|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 18 Jun 2015 09:31 Naslov sporočila: Bezgov FPJ za šebeso (Mil) |
|
|
mil je napisal/a: |
"Moja" šabesa pa je narejena tako:
Cvetove bezga in tretjino njihove teže sladkorja dobro zmečkamo, natlačimo v primerno posodo in pokrijemo s papirnato brisačko. Pustimo en teden fermentirati. (naredimo torej FPJ )
Po enem tednu precedimo in shranimo. Za daljše shranjevanje dodamo sladkor. (lahko 1:1)
Ko želimo napitek:
Prekuhamo primerno količino vode in jo ohladimo. ( lahko tudi ne prekuhavamo, po želji....)
Vanjo stisnemo sok pomaranč in dodamo na tanke rezine narezane bio limone z olupki vred za aromo. (koliko sadežev bomo porabili je odvisno od zaželjene količine narejenega napitka.) Pustimo namakati 3 ure, precedimo in dodamo prej dobljen precejen ferment (lahko 1 : 10 ali po občutku, glede na željo po sladkosti). Napitek primerno ohladimo in ponudimo. (po želji skrajšaj postopek...HA,HA)
Je preverjeno boljše od navadne šabese, ima res izrazit okus in vonj po bezgovih cvetovih.
Pa lep pozdrav in na zdravje, Mil |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 18 Jun 2015 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem nabral cvetove 220g in jih zmečkal s sladkorjem.
Dobil sem temno maso, tekočina pa je bila barve kave.
Maso sem natlačil v manjši kozarec za vlaganje in prelil z odcejeno tekočino, pokril s papirnato brisačo in postavil v špajzo. Vse skupaj je temno rjave barve.
Kako je z doziranjem, namreč iz te količine bezgovih cvetov bi dobil 2-3 litre klasičnega bezgovega sirupa, iz FPJ pa bom dobil manj kot 2dcl, potem ko bom zmešal s sladkorjem 1:1 ?
Ker grem čez 10 dni na morje, bo to dovolj časa za fermentacijo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Jun 2015 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, lahko le odgovorim na vprašanje o dolžini fermentacije - 10 dni bo verjetno kar dovolj.
Upam, da mil pride kmalu kaj naokoli, da pojasni koliko je "primerna količina vode ". Čeprav mogoče 1:10 to nakazuje ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|