|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za povezavo, Figula! Čeprav se nekaj povedanega ponavlja in veliko tega že poznam/o, je stvar prikazana na simpatičen način in spodbudi nove poskuse. Že iščem večjo plastenko ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Grozno kunštno, za moj okus je to čisto navaden kis. Kaj pa naj nastane iz sadja (olupkov), sladkorja in vode, če ne alkoholno vrenje, kjer se sproošča CO2, pa nastaja alkohol. Sledi ocetno kislinsko vrenje, kjer se alkohol porabi za nastanek ocetne kisline.
Kaj drugega čudežnega v tem pripravku ne more biti. No, morda še kakšne organske kisline,.....pa še snovi, ki jih je pač vsebovala zelenjava/sadje, ki je bilo na začetku dodano.
Izraz BIO encim je čista neumnost, vsi, ampak VSI encimi so BIO, ker jih zgradijo živa bitja v svojih celicah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi bil primernejši izraz "rastlinski encimi"? Ampak kaj, ko je bio tako "in" _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, enako razmišljam. Podobni postopki kot jih poznamo, uporaba pripravka združuje FPJ (fermented plant juice) in bokashi.
metuljc, saj ravno v tem, da ni kunštno, je vsa lepota. In ja - bio je zato, ker je masa organska snov: sadje IN zelenjava.
Takole vehementno zasmehuješ 30 letno delo ene ženske, ki je encimom posvetila svojo pozornost in čas in definirala postopek. Saj smo tudi homo sapiens eni čisto navadni ljudje - pa poglej kako smo različni
(During the 1 month of the fermentation, alcohol will be released, so you will smell alcohol when you open the container. In the 2 month, you will smell an acidic smell, which is the smell of acetic acid. With many compounds such as minerals and vitamins, it will continue breaking down and naturally form the enzyme.
That’s why Dr. Rosukon said that it takes 3 months to make the enzyme for you to use. When you are done making the enzyme, you don’t need to use it right away. You can keep it for years - 1 year, 2 years, 3 years, even 10 or 20 years. The longer the period is, the smaller the molecules become, as the mixture continues to ferment and decompose. When the molecules get smaller, it will have a better penetration.) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
figula, če se boš spravila narediti ta pripravek, primerjaj prosim učinek čiščenja z
- bio encimi
- kisom
Po moje bi moral biti zelo podoben. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
muha, lahko - čeprav pripravka sploh ne delam zaradi čiščenja , še ph bom izmerila.
Naj bi bil pripravek uporaben pri negi zemlje in rastlin - ne vem če bi tukaj tudi tvegala primerjavo polivanja s kisom in s tem zvarkom
Če bi zadeva bila kis - bi se morala tvorit tista sluzasta zadeva, ki se ji po angleško reče "mother of vinegar", po naše pa poznam samo tole: "bljak, nekaj plava v kisu" po opisih in slikah ni notri nič takega.
Počakajte torej še 3 mesece, da poročam kaj se bo iz tega izcimilo .
Se opravilujem za angleščino, ampak mi ni sedajle za prevajat:
Building fertile soil
Eco Enzyme is a natural fertilizer. It can make a barren land fertile.
Repelling pest without using pesticides
By spraying the mixture of Eco Enzyme on the lawn, the number of various pests, for example, mosquitoes, cockroaches and rats will be reduced.
Helping plants to grow well
Eco Enzyme can enhance photosynthesis. As a result, plants will get more nutrients and their roots can absorb more air. In addition, ozone, which is emitted by Eco Enzyme, can help plants grow better and faster.
(sicer nimam pojma, kako se tu ozon znajde ....)
Nazadnje urejal/a figula 09 Nov 2014 23:30; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Mogoče bi bil primernejši izraz "rastlinski encimi"? Ampak kaj, ko je bio tako "in" |
Zakaj rastlinski? Glive so toste, ki povzročijo dogajanja v plastenki, pa bakterije, rastline so le vir hrane zanje.
Še to dodam: figula, ne zasmehujem niti ne posmehujem se. Le to, kar vidim, da se dogaja, sem opisala. Tako, kot pač to opisuje naravoslovna stroka. Brez leporečja, kratko in ekzaktno.
Me pa res zanima pH zvarka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 23:52 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: |
Me pa res zanima pH zvarka. |
do 9.2.215 bova mogle počakat , saj bo hitro minilo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 10 Nov 2014 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Grozno kunštno, za moj okus je to čisto navaden kis. Kaj pa naj nastane iz sadja (olupkov), sladkorja in vode, če ne alkoholno vrenje, kjer se sproošča CO2, pa nastaja alkohol. Sledi ocetno kislinsko vrenje, kjer se alkohol porabi za nastanek ocetne kisline.
Kaj drugega čudežnega v tem pripravku ne more biti. No, morda še kakšne organske kisline,.....pa še snovi, ki jih je pač vsebovala zelenjava/sadje, ki je bilo na začetku dodano.
