|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Punci zdravo
Kis v pralnem in pomivalnem stroju uporabljam že cca 10 let. Pa pecilnega praška sem kupovala kot bi imela doma peko peciva. Nisem vedela, da se kupi v trgoivini večja pakunga sode. To sem zvedela na forumu in še veeeliiiiiiiiiikooooo drugega sem zvedela.
No, rada bi pa izvedela o kakšni coprniji brbotavi se vidve pogovorjata.
Lep pozdrav _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1, o tem se pogovarjava:
nekje na sredini 3. strani te teme sem pisala o bio encimu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62 je napisal/a: | figula je napisal/a: | ...še 3 mesece, da poročam ...) |
...sem si pripravila flašo z odpadki in jo postavila na "cmarjenje". Najprej v kuhinji na pultu, kjer seveda živahno brbotalo in kar preveč vrelo, nato sem postavila v ..., je potem počasi romalo .... No pred nekaj dnevi sem pa zadevo končno precedila. Vonj je bil prijetno kisel, nič grd. ... |
Vse to me zelo spominaj na odlito tekočino iz oraganka (le da je ta tvoj način bolj čisto), ki sem jo nalil v plastenko in potem je notri vrelo in sem jo moral stalno odpirati, da je šel ven zrak (plin). Po nekaj mesecih se je zadeva umirila. Sicer sem potem tisto tekočino porabil za zalivanje, mešanje z ogljem ....
Je pa bila tista tekočina nekako gosta in delovala mi je mastno. Me prav zanima če ni po vsebini enaka, ker po načinu ni razlike - fermentacija rastlin in odležanje tekočine nekaj mesecev.
Bom en zarjavel kos železa namočil v to tekočino, da vidim, če se očisti, kot se je likalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 09 Mar 2015 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
Na spletni strani http://www.zelemenjava.si/bio-encim je recept za pridobivanje bio encima takle:
1 del rjavega sladkorja
3 deli svežih odpadkov od sadja in zelenjave
10 delov vode
Sama sem naredila točno tako mešanico in je bilo čisto v redu.
LP Andreja _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 12 Mar 2015 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Takole se v 5lit plastenki od vode "dunstajo" pomarančni odpadki. Od ožetih pomaranč sem odstranil notranji del in zmlel z vodo in sladkorjem v mikserju, nalil v plastenko in vse skupaj postavil v špajzo. Skupaj je ostankov od ožemanja okrog 27 pomaranč.
Sem pa namočil v staro, odležano vsaj 6 mesecev, tekočino iz organka dve zarjaveli železi in moram reči, da po enem dnevu ni neke očitne razlike, tako kot je videti pri tistem zarjavelem likalniku. Bom počakal, največ ne teden, če bo kakšna konkretna razlika. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 12 Mar 2015 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, si dal še kaj zraven - so samo pomarančni odpadki? To bodo zelo eno-vrstni encimi?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2015 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Encimi so specifični za reakcije, ne za vrste organizmov, ki jih tvorijo, torej je odgovor: ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 18 Mar 2015 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | rukola, si dal še kaj zraven - so samo pomarančni odpadki? To bodo zelo eno-vrstni encimi?? |
samo pomaranče
rukola je napisal/a: | Sem pa namočil v staro, odležano vsaj 6 mesecev, tekočino iz organka dve zarjaveli železi .... |
Takole izgleda po 1 tednu namočeno v odležani tekočini organka
prej in potem
se lepo vidi, do kje je bil namočen
Bioencim Organko je res lepo opravil svoje delo.
Nazadnje urejal/a rukola 18 Mar 2015 10:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Mar 2015 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
noro!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 18 Mar 2015 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Kisana repa v plastični posodi se mi je proti koncu začela kvariti, naredila se je sivo zelena plesen. A lahko iz tega s pomočjo sladkorja in vode pridem do dobrih mikroorganizmov? _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 18 Mar 2015 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
andreja62 je napisal/a: | Kisana repa ... |
Poskusi. Mislim, da bo iz kisle repe, zelja še lažje.
Saj veš kako tam piše, še če se zaredijo črvi, počakaj par dni in se bodo razgradili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 18 Mar 2015 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Zelena plesen ni primerna. Bela plesen je najbolj optimalna in je pokazatelj prisotnosti dobrih mikroorganizmov. Izogibamo se zeleni, črni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 19 Mar 2015 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
POMENI, DA TUDI ZA NA KOMPOST NI PRIMERNO? _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 19 Mar 2015 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
Lej, pokvarjeno je že. Daj v plastenko s sladkorjem in vodo. Boš videla kaj se bo izcimilo. Saj ni vse plesnivo, po moje bo ostal del prevladal.
Kislo zelje, repa ima laktobacilus, ki je močan. Stran lahko še vedno vržeš, če bo vse skupaj zasmrdelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|