliki.
|
No, ja, čisto tako tudi ni. Kdor išče, ta najde. |
Pa Choco_chili je na prejšnji strani te teme 5 prispevkov nad tvojim, Spiridion, dal link do recepta za habanero omako z opisom postopka in navedenimi sestavinami po količinah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 107, 108, 109 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 107, 108, 109 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 108 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|