Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Bezgov FPJ za šebeso (Mil)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2015 09:31    Naslov sporočila: Bezgov FPJ za šebeso (Mil) Odgovori s citatom

mil je napisal/a:

"Moja" šabesa pa je narejena tako:

Cvetove bezga in tretjino njihove teže sladkorja dobro zmečkamo, natlačimo v primerno posodo in pokrijemo s papirnato brisačko. Pustimo en teden fermentirati. (naredimo torej FPJ )

Po enem tednu precedimo in shranimo. Za daljše shranjevanje dodamo sladkor. (lahko 1:1)

Ko želimo napitek:

Prekuhamo primerno količino vode in jo ohladimo. ( lahko tudi ne prekuhavamo, po želji....)
Vanjo stisnemo sok pomaranč in dodamo na tanke rezine narezane bio limone z olupki vred za aromo. (koliko sadežev bomo porabili je odvisno od zaželjene količine narejenega napitka.) Pustimo namakati 3 ure, precedimo in dodamo prej dobljen precejen ferment (lahko 1 : 10 ali po občutku, glede na željo po sladkosti). Napitek primerno ohladimo in ponudimo. (po želji skrajšaj postopek...HA,HA)

Je preverjeno boljše od navadne šabese, ima res izrazit okus in vonj po bezgovih cvetovih.

Pa lep pozdrav in na zdravje, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2015 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem nabral cvetove 220g in jih zmečkal s sladkorjem.

Dobil sem temno maso, tekočina pa je bila barve kave.

Maso sem natlačil v manjši kozarec za vlaganje in prelil z odcejeno tekočino, pokril s papirnato brisačo in postavil v špajzo. Vse skupaj je temno rjave barve.

Kako je z doziranjem, namreč iz te količine bezgovih cvetov bi dobil 2-3 litre klasičnega bezgovega sirupa, iz FPJ pa bom dobil manj kot 2dcl, potem ko bom zmešal s sladkorjem 1:1 ?

Ker grem čez 10 dni na morje, bo to dovolj časa za fermentacijo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Jun 2015 22:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

rukola, lahko le odgovorim na vprašanje o dolžini fermentacije - 10 dni bo verjetno kar dovolj.

Upam, da mil pride kmalu kaj naokoli, da pojasni koliko je "primerna količina vode ". Čeprav mogoče 1:10 to nakazuje ???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.