Izraz BIO encim je čista neumnost, vsi, ampak VSI encimi so BIO, ker jih zgradijo živa bitja v svojih celicah. |
Čudeži se skrivajo ravno v fermentiranih zadevah. Kis vsebuje encime, še toliko več če je staran, recimo balzamičen. Ravno v razno raznih fermentiranih zadevah je največ encimov, zato pa priporočajo čim več fermentirane hrane. Encím ali fermènt (grško ενζυμον - v kvasu, od tod tudi slovensko ime kvasína)
Šteješ tudi gso encime med bio?
Še ena rastlina ki je zelo obetavna za fermentacijo. Japonci jo že dolgo uporabljajo. Stevija. Posušijo zdrobijo v prah in fermentirajo. To potem pustijo starat. Ko bom imela malo časa dodam še kaj o njej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | muha, lahko - čeprav pripravka sploh ne delam zaradi čiščenja , še ph bom izmerila.
Naj bi bil pripravek uporaben pri negi zemlje in rastlin - ne vem če bi tukaj tudi tvegala primerjavo polivanja s kisom in s tem zvarkom
Če bi zadeva bila kis - bi se morala tvorit tista sluzasta zadeva, ki se ji po angleško reče "mother of vinegar", po naše pa poznam samo tole: "bljak, nekaj plava v kisu" po opisih in slikah ni notri nič takega.
Počakajte torej še 3 mesece, da poročam kaj se bo iz tega izcimilo .
Se opravilujem za angleščino, ampak mi ni sedajle za prevajat:
Building fertile soil
Eco Enzyme is a natural fertilizer. It can make a barren land fertile.
Repelling pest without using pesticides
By spraying the mixture of Eco Enzyme on the lawn, the number of various pests, for example, mosquitoes, cockroaches and rats will be reduced.
Helping plants to grow well
Eco Enzyme can enhance photosynthesis. As a result, plants will get more nutrients and their roots can absorb more air. In addition, ozone, which is emitted by Eco Enzyme, can help plants grow better and faster.
(sicer nimam pojma, kako se tu ozon znajde ....) |
Figula,
tvoj prispevek o encimih me je potegnil in novembra sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v verando na nižjo temperaturo. Ker pa ni bilo preveč lično za pogledat, je potem počasi romalo na balkon in sem se seveda bala, da sem vse skupaj uničila, ker je bilo na nizkih temperaturah. No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. Ker pa sem v eni posodi namaka sivkine cvetove v kisu in je prav lepo dišal ta kis, se nekaj tega in moje encima zmešala v šprico in začela moj eksperiment v kuhinji. Najprej sem špricala po zelo mastni posodi in glej čudo, brez praška pomila. Potem se spricala madeže na tleh od maščob, razne polite kave in ne vem česa še in bilo je skoraj čudežno. Vse je brez prevelikega truda izginjalo in čudovito dišalo po sivki. Na koncu je prišla še pečica in ne morem verjeti, kako se je ta zvarek izkazal za učinkovitega.
Sedaj pa močno upam, da bom lahko same encime uporabila pri preventivi proti boleznim na rastlinah. Najprej bodo prišle na vrsto vrtnice, ker je na njih še nekaj ostankov bolnih listov, potem pa veselo naprej.
Zanima me tvoja izkušnja, če si tekočino že sprobala. Glede na rezultat je očitno, da encimom mraz ni škodil. Mogoče bo o tem kakšno rekel Zuf. Po njegovem receptu imam treutno v kihinji dva velika kozarca zelja v vodi, katera bom jutri precedila, potem pa naprej po receptih.
Toplo priporočam.
LP _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
bravo, andreja62
Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi.
S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila , saj me menda ne bo konec , nisem nič umazanega notri dala.
Kot bi pila blago šibeso .
V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija .
Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!
Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | bravo, andreja62
Moji encimi so tudi gotovi - ker sem imela večji delež limonske trave, diši tekočina po limonadi.
S takim prijetnim vonjem me je premamila, da sem jo poskusila , saj me menda ne bo konec , nisem nič umazanega notri dala.
Kot bi pila blago šibeso .
V začetku so reakcije res burne (isto pri fermentiranju nakaljenih semen) in če se plini ne bi vsak dan odvajali, bi bila to super explozija .
Pri uporabi si me prehitela. Ker pa imam tudi sama umazano pečico, se je čimprej lotim, hvala za idejo!
Upam, da bo to najino skrivno orožje v boju s škodljivci in ostalimi tegobami naših rastlin!! Računam na to! |
Bravo midve !
Tudi jaz imam namen enkrat sprobat to reč.
V ogreto pečico pa najprej posipaj sodo, pa malo kisa za vlaganje, potem pa še encimčki.
Pa poročaj.
Pa še tole, v pomivalni stroj namesto sijaja dajem v predalček pred vsakim pranjem kis za vlaganje in se posoda noro sveti. V pralni stroj pa isto v predalček za mehčalec.
Pa,pa _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ne sprobat, mislila sem poizkusit, ker sprobala sem že. _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Bom poročala , pa čimprej pripravila novo zmes za brbotanje, uporaba je široka in vsestranska |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